In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

[divider]

Socialisme 2017: enorm succes

Het was het grootste Socialisme-weekend dat we ooit organiseerden. Er was dit jaar uiteraard ook wel iets speciaal om te vieren: de 100ste verjaardag van de Russische Revolutie. Die verjaardag grepen we heel het jaar al aan voor meetings, publicaties, discussies, … Op Socialisme 2017 waren er ruim 275 aanwezigen. De financiële oproep bracht 3.400 euro op. Aan de boekenstand verkochten we voor 900 euro aan publicaties: vooral tweedehandsboeken maar ook de boeken in het kader van 1917 gingen vlot van de hand. Tijdens het weekend besloten minstens drie aanwezigen om lid te worden van LSP.

-> Volgend jaar zal het Socialisme weekend opnieuw in het voorjaar vallen. Dit jaar hebben we uitzonderlijk, gezien de 100ste verjaardag van de Russische Revolutie, gekozen voor het najaar.

-> Op Socialisme 2017 is een eerste pamflet verspreid voor het Zomerkamp van ALS.  Hou de datum vrij: van 29 juni tot en met 5 juli!

 

[divider]

Novembereditie van ‘De Linkse Socialist’

De novembereditie van ‘De Linkse Socialist’ kwam enkele dagen vroeger uit. De reden hiervoor is het Socialisme-weekend dat op 21 en 22 oktober plaatsvond. Het was een bijzonder succesvol weekend met 265 aanwezigen die onder meer de Russische Revolutie herdachten.

In onze novemberkrant staat de strijd vandaag centraal. Het leugenpaleis van de rechtse regering wordt doorprikt door feiten en getuigenissen vanop de werkvloer. Er wordt gezocht naar een alternatief, dat doen we best door de strijd effectief aan te gaan. We trekken lessen uit de staking van de publieke sector op 10 oktober als bijdrage aan het debat hoe we de strijd moeten voeren. (pagina’s 1-4)

We kijken ook naar internationale elementen van strijd. Catalonië is een heet hangijzer: we brengen een artikel over de situatie daar (pagina 10), maar gaan ook in op ons standpunt over de nationale kwestie en maken de vergelijking met Vlaanderen (pagina 8-9).

Verder heel wat aandacht voor de strijd tegen alle vormen van verdeeldheid. Op 25 november is er een betoging tegen geweld op vrouwen. Met de brede #metoo-campagne wordt het belang hiervan bevestigd. We brengen een dossier hierover (pagina 7) en ook de achterpagina is in dit kader (pagina 16). Daarnaast ook nog een reactie op de propaganda voor studentenprostitutie (pagina 6) en twee pagina’s antiracisme (pagina 14-15).

 1. Hun waarheid is niet de onze. Rechts stoppen door sociaal verzet en alternatief op besparingen
 2. Edito: Progressieve meerderheden in 2019? // Groene golf om De Wever te stoppen? // Strijdbaar programma dat vertrekt van de noden kan linkse doorbraak in Vlaanderen versterken // Effectentaks: regering is zwak tegen sterksten en sterk tegen zwaksten
 3. Vervolg pagina 2
 4. 10 oktober – Algemene staking socialistische overheidsbonden. ABVV demonstreert sterkte bij de overheid, maar meer is nodig!
 5. Uitbreiding van flexi-jobs. Regering zet sociale afbraak door // Beweging tegen afbraak sociaal werk in Antwerpen terug op gang trekken // Kort
 6. Studiekost duwt studenten in prostitutie! Strijd voor gratis en degelijk onderwijs nodig
 7. STOP pesterijen, ongewenste intimiteiten en seksisme
 8. Behoud besparingspolitiek voor N-VA belangrijker dan het zelfbeschikkingsrecht
 9. Vervolg pagina 8
 10. Opstand in Catalonië. Een potentieel voor maatschappijverandering
 11. Aung San Suu Kyi: ex-heldin van liberale establishment zwijgt over etnische zuivering // Duitse verkiezingen zorgen voor politieke aardschok
 12. “De jonge Marx.” Film over het leven en de ideeën van Marx // “The Handmaid’s Tale” – aangrijpende televisiereeks
 13. Partijnieuws
 14. Samen tegen het beleid van de regering-Michel/Francken // Racisme en asociaal beleid gaan hand in hand // Jonge N-VA’ers betrokken bij nieuwe extreemrechtse haatclub ‘Schild en Vrienden’ // Gastvrije gemeenten als antwoord op staatsracisme
 15. Vervolg pagina 14
 16. Stop geweld op vrouwen

[divider]

Betoging in Charleroi

Maandag was er in Charleroi een druk bijgewoonde betoging tegen het afbraakbeleid van Michel 1. Een ploeg LSP-militanten was aanwezig met materiaal, waaronder onze krant. We verkochten 46 exemplaren van de krant en één abonnement.