Protestwake in Wilrijk na CO-vergiftiging. Betaalbare energie door het in publieke handen te nemen!

Zaterdag hielden een 70-tal omwonenden en activisten een protestwake in Wilrijk. Ze deden dit naar aanleiding van de dood van twee vrouwen door CO-vergiftiging. In de media werd gezegd dat dit het gevolg was van het gebruik van een barbecuestel in huis, maar de familie betwist dat. Wel staat vast dat er een CO-vergiftiging was en dat de energiecrisis gevaarlijk is voor gewone werkenden en hun gezinnen. Op de dag van de protestwake raakten een vader, zwangere moeder en twee kinderen in Brussel zwaar bevangen door CO nadat het gezin houtskool had verbrand in huis.

Buurman Guney was geschokt door de dood van de twee vrouwen en nam het initiatief voor een protestwake. Hij contacteerde mensen uit de buurt en linkse jongerenverenigingen. De Actief Linkse Studenten, Campagne ROSA, Anarchistisch Collectief Antwerpen en Fridays for Future gingen in op het voorstel om mee een protestwake te organiseren. We willen immers niet dat dergelijke fatale incidenten zomaar passeren. Het maakt ons triest, maar tegelijk ook woedend over een beleid dat er niet in slaagt om veilige energie betaalbaar te maken.

Guney op de protestwake

Het was een uitstekend initiatief van buurman Guney om zoveel mogelijk mensen te betrekken en te laten spreken op de protestwake. Louis sprak namens de Actief Linkse Studenten en Nicky namens Campagne ROSA. Louis merkte onder meer op: “Het tragische voorval waarrond wij hier samenkomen is er één dat deel uit maakt van de sociale drama’s die veroorzaakt worden door de torenhoge energieprijzen: kinderen worden zonder eten naar school gestuurd, energierekeningen zijn plots gemakkelijk naar meer dan 500 euro per maand gestegen en nu maakt de crisis fatale slachtoffers. Met de winter in zicht zullen dat er meer worden.”

Nicky wees erop dat vrouwen en zeker eenoudergezinnen bijzonder kwetsbaar zijn. “Uit cijfers van de Belgische overheid blijkt jaar na jaar dat de meest kwetsbare groep om in armoede te belanden, de eenoudergezinnen zijn. In de cijfers van 2018, nog voor de crisis, ging het om 41% van de gezinnen van alleenstaande ouders die risico lopen om in armoede te belanden. Acht op de tien alleenstaande ouders zijn alleenstaande moeders. Deze vrouwen zijn extra kwetsbaar. Moeders met jonge kinderen krijgen te maken met extra drempels op de arbeidsmarkt, denk bijvoorbeeld aan het feit dat in veel zogezegde vrouwelijke sectoren, zoals de zorg, de lonen veel lager zijn.”

Ze stelde nog dat het bijzonder moeilijk is om betaalbare huisvesting te krijgen, onder meer door lange wachtrijen voor sociale huisvesting. “Alleenstaande ouders krijgen woningen aangeboden die niet geschikt zijn voor hun kinderen of komen terecht in woningen die slecht geïsoleerd zijn of een oude verwarming hebben. Een slechte isolatie en oud verwarmingssysteem zorgen dan weer voor torenhoge energierekeningen en zo volgen de problemen elkaar alleen maar op.”

De hele energiesector moet uit de handen van de private bedrijven gehaald worden. Louis zei: “De regering waarschuwt voor 5 of zelfs 10 komende harde winters, maar daarbij zullen wij niet allemaal in dezelfde boot zitten. Terwijl wij nauwelijks of ronduit niet rondkomen, blijven parlementariërs die ons slecht nieuws brengen vrolijk duizenden euro’s per maand opstrijken en verdedigen zij met hand en tand de private belangen van de energiesector die door deze prijsstijgingen en onze miserie sterker en winstgevender wordt. Engie Electrabel maakte in de afgelopen zes maanden 5,3 miljard euro winst en dat nog eens met bakken staatssubsidies. Dat is vermogen dat in de hebzuchtige zakken van de energiekapitalisten verdwijnt, maar perfect ingezet zou kunnen worden om iedereen te voorzien van goedkope energie en daarbij een groene transitie te verwezenlijken waarmee geen jobs verloren gaan en waardoor onze noden en die van de planeet vervuld worden. In plaats daarvan geniet deze klasse van onze miserie en laat zij liever de krachten van de staat kartonnen tentjes van jonge dakloze vluchtelingen weghalen en laat zij liever mensen creperen in hun eigen huis.”

De angst en woede omzetten in strijd is de enige manier om tot verandering te komen. Louis riep op om het klimaatprotest en het vakbondsprotest voor koopkracht te versterken en daarin te pleiten voor energie in publieke handen, door en voor de werkende klasse. “Het zijn de methodes van massamobilisatie en duidelijke eisen die de wapens vormen waarmee we het duidelijkst stop kunnen zeggen tegen de sociale drama’s die zich nu voordoen.” Hij riep op om woensdag mee te staken en solidariteit te betuigen met de stakers om de eis van de nationalisatie van de energiesector te versterken.

Lees hier een verslag van Gazet van Antwerpen over de protestwake

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist