Protest tegen bloedbad in Gaza houdt aan

Zondag werd er opnieuw betoogd in Brussel. Duizenden mensen kwamen op straat, wellicht waren we met ongeveer 20.000 en dat ondanks het koude en gure weer. De betogers blijven een staakt-het-vuren eisen en het einde van het bloedige geweld tegen de bevolking van Gaza. De dodentol blijft oplopen, ondertussen meer dan 25.000. Het rechtse Israëlische regime wil doorzetten en ondertussen dreigt een regionale escalatie.

Massaal protest blijft nodig en heeft effect. Het lag eerder aan de basis van een korte pauze in het geweld. Het was ook door massale bewegingen in Palestina en daarbuiten dat het recht op zelfbeschikking in de geschiedenis meermaals op de agenda werd geplaatst. Dit botste echter steeds weer op de belangen van de grote imperialistische mogendheden voor wie nationale tegenstellingen onderdeel zijn van de verdeel-en-heerspolitiek waarmee ze hun machtspositie consolideren.

Onder dit kapitalistisch systeem ziet de toekomst er somber uit. Het kan echter anders. Beeld je in dat de miljarden die nu aan wapengekletter besteed worden, ingezet worden voor heropbouw van huisvesting, zorg en onderwijs. Dat zou meteen een basis vormen waarop welvaart en vrede een vruchtbare ontwikkeling kennen. Nationale bevrijding vereist ook sociale bevrijding. 

We moeten het protest blijven volhouden en verder opvoeren. Er zijn de komende dagen acties gepland tegen wapentransporten die via België passeren. Donderdag is er in Antwerpen een actie tegen de passage van een schip van de rederij ZIM, die een reputatie heeft om wapens naar Israël te verschepen. Vrijdag is er een actie in Bierset aan Challenge, een overslagbedrijf op de luchthaven van Luik waarvan geweten is dat er de afgelopen weken wapens passeerden richting Israël. Op 18 februari komt er een grotere actie in Luik. We zullen daar de komende dagen op terugkomen.

Hieronder een selectie foto’s vanop de betoging zondag in Brussel (foto’s door Liesbeth en Pol) met daaronder een link naar de volledige reportages.

Volledige fotoreportages: foto’s door Pol en hier de foto’s door Liesbeth

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist