Rel rond sociale verkiezingen

De organisatie van de sociale verkiezingen heeft geleid tot een heuse politieke rel. Twee Koninklijke Besluiten voorgesteld door SP.a-minister Vanvelthoven zullen mogelijk niet ondertekend worden door de koning en dit op vraag van premier Verhofstadt. De KB’s waren nodig om te voldoen aan de Europese regels, maar het patronaat blijft tegenliggen.

Het resultaat van deze politieke rel is een mogelijke veroordeling van België wegens het niet nakomen van de Europese regels en een mogelijk uitstel van de sociale verkiezingen.

Eén van de discussiepunten gaat over vakbondsaanwezigheid in kleine bedrijven. Het feit dat slechts een ondernemingsraad mogelijk wordt vanaf 100 werknemers in een bedrijf is in strijd met Europese regels. Ook oordeelde de Raad van State eerder dit jaar (op 19 februari) dat de drempel van 100 werknemers onwettelijk is (aangezien het met een KB in plaats van met een wet werd opgelegd).

Het patronaat is er echter tegen om de drempels aan te passen. Een uitblijven van een aanpassing van de Belgische regels aan de Europese normen kan leiden tot dwangsommen tegen de Belgische regering. Bovendien zal een uitstel van beslissingen mogelijk leiden tot een uitstel van de sociale verkiezingen aangezien in het najaar de eerste stappen moeten worden gezet.

De vakbonden eisen terecht een vakbondsvertegenwoordiging in bedrijven vanaf 20 werknemers. Er werken zo’n 405.000 mensen in bedrijven met tussen de 20 en 50 werknemers. Het is een fundamenteel democratisch recht dat ook zij hun vertegenwoordigers kunnen verkiezen of aanduiden.

Het KB dat momenteel werd naar voor gebracht door Vanvelthoven betrof enkel een aanpassing om een ondernemingsraad in bedrijven vanaf 50 werknemers in te stellen en een KB waarin de datum van de sociale verkiezingen werd vastgelegd. Nu stelt Verhofstadt dat dit niet zomaar kan in een periode dat enkel lopende zaken worden afgewerkt. Dat zou betekenen dat er vanaf eind juni boetes kunnen worden opgelegd en dat de datum voor de sociale verkiezingen pas kan worden bepaald na de vorming van een nieuwe regering. Gelet op de resultaten van de verkiezingen kan dat mogelijk toch wel even duren.

De patroonsfederaties hebben uiteraard druk gezet op Verhofstadt en de liberalen om de KB’s tegen te houden. Niet dat zij van plan zijn om de Europese boetes te betalen waartoe België zal worden veroordeeld, dat zal uiteraard van de gemeenschapsmiddelen moeten komen… De directeur-generaal van het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) Timmermans stelde reeds dat het nemen van de KB’s een “een kaakslag voor het ondernemerschap” betekende.

Het niet nemen van beslissingen betekent een ondermijning van ons democratisch recht om vertegenwoordigers van de werknemers te verkiezen. Bovendien betekent het een nutteloze verspilling van ons belastingsgeld aan Europese boetes.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie