Voeg toe aan mijn agenda

Afspraak: 25/04/24
Protest leidt tot intrekking erkenning NSV-Leuven. Op naar anti-NSV betoging in Antwerpen!

Extreemrechtse jongeren voelden zich de afgelopen jaren ongenaakbaar. Er waren incidenten met geweld, racisme, seksisme, homofobie … Waar dit met protest beantwoord werd, zorgde de breed gedragen afkeuring hiervan tot veroordelingen en maatregelen.

De groei van het Vlaams Belang in de verkiezingen en peilingen maakt extreemrechtse studenten overmoedig. De NSV (Nationalistische Studentenvereniging), historisch een kweekvijver voor nieuwe VB-parlementairen, hield recent in Leuven een meeting met Martin Sellner, de Oostenrijkse ‘identitair’ wiens uitspraken over grootschalige deportaties leidden tot massaal antifascistisch protest in Duitsland. Eind februari volgde een meeting met Dries Van Langenhove die zogezegd over landbouw zou spreken, maar vooral een racistische tirade kwam afsteken.

Gelukkig was er een antifascistische tegenactie met meer dan 100 aanwezigen. De stad Leuven liet geen betoging toe, enkel een staande actie. Toch werd het een strijdbaar protest met activisten van diverse politieke achtergronden. Positief was ook de steun van de vakbonden aan de KU Leuven. Vertegenwoordigers van zowel ABVV als ACV namen het woord. Strijd tegen alles wat ons verdeelt, is ook in het belang van de veiligheid van het personeel. Deze druk samen met de aandacht voor de vreselijke racistische uitspraken van Van Langenhove tijdens de NSV-meeting leidden tot de intrekking van de erkenning aan de KU Leuven. Dit is niet onbelangrijk: Tom Van Grieken zei in januari nog aan De Standaard dat NSV Leuven “een heel grote afdeling is waar we recent nog mensen uit aanwierven”.

Kort nadien verloor ook KVHV zijn erkenning van de stad Gent omdat het zich weigerde te distantiëren van uitspraken van Jeff Hoeyberghs in 2019. Aangemoedigd door VB-parlementsleden hield het Gentse KVHV eind 2019 een platte seksistische meeting. Dankzij protest van Campagne ROSA werd dit algemeen bekend, wat leidde tot verontwaardiging en een veroordeling van Hoeyberghs. De stad Gent trok de erkenning van KVHV in omdat het zich hiervan weigerde te distantiëren. KVHV Gent was de afgelopen jaren net als NSV erg nauw verbonden met het Vlaams Belang. Zowel Dries Van Langenhove als zijn voorganger en huidig Europees Parlementslid Tom Vandendriessche komen uit deze groep voort.

Van Langenhove zelf werd met zijn Schild&Vrienden veroordeeld door een rechtbank in Gent wegens het aanzetten tot inbreuken op de racisme- en negationismewet. Het Vlaams Belang nam wat afstand van Van Langenhove, maar onder de andere veroordeelden bevinden zich onder meer de lokale voorzitter van VB Sint-Niklaas en een medewerker van het VB in het Europees Parlement. Zoals we eerder stelden maakt een veroordeling geen einde aan het extreemrechtse gevaar. 

Onze antifascistische strategie laten we beter niet over aan rechters of traditionele politici. Straatprotest en mobilisatie zijn het beste antwoord. Er dient zich een gelegenheid aan met de anti-NSV betoging in Antwerpen op 25 april, toevallig ook de 50ste verjaardag van de Portugese revolutie die een einde maakte aan het extreemrechtse bewind van Caetano. Voor corona had NSV een traditie om elk jaar in een andere studentenstad te betogen. Dit werd telkens beantwoord door een grotere tegenbetoging. De NSV-betoging brengt zowel VB-mandatarissen als gekende neonazi’s bijeen. We mogen niet toelaten dat die zomaar de straten innemen en nadien de studentenbuurt onveilig maken. Antifascistisch protest is belangrijk. We linken dit met eisen die ingaan tegen de voedingsbodem waarop extreemrechts groot wordt, de vele sociale tekorten die eigen zijn aan het asociale beleid. Werk mee aan een sterke antifascistische betoging!

Betoging tegen NSV in Antwerpen in 2017
Voeg toe aan mijn agenda
Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist