Betoging tegen de genocide in Birma in 2015. We organiseerden deze betoging met linkse activisten van diverse achtergronden (LSP, Kasjmiri activisten, Tamil Solidariteit, Afghanen, Koerden, …)


Aan de VUB voeren de Actief Linkse Studenten een campagne voor het intrekken van het eredoctoraat van Aung San Suu Kyi. In tegenstelling tot heel wat andere instellingen (zoals de UCL) heeft de VUB zich nog niet uitgelaten over deze kwestie. Aung San Suu Kyi heeft de afgelopen maanden de genocide op de Rohingya-bevolking in het westen van Myanmar (het vroegere Birma) door de vingers gezien en kritiek hierop brutaal afgewezen. Daarmee laat ze ruimte voor Boeddhistische fundamentalisten die gewelddadig de Rohingya verdrijven. Hierover zwijgen, komt neer op medeplichtigheid. (Lees hier onze analyse van de vervolging van de Rohingya en de rol van Aung San Suu Kyi).

De petitie aan de VUB krijgt veel steun van de studenten en personeelsleden. Om de papieren petitie en bijhorende campagne ook buiten de universiteit bekend te maken, is er nu ook een online versie van de petitie. Hieronder de tekst van de petitie.

=> Teken de petitie

STOP DE GENOCIDE OP DE ROHINGYA-BEVOLKING IN MYANMAR!

Sinds 2015 en vooral dit jaar is er een enorme toename in repressie en onderdrukking van de Rohingya in de Myanmarese deelstaat Rakhine. VN-rapporteurs spreken van een, door leger en politie geplande, etnische zuivering met duizenden doden, tienduizenden afgebrande huizen en getuigenissen van brutale moorden en systematische verkrachtingen. Volgens Amnesty International zijn in de laatse maanden al meer dan 500.000 mensen op de vlucht geslagen richting Bangladesh. Ondertussen palmde de overheid al de grond van 200 leeggelopen dorpen in voor ‘ontwikkelingsprojecten’ -mijnbouw, industrie of grootschalige landbouw (De Standaard, 29/09/17).

Het de facto staatshoofd van Myanmar, Aung San Suu Kyi, in 1991 nog winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, spreekt van “desinformatie door terroristen” en doet niets om het bloedbad te stoppen. In 1994 kende de VUB haar nog een eredoctoraat toe voor haar rol in de oppositie tegen de militaire dictatuur in Myanmar. Terwijl de VUB in haar mission statement “openheid, verdraagzaamheid en respect voor persoon en maatschappij” als belangrijke basiswaarden prijst, blijft het vandaag oververdovend stil over de etnische zuivering in Myanmar.

Wij eisen:

dat de VUB zich uitspreekt over de genocide op de Rohingya en hun expulsie uit Myanmar

dat de VUB het eredoctoraat voor Aung San Suu Kyi, wiens regering niets doet en zwijgt over de repressie, terug intrekt.

=> Teken de petitie