Tienduizenden Catalanen kwamen vandaag naar Brussel afgezakt. Ze kwamen met het vliegtuig, autobussen, campers, treinen, auto’s, … Het doel: de massale beweging in Catalonië aan de rest van de wereld laten zien. De media hebben het over 45.000 aanwezigen op de actie, het was effectief massaal. Hier wordt de Catalaanse beweging gemakshalve wel eens vergeleken met de Vlaamse beweging. De verbale steun van N-VA’ers aan Puigdemont en het feit dat die Catalaanse leider hier het gezelschap van N-VA’ers opzoekt, draagt daar uiteraard aan bij. De beweging in Catalonië is echter een massabeweging die in het referendum van 1 oktober en zeker de algemene staking van 3 oktober de leiding van de PdeCAT van Puigdemont voorbijgestoken heeft.

Op de betoging vandaag merkten wij een grote openheid voor een radicale socialistische benadering. We hadden 80 exemplaren van de krant ‘Militant’ van Esquerra Revolucionaria, onze zusterorganisatie in Catalonië. Die kranten vlogen de deur uit. Ook werden tientallen badges tegen de franquistische repressie verkocht. We zagen ook verwijzingen naar de slogan en het logo van ‘Refugees Welcome’, niet bepaald de opstelling die de rechtse Vlaams-nationalisten hanteren…

Zoals we in onze decemberkrant schrijven: “Marxisten staan niet onverschillig tegenover nationale onderdrukking. We verdedigen het recht op zelfbeschikking, tot en met het recht op onafhankelijkheid. Het opzetten van nieuwe kapitalistische staten – met een eigen politie, leger, burgerij en meer grenzen – is echter geen oplossing voor de problemen van de werkenden en jongeren. Ons programma is dan ook dat van een socialistische Catalaanse republiek en een vrijwillige confederatie van socialistische republieken van volkeren en naties die vandaag de Spaanse staat vormen.”

Foto’s door Liesbeth:
Catalaanse betoging in Brussel // Liesbeth

Foto’s door Nico:
Manifestation de soutien à la révolte des masses en Catalogne

Foto’s door Mario:
Manifestation de soutien à la Catalonie // Mario