Irak: voetbalploeg spreekt zich uit tegen Bush

In zijn verkiezingscampagne maakt de Amerikaanse president Bush gebruik van beelden van het voetbalteam van Irak. Er worden beelden getoond van sportlui uit Afghanistan en Irak met de mededeling dat er vandaag twee democratische vrije landen bij gekomen zijn… Dat is natuurlijk wel een vreemde visie op wat "vrijheid" en "democratie" betekenen. Blijkbaar vonden ook de leden van het Irakese voetbalteam op de Olympische Spelen dat die boodschap van Bush bijzonder cynisch en misplaatst is.

De goede resultaten van het Irakese voetbalteam op de Olympische Spelen zijn opvallend. De ploeg maakt nog kans op een bronzen medaille als het Italië verslaat in de strijd om de derde plaats. De opvallende aanwezigheid van de ploeg in Athene werd door de campagne van president Bush aangegrepen om dit als voorbeeld te stellen voor de "vrijheid" die aan de bevolking van Irak zou zijn bezorgd. Natuurlijk is een deelname aan de Olympische Spelen wat beperkt als belangrijkste verworvenheid onder het nieuwe bezettingsregime. Terwijl Bush dit in zijn campagne gebruikt, geeft hij eigenlijk toe dat hij geen sterke punten heeft om mee uit te pakken als het over Irak gaat.

En zelfs de olympische voetbalploeg van Irak heeft het niet op Bush begrepen. De Irakese middenvelder Salih Sadir verklaarde: "Het Irakese team wil niet dat Bush ons gebruikt voor zijn verkiezingscampagne." Sadir sprak zich ook sterk uit tegen het geweld in Najaf, de stad waar hij voorheen speelde. De coach van het team ging nog verder en verklaarde: "Ik heb geen probleem met de bevolking van de VS, maar wel met wat de VS doet in Irak: alles vernietigen. Het Amerikaans leger heeft veel mensen vermoord in Irak. Wat betekent vrijheid als ik naar het nationaal stadion ga en er geschoten wordt langs de weg?"

De oorlog en de bezetting hebben geen "vrijheid" gebracht voor de meerderheid van de Irakese bevolking, maar enkel voor de grote oliemultinationals die de vrijheid kregen om het land leeg te plunderen. De bevolking zelf kreeg enkel armoede, werkloosheid en miserie.

Delen: Printen: