Politiegeweld op Luchtbal in Antwerpen – interview met ooggetuige

luchtbal1
Foto’s door socialisme.be

Gisteravond kwam het aan de Luchtbal in Antwerpen tot incidenten. Twee dagen eerder was er een vreemde politie-interventie waarbij jongeren achterna gezeten werden en één van hen ernstig gewond raakte. Abdel moest in het ziekenhuis opgenomen worden. Zaterdagavond kwamen enkele lokale jongeren samen om te bespreken of ze hiertegen zouden reageren en wat ze zouden doen. De politie kwam eens te meer erg gewelddadig tussen. We spraken met de moeder van één van de jongeren die gefouilleerd werd. Zij zag vanuit haar appartement alles gebeuren.

“Ik weet niet waar ik moet beginnen. Ik ben gefrustreerd en ontgoocheld tegelijk. Wat ik zag was onwaarschijnlijk. Ik ben erg kwaad als ik denk hoe die jongeren zich nu moeten voelen als slachtoffers van het politiegeweld. Iedereen weet dat het ramadan is, een heilige maand voor moslims. We eten de hele dag niet om onze wil te versterken en om te weten wat honger en armoede betekent. Het moet ons lichaam en ziel zuiveren. Het vasten begint ’s ochtends vroeg en duurt tot zonsondergang. Na 22u30 kunnen we terug eten. Rond 3 uur ’s nachts wordt nogmaals gegeten. Veel mannen en jongeren willen wakker blijven en maken na Iftar een wandeling of staan buiten te roken. Het Cultureel Centrum Luchtbal besloot tijdens de ramadan op te blijven zodat de jongeren er kunnen verzamelen in plaats van op straat rond te hangen.

luchtbal2“Donderdagavond zei mijn zoon dat hij met vrienden in het Cultureel Centrum wou samenkomen. Hij trok ernaar toe, maar was al snel terug thuis. Hij zei dat de politie de container voor de jongeren aanviel. In het CC is er een ‘container’ met een playstation en andere activiteiten voor jongeren. Eerst dacht ik dat enkele jongeren misschien iets fout deden. Maar niemand had enig idee wat dit dan wel geweest was. Vrijdagmorgen hoorden we dat een van de opgepakte jongeren ernstig gewond was, zijn oogkas was gebroken door het politiegeweld. Het gaat om een jongen die sinds zijn geboorte oogproblemen heeft en 40% blind is, de 22-jarige Abdel.

“Ik was geschokt: dit kon mijn zoon geweest zijn. Abdel heeft geen strafblad. Toen de politie de jongeren aanviel, waren die bang en begonnen ze vanuit een reflex weg te lopen. Abdel moest naar het ziekenhuis voor verdere behandeling. Hij is in shock en blijft zich afvragen waarom hij opgepakt werd.

“Het is niet voor het eerst dat jonge moslims aangepakt worden. Zo was er eerder het incident met de jonge Yassine die in het Wijnegem Shopping Center werd opgepakt en nog steeds geen antwoord kreeg op de vraag waarom dit gebeurde. Nu is het verhaal van Abdel opgepikt door verschillende kranten, maar ook daar zien we discriminatie en racisme. Sommige kranten spraken van een vuurgevecht of confrontaties waarop de politie aanviel. Ik woon vlakbij en kan bevestigen dat ik geen enkel schot hoorde. Mijn zoon vertelde me dat er in de container gewoon op de playstation gespeeld werd. Alle kranten moesten bevestigen dat er geen wapens gevonden waren. Maar ondertussen hadden ze wel de toon gezet. Op de Luchtbal leven mensen van diverse afkomsten samen. Misschien hebben sommige jongeren er een strafblad, maar van onderlinge gevechten of schietpartijen is hier geen sprake.

“Er was geen enkel protest naar aanleiding van het geweld tegen Abdel. Maar dan kwamen er via facebook oproepen om samen te komen om over een protestactie te discussiëren. Er zou zaterdagavond samengekomen worden. Rond 18u passeerde ik aan het Tampicopark met mijn dochter van 9 jaar. Er waren enkele jongeren die spraken over het politiegeweld. Ik liet mijn dochter in het park spelen en ging naar huis. Maar dan zag ik plots dat er 10 politiewagens in de straat stonden en dat ze de straten blokkeerden. Het leek alsof ze een internationale bende kwamen oprollen.  Uiteraard probeerde ik zo snel mogelijk terug te gaan naar het park waar mijn dochter was en ik stuurde een sms naar mijn zoon om naar daar te komen. We zaten in het park en zagen hoe de agenten enkele jongeren oppakten. Waarom gebeurde dit?

luchtbal3“Toen een jongeman riep: ‘zeg me eerst wat ik misdaan heb’, werd hij nog brutaler aangepakt door de politie die hem als een zak aardappelen in de politiewagen gooide. Mijn dochter en andere kleine kinderen waren erg bang, ze begonnen te huilen en wilden naar huis. Ik ging ook naar huis en onderweg vroeg ik mijn zoon om wat drank te kopen voor de winkels sloten. Hij ging naar de winkel op 200 meter van ons appartement, maar toen hij daar buitenkwam stond het vol politie.

“Hij moest op zijn knieën zitten met de handen achter het hoofd en werd grondig gefouilleerd. Toen ze niets vonden, zeiden ze: ‘Ga naar huis, dat ik je lelijk gezicht niet meer op straat zie.’ Mijn zoon zei dat hij het recht heeft om op straat te zijn, maar de agent zei: “Zwijg, nog één woord en ik breek je gezicht.” Tijdens het fouilleren werd mijn zoon verweten dat hij vreemdeling is.

“Wat wordt er met de komende generaties gedaan? Met haat en discriminatie worden ze geconfronteerd. Nog steeds is er van geen enkele arrestatie duidelijk waarom dit gebeurde. Je kan toch niet zomaar iemand oppakken die voetbalt? Er moet toch iets van misdrijf zijn? Er zijn effectief jongemannen met een strafblad wegens diefstal of vechtpartijen. Als je naar de achtergrond van de meesten kijkt, zouden ze meer hebben aan psychologische hulp en een degelijke job dan aan een gevangenis. De enige misdaad van deze jongeren in de Luchtbal is dat ze in een arme buurt geboren zijn en ouders van vreemde afkomst hebben. Na de aanslagen in Brussel krijgt de politie blijkbaar alle bevoegdheden en wordt daar misbruik van gemaakt. We zagen het ook al tegen vreedzame activisten aan de Beurs in Brussel of nog bij het vakbondsprotest.

“Dit kan tot gevaarlijke toestanden leiden. Gefrustreerde jongeren en politiegeweld kunnen de situatie uit de hand doen lopen. Het systeem versterkt dit, er wordt wel geïnvesteerd in oorlog en repressie, maar niet in onderwijs en werk. Samen met de vluchtelingencrisis versterkt dit racisme. De kloof tussen jongeren van ‘vreemde afkomst’, veelal in België geboren jongeren, en het administratieve systeem in dit land wordt groter. Ook ENAR (Europees netwerk tegen racisme) stelt vast dat er in België “aanhoudende ongelijkheid is met een onmiskenbare hiërarchie van socio-economische posities.” Mensen van Maghreb-afkomst hebben daarbij de minste kansen op werk en een toekomst. Zwarte Afrikanen volgen. Deze ongelijkheid was er al toen het economisch goed ging, wat zal het worden nu het slecht gaat? De arbeidsmarkt is doorweven met racisme, moeten studies erkennen. En dan komen daar nog incidenten als dat op de Luchtbal bij.”

Protest tegen dit politiegeweld mogen we niet enkel aan de jongeren uit de buurt overlaten, het belangt ons allemaal aan. Er is nood aan een onafhankelijk onderzoek naar het optreden van de politie op de Luchtbal deze week, ook de lokale bevolking moet daarbij betrokken worden. Daarnaast moeten we actief opkomen tegen racisme. Dit betekent vechten voor degelijk onderwijs en toegang tot goede jobs voor iedereen, los van afkomst. Het vereist meer publieke investeringen en een economie ten dienste van de meerderheid van de bevolking in plaats van de winst van slechts enkelen. Vandaag vallen er binnen dit systeem steeds meer mensen uit de boot en dat gaat gepaard met meer repressie.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Reacties zijn gesloten.