Wapenhandel naar Israël: stop de hypocrisie! Verandering bekomen door internationaal verzet!  

Op een moment dat de Gazastrook steeds meer op een kerkhof in de open lucht lijkt, verscheurd tussen hongersnood en vernietiging, worden er nog steeds wapens geproduceerd en voor honderden miljoenen euro’s verkocht aan het Israëlische regime. Het internationale verzet en de solidariteit met de slachtoffers nemen toe. Daarbij worden ook de passiviteit en hypocrisie van regeringen aangeklaagd. 

door Laura (Brussel) uit maandblad De Linkse Socialist

Op 17 maart kwamen opnieuw meer dan 10.000 mensen op straat in Brussel. 74% van de Belgen is voor het stopzetten van wapenleveringen aan Israël en wil onmiddellijke actie van de regering. Actie die nu uitblijft omwille van het economische gewicht van bedrijven en banken die miljoenen euro’s verdienen aan hun handel met Israël en hun betrokkenheid bij de bezetting. Tot deze bedrijven behoren OIP, Challenge, Volvo en vele andere. 

Het is in deze context dat bekend werd dat het Franse wapenbedrijf PB Clermont via zijn Waalse dochteronderneming in november 16 ton buskruit naar Israël stuurde langs de Antwerpse haven. Na protest hiertegen zag de Waalse regering zich genoodzaakt om de exportvergunningen aan dit bedrijf tijdelijk op te schorten. 

Een beetje brood voor de Palestijnen, veel wapens voor de Israëlische staat 

De Amerikaanse president Joe Biden verklaarde dat “het inzetten van een groot grondoffensief in Rafah een fout van Israël zou zijn”. Hij gaf opdracht om voedselpakketten per vliegtuig te droppen en wil een drijvende haven opzetten voor de kust van Gaza om de humanitaire hulp ter plaatse te krijgen. Dit volstaat niet en het is er vooral op gericht om de Amerikaanse verantwoordelijkheid voor het bloedbad te verbergen. De VS waren goed voor 92% van de wapenleveringen aan Israël tussen 2017 en 2021 (gegevens van SIPRI, het Stockholm International Peace Research Institute).  

Uit een onderzoek van de Washington Post bleek dat sinds 7 oktober in het grootste geheim een honderdtal leveringen aan Israël gebeurden door de Verenigde Staten: raketten, geleide munitie, bommen met een kleine diameter, vliegtuigen, pantservoertuigen, lichte wapens, enz. Omdat ze telkens onder een bepaald bedrag blijven, werd geen enkele van deze transacties onderworpen aan een onderzoek door het parlement. 

Duitsland was tussen 2017 en 2021 de tweede belangrijkste wapenleverancier, goed voor 6,9% van de Israëlische wapenaankopen. De regering zegt hiermee zijn “verantwoordelijkheid voor de Holocaust” te compenseren. Nicaragua stapte recent naar het Internationaal Gerechtshof en beschuldigt Duitsland ervan dat het de Genocide-conventie schendt in zijn betrekkingen met Israël. 

Ondertussen heeft een Nederlandse rechtbank de export van onderdelen van F-35 gevechtsvliegtuigen van Nederland naar Israël verboden. Deze uitspraak is een belangrijke stap voorwaarts, maar we mogen het niet aan de rechtbanken overlaten! 

Massamobilisatie en arbeidersboycots: onze hefboom voor verandering!  

Sinds enkele maanden vinden er in België acties plaats die de aandacht vestigen op bedrijven die wapens en militaire of bewakingstechnologieën produceren die gebruikt worden door het Israëlische apartheidsregime. We hebben in deze krant al melding gemaakt van de acties voor het bedrijf Challenge in Luik, en er vonden nog andere initiatieven plaats, zoals op 4 maart toen, in een gecoördineerde actie, 130 mensen van verschillende organisaties de ingang van de bedrijven OIP-Elbit (Oudenaarde) en Thalès (Herstal) blokkeerden. Gelijktijdig werd in Zweden geprotesteerd tegen dezelfde bedrijven. 

Vakbonden hebben een rol te spelen en kunnen grootscheepse acties van arbeidersboycots en blokkades aanmoedigen en organiseren, zoals het geval was in India waar 3500 dokwerkers weigerden om wapentransporten met bestemming Israël te laden of te lossen in 11 grote Indische havens. Door hun cruciale positie in de productie en levering van wapens hebben werkenden de macht om het productie- en distributieproces van wapens te stoppen, wat een aanzienlijke invloed kan hebben op militaire aanvallen en de winsten van de wapenindustrie.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist