Gepensioneerde postbode: “Facteurs zijn mijn helden”

Foto: Flickr/crosby_cj

Altijd door weer en wind, soms zagende klanten trotserend, ook op een mindere dag. Maar Corona zal toch blijven hangen in het geheugen van elke postbode. Als gepensioneerde postbode wil ik zeggen: chapeau aan iedere facteur die werkt! Nu zien we dat postbode een essentieel beroep is.

Door Roos, gepensioneerde postbode

Net zoals bij het verplegend personeel, de brandweer of de vuilnisophalers, zal het ook bij de postbodes niet meteen losgelopen hebben. Terwijl de bazen van Bpost zich zorgen maken om hun economische toestanden en een sorteermachine die uitvalt, maar ondertussen in de kranten wel trots melden dat de pakjesdiensten beter draaien dan in de kerstperiode, maak ik me zorgen om het gewone personeel. Vooral omdat het werk met minder personeel gebeurt. Ook onder de postbodes vallen er mensen uit door ziekte. Wie werkt, maakt zich zorgen om veilig thuis te komen en vooral niet besmet geraken. Postbodes, jullie zijn mijn helden!

De corona-maatregelen zullen al minstens tot 19 april duren. Het is normaal dat er angst is, zelfs in mijn kot ben ik bang. De mannen of vrouwen op hun bureau hebben vanop de hogere echelons natuurlijk gemakkelijk praten. Zij moeten niet elke dag op de baan. Postbodes, aarzel niet: als het onveilig is, raadpleeg uw delegees en als die niets ondernemen, neem dan het heft in eigen handen. In de privé zijn er al bedrijven toe omdat de veiligheid niet nageleefd werd. Eis dat alle veiligheidsnormen gegarandeerd worden: het is jullie veiligheid of geen postbedeling! Ook in corona-tijden kan je staken, als je maar genoeg afstand houdt natuurlijk.

Als gepensioneerde facteur wil ik het personeel niet opruien, zeker niet. Maar iedereen heeft naast plichten ook rechten. Bij de Britse post is al gestaakt om de naleving van veiligheidsvoorschriften af te dwingen. Als je twijfelt of een situatie wel in orde is, spreek dan je vakbondsverantwoordelijken aan. Zij moeten luisteren naar wat er op de werkvloer leeft! Hou het veilig en na deze corona-crisis mag er wel eens nagedacht worden hoe een essentieel beroep als postbode kan opgewaardeerd worden met meer collega’s en betere voorwaarden!

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie