De Post: stakingsgolf tegen plannen directie

Postbaas wil ritme van 1.000 – 1.500 jobs minder per jaar aanhouden

Eind oktober maakte de directie van De Post bekend hoe het bedrijf zich zal voorbereiden op de totale “vrijmaking” of “liberalisering” van de postmarkt in 2011. Deze veranderingsprojecten, die reeds aan de gang zijn sinds 2003, hebben de dienstverlening, sociale rol en werkonstandigheden van het postpersoneel niet verbeterd. Integendeel!

Een correspondent

Sinds de aanstelling van Johnny Thijs als nieuwe postbaas in januari 2002 en de aanstelling van Bernard Delvaux als tweede man in januari 2004 (Delvaux was voorheen verantwoordelijk voor de reconversie BEST bij Belgacom, goed voor een verlies van 5.000 jobs), zijn de “hervormingen” op kruissnelheid gekomen.

Voor de periode 2008-2012 voorziet de directie voor het verkoopnet – retail:

  • 650 postkantoren en 650 postpunten. Dit betekent dat nog eens 650 kantoren zouden sluiten! En Thijs stelde dat slechts 300 kantoren winstgevend zijn…
  • Voor pakjes en express werd de samenvoeging van kilopost en taxipost aangekondigd
  • Op 4 februari wordt een nieuwe tariefverhoging voorzien: priorzegels zullen voortaan 0,54 euro kosten

Voor Mail wordt het logistieke netwerk “geoptimaliseerd”. De huidige mailkantoren zullen omgevormd worden tot:

  • 150 operationele platforms waarin de distributie activiteiten voorbereid worden en vanwaar de rondes die complexe (?) activiteiten bevatten zullen vertrekken. Met complexe activiteiten bedoelt men pensioenen, aangetekende zendingen, zendingen tegen terugbetaling…
  • 1500 distributiedepots van waaruit de eenvoudige uitreikingsactiviteiten zullen georganiseerd worden. (zza: zendingen zonder adres).

De 5 nieuwe sorteercentra zullen meer en meer briefwisseling sorteren volgens het principe van de rondesortering. Daardoor zal het voorbereidingswerk van de postbodes verminderen. De vrijgekomen tijd zal niet gebruikt worden om de werkdruk te verlagen, maar om een nieuwe aanval in te zetten op de postbodes. Die zouden vervangen worden door postbezorgers die aan een (nog) lager loon en met minder sociale voordelen zouden werken.

Thijs verweet de concurrenten eerder dat ze zich enkel op de rendenbale delen van de postmarkt richten met het gebruik van extreem goedkope arbeidskrachten die in de sociale uitverkoop worden geplaatst. De Post doet net hetzelfde. Van hypocrisie gesproken!

De rondesortering vermindert niet alleen het voorbereidend werk, het zal ook gevolgen hebben voor de nachtdiensten. Die zouden op een asociaal uur (0u05, 3u, 4u) moeten beginnen werken met een gedeeltelijk verlies van de nachtpremie. Bovendien zijn dat uren waarop je best niet afhankelijk bent van het openbaar vervoer om op je werk te raken. M.a.w. geen eigen vervoer = geen job!

Deze voorstellen zorgden reeds voor stakingen in de nachtdiensten in het Brusselse: vooral te Brussel 1 Stad, maar ook te Brussel 2 Laken, Brussel 3 Schaarbeek, Brussel 4 Etterbeek, Brussel 7 Anderlecht, Brussel 8, Sint-Jans-Molenbeek, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem, Koekelberg en Brussel 21 Sint-Joost-Ten-Node. Er waren ook stakingsacties in Antwerpen 1, Schilde, Nijlen, Luik X,…

In haar laatste reclamecampagne stelt De Post: “Wie Anders?” Wij stellen ons de vraag: Wie anders dan het personeel is het slachtoffer van de zoveelste herstructurering? Onder het motto van een volumedaling op de briefwisseling worden besparingen opgelegd. De briefwisseling tussen particulieren neemt effectief af, maar het totale volume aan briefwisseling neemt toe door geadresseerde reclame en buitenlandse post.

In het eerste semester van 2007 steeg de omzet met 4% tot 1.137 miljoen euro. Het leverde Thijs als gedelegeerd bestuurder een premie van 100.000 euro op, dus de cijfers zullen hem wel bekend zijn. Terwijl Thijs 100.000 euro premie kreeg, kondigde hij al aan dat hij ook de komende jaren 1.000 tot 1.500 jobs minder wil bij De Post. Bovendien zal bespaard worden op de lonen door postbezorgers in te zetten. En we durven gerust wedden dat de eindejaarspremie van de gewone postmensen niet in de buurt zal komen van de premie van Thijs.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie