Gasprijs zal met 17% stijgen in 2008. Electrabel wil 172 euro extra per gezin!

Op 15 juni kondigde Electrabel aan dat de gasprijs met 13% tot 21% zou stijgen vanaf 1 september. Het bedrijf toonde haar “goede karakter” en stelde dat de elektriciteitsprijs niet zou stijgen. De publieke verontwaardiging werd zelfs overgenomen door politici die nog last hadden van postelectorale opstootjes van hypocrisie. De verontwaardiging leidde ertoe dat Electrabel aankondigde dat het zou terugkomen op haar beslissing.

Thierry Pierret

De prijzen zullen hierdoor slechts beperkt toenemen tegen 31 december (met maximum 3%) en Electrabel stelde zelfs dat heel wat mensen bij de jaarafrekening geld zullen terugkrijgen. In de opwinding van het moment werd een promotiecampagne opgestart voor een EnergyPlus contract waarmee we nog meer zouden kunnen besparen. Er zit echter een serieus addertje onder het gras…

De Commissie voor de Regulering van elektriciteit en gas (Creg) ging onder het gras kijken en stelde vast dat de gasprijzen in 2008 met 17% zullen stijgen. Dat komt overeen met een gemiddelde toename van 172 euro per gezin. Niet geheel toevallig komt dit overeen met de gemiddelde stijging die werd aangekondigd op 15 juni…

Electrabel stelde dat het de consumenten zou behoeden voor stijgingen van de elektriciteitsprijs. De Creg komt echter tot de conclusie dat ook die prijs zal toenemen. Electrabel deed de conclusies van de Creg af als ongeloofwaardig, maar nochtans had de Creg zich gebaseerd op feitenmateriaal van Electrabel zelf.

Het onderzoek van de Creg heeft ook duidelijk gemaakt dat Electrabel bij de liberalisering van de gasmarkt een abnormaal laag tarief hanteerde.

Langs Franstalige kant vond die liberalisering op 1 januari 2007 plaats, in Vlaanderen reeds vroeger. Uiteraard wou Electrabel zoveel mogelijk klanten behouden in die overgangsperiode.

Nu de liberalisering een feit is en er voldoende tijd is overgegaan om klanten aan zich te binden, gaat Electrabel over tot de orde van de dag met prijsstijgingen.

De raad voor de mededinging heeft een onderzoek geopend naar illegale praktijken bij de liberalisering. Steeds meer wordt duidelijk dat de zogenaamde “gezonde concurrentie” enkel ten goede komt van de aandeelhouders en patroons. De liberalisering van de energiemarkt leidt tot het vestigen van private monopoliebedrijven waar niet de dienstverlening van tel is, maar de winsten voor de aandeelhouders. Klanten die niet interessant zijn, moeten dan maar ophoepelen.

Vorig jaar werden dubbel zoveel “wanbetalers” afgesloten waardoor er (enkel in Vlaanderen) in 2006 reeds 114.328 afnemers van het sociaal tarief voor elektriciteit waren. Dat is 4,5% van alle huishoudens.

Tegenover de prijsstijgingen van Electrabel is geen nood aan meer concurrentie, maar aan een publieke controle van de klanten en het personeel op heel de energiesector!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie