Het was een strijdbare 8 maart. De grootste betoging was die in Brussel met 15.000 deelnemers. Campagne ROSA vormde een strijdbaar blok met honderden deelnemers. Op de lokale televisie werd Celia aan het woord gelaten. Er waren daarnaast lokaal betogingen in onder meer Gent, Luik, Antwerpen en Leuven. Met 1800 aanwezigen was de Gentse betoging een pak groter dan elders. Ook daar was Campagne ROSA goed vertegenwoordigd met een strijdbaar blok. In Antwerpen werd onze delegatie versterkt door activisten uit de queer community en mensen van Tamil afkomst, in Luik stapten we samen op met Koerdische militanten. In Luik hielden we ’s avonds ook nog een actie aan de universiteit met een 45-tal aanwezigen.
Lees onder de video’s en fotogalerij het pamflet van Campagne ROSA
Een eerste reeks foto’s:
Fotoreportages uit Gent en Antwerpen
Onze huisfotografen Pol en Liesbeth waren in respectief Gent en Antwerpen op de betogingen. Hieronder kan je hun reportages bekijken. Klik op de tekst over de foto en de volledige reeks opent.
Niemand is vrij tot we allemaal vrij zijn
Op Internationale Vrouwendag komen we overal ter wereld op straat. Dat we doen in de spirit van de slogan: ‘Mourn the dead – fight like hell for the living!’
Wereldwijd protesteren miljoenen tegen femicide, gendergerelateerd geweld, dagelijkse discriminatie en intimidatie. Zo is er het schoonmaakpersoneel voor de scholen in Gent dat een halt toe roept aan besparingen op essentieel werk. Ze eisen hogere lonen, minimum €17 per uur, investeringen in openbare diensten en leefbaar werk. In Luik eist het stakend zorgpersoneel van AVJ, een dienst voor mensen met beperking, betere werkomstandigheden en zorg. Er zijn de vrouwen in Palestina en zij die wereldwijd solidair zijn. Ze eisen een einde aan de genocidaire daden in Gaza en ze veroordelen de medeplichtigheid van westerse overheden en de kapitalistische oorlogsindustrie!
Al deze protesten plaatsen 8 maart opnieuw meer dan ooit in de traditie van de internationale dag voor de strijd van vrouwenrechten. De Duitse marxiste Clara Zetkin zei dat “8 maart voortkomt uit de werkende klasse. De dag werd geboren in strijd van vrouwen uit de werkende klasse voor hun rechten en tegen onderdrukking en uitbuiting.” Daarna werd het ook een dag van strijd tegen fascisme en imperialisme. Voor reële emancipatie moeten we nog steeds strijden en dat is alleen mogelijk wanneer we de bevrijding van iedereen nastreven. We eisen financiële onafhankelijkheid, minimum 1800 euro pensioen en een 30-uren werkweek zonder loonverlies en met extra aanwervingen. We moeten daarvoor het geld halen waar het zit. Van alle rijkdom die sinds 2020 geproduceerd werd, ging maar liefst twee derde naar de rijkste één procent.
Mourn the death & fight like hell for the living!
Uitzichtloosheid en onzekerheid laten rechtse politici en andere conservatieven toe om verdeeldheid te creëren en daarmee de aandacht af te leiden van sociale problemen, veroorzaakt door hun beleid. Ze verdelen om te heersen! Zo gebruiken ze ook de groeiende aandacht voor vrouwenrechten om met de vinger in de richting van migranten te wijzen. Wij aanvaarden niet dat de strijd tegen seksisme wordt gebruikt voor het propageren van racisme en islamofobie. Ironisch genoeg is het net hun racistisch, seksistisch en LGBTQIA+foob discours dat bijdraagt aan een klimaat van dagelijks geweld.
Strijden tegen seksisme betekent strijden tegen alle vormen van onderdrukking. De rechten van LGBTQIA+ personen staan wereldwijd onder druk. Transpersonen worden de toegang tot sport ontzegd. Boeken en lessen over gender en consent worden gecanceld. Het maakt deel uit van een retoriek van haat die de wereld een gevaarlijke plek maakt voor queerpersonen. Dat zagen we afgelopen maand nog met de vreselijke moord op Nex Benedict, een non-binaire tiener uit Oklahoma, die overleed na geweld door medestudenten. Dit nooit meer!
Gaza is a feminist issue
Volgens de meest recente statistieken van UN Women zijn 951.490 vrouwen en meisjes ontheemd geraakt, waarvan 50.000 zwanger zijn en velen worden verwacht binnen de komende maand te bevallen. Experts melden bewijs van seksueel misbruik, seksuele vernedering en dreigen met seksueel geweld tegen Palestijnse meisjes en vrouwen door de Israëli Defense forces.
‘We are not outnumbered, we are out organized.’ Het zijn onsterfelijke woorden van Malcolm X. We kunnen niet opgeven, we moeten doorgaan met het opbouwen van een antikoloniale en antikapitalistische feministische beweging. We eisen niet alleen onmiddellijk een permanent staakt-het-vuren, maar ook een einde aan de door het Westen gesteunde Israëlische bezetting nu. Voor sociale bevrijding in de hele regio en een einde aan alle conflicten, van Oost Congo, Soedan tot Oekraïne en elders.
Gesprek met Braziliaanse socialistische feministische antiracistische activiste Maria Clara
‘The most revolutionary act is to view the world as it really is’, het zijn de woorden van Rosa Luxemburg, een bekende Duitse marxiste die zich verzette tegen imperialisme. Wie de wereld wil veranderen, moet haar ook begrijpen. In deze spirit verwelkomen we eind maart, Maria Clara, een Braziliaanse activiste en socialistisch feministe die met haar beide voeten in de strijd tegen racisme en extreemrechts staat. Ze maakt deel uit van de Braziliaanse afdeling van ROSA International: ‘Feministas Antiracistas Socialistas’. Zij strijden voor het beschermen van de rechten van de inheemse bevolking.
Ze eisen een betere bescherming van het Amazonewoud. Ze eisen reproductieve rechten zoals abortus en toegang tot genderinclusieve, kostenloze gezondheidszorg voor o.a. transpersonen en een effectief beleid om gendergerelateerd geweld te bestrijden. Eisen die volgens ons meer dan ooit nodig zijn, maar ook botsen met de winstlogica in dit systeem. Het is tijd om te kiezen: hun winsten of onze veiligheid en welzijn. Daarom strijden wij voor een democratisch socialistisch alternatief. Kom naar een van onze meetings, laat je inspireren om zelf lid te worden van Campagne ROSA en vooral, om een einde te maken aan dit systeem van seksisme, onderdrukking en kolonialisme.