LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten,… Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. Nieuwe leden kunnen uitleggen waarom ze lid geworden zijn (en waarom jij dat ook moet doen).


Syndicale acties

Het enorme ongenoegen onder brede lagen van de bevolking heeft geleid tot een golf van protestacties. De retoriek van het establishment tegen deze acties werd steeds wanhopiger. Mogelijk vindt dit een zekere ingang, maar anderen stellen zich hierdoor vooral vragen over de rol van de gevestigde media. Politici en media mogen er dan wel alles aan doen om de verantwoordelijkheid voor de protestacties en stakingen naar het personeel door te schuiven, het feit dat er zoveel beroepsgroepen in actie komen geeft aan dat er wel meer scheelt. Dat zelfs de magistraten of de politie acties voerden, is een teken aan de wand.

De voorbije week namen militanten van LSP onder meer deel aan de staking van het gemeentepersoneel in het Brusselse, de betoging van de brandweer in Namen, de betoging van de non profit in Brussel, … We brachten specifieke pamfletten uit voor de brandweer, de discussies op bijeenkomsten van spoorpersoneel over de voorstellen van de directie, de non profit en de staking bij bpost van komende maandag. Dit materiaal wordt op prijs gesteld door het personeel in die sectoren.

Eén enkele dame had het zo niet begrepen en belde naar ons nationaal secretariaat met de stelling dat ze wel wist dat wij achter de spooracties zitten en dat we ermee moeten stoppen. Uiteraard klopt dat niet. Misschien moet de dame in kwestie zich eens richten tot de ministers en directies die net in de examenperiode beslissen om onder meer het personeel van het spoor aan te pakken. Onverantwoord zijn die mensen en hun besparingsbeleid!

Hieronder een foto van de LSP-stand op de betoging van de non profit afgelopen vrijdag.

Foto: Mario
Foto: Mario



Gent. Meeting: kunnen we deze regering doen vallen?

Het actieplan dat momenteel door de vakbonden wordt georganiseerd is niet min. De aankondiging van een nationale betoging en een algemene staking in gemeenschappelijk vakbondsfront na de zomer, is belangrijk om de woede en de strijd tegen de besparingen over de zomer heen te tillen. De betoging in gemeenschappelijk front op 24 mei trok de sociale strijd op gang. Halverwege deze betoging en de algemene staking van het ABVV op 24 juni organiseren de ALS en LSP deze meeting.

In de herfst van 2014 zagen we reeds hoe een informatiecampagne naar aanleiding van een opbouwend actieplan de regering aan het wankelen kan doen brengen. Helaas werd het actieplan vroegtijdig afgebroken en werd het potentieel van de beweging toen niet volledig gebruikt.

Hoe kunnen we dit 2e actieplan tegen deze Tatcheriaanse regering vertalen naar grote mobilisaties en participatie op de werkvloer? Zullen er na 7 oktober nieuwe acties komen die tot doel hebben om deze regering finaal ten val te brengen? Welk politiek alternatief – dat zich als doel stelt om de besparingslogica te stoppen, kan uitgebouwd worden op basis van dit actieplan?

Kom luisteren en discussieer mee met volgende twee sprekers:
– Tim Joosen, vakbondsafgevaardigde ACOD UGent
– Geert Cool, van de Linkse Socialistische Partij

Woensdag 15 juni – 19.30 Geuzenhuis Gent
-> Facebook evenement


Hoe organiseer je een afdeling van LSP?

Betrokkenheid staat centraal in de werking van LSP. Een partij die ingaat tegen het kapitalisme, botst op heel wat obstakels. Leden staan dagelijks onder druk door de werkdruk, de propaganda, … van dit systeem. Het is dan ook belangrijk om een tegengewicht te bieden en zoveel mogelijk leden te betrekken in politieke discussies en activiteiten. Het centrale orgaan daarvoor zijn onze afdelingen.

Afdelingen van LSP vergaderen doorgaans wekelijks met telkens een politieke inleiding tot discussie voorbereid door een van de leden. Dit kan gaan van actualiteit tot historische thema’s of meer specifieke vormingen. De nadruk ligt op de discussie. Daarna volgt een praktische agenda die doorgaans door de afdelingsorganisatoren is voorbereid om meer tijd voor het politieke vrij te maken.

In een periode van snelle veranderingen en van strijdbewegingen is er aan thema’s voor discussies geen gebrek. Collectieve discussies over acties en nieuwe ontwikkelingen helpen leden om hun inzichten aan te scherpen, waarna dit ook kan gebruikt worden onder vrienden, collega’s, … Het kan ook nuttig zijn om leden iets te laten voorbereiden over wat hen specifiek aanbelangt of interesseert: wat leeft op hun werkvloer bijvoorbeeld. Het thema van de inleiding wordt door de afdelingsvergadering bepaald, maar een afdelingsvoorzitter kan best enkele suggesties doen aangepast aan het profiel van de leden. Weinig gewone werkenden zijn vertrouwd met spreken voor een groep, maar door het te doen leer je zelf ook veel bij.

De bedoeling van politieke discussie is om in acties en bewegingen een rol te kunnen spelen. Met regelmatige stands en campagnemomenten waarbij we onder meer deze krant verkopen, willen we in discussie gaan en onze ideeën en voorstellen uittesten om onze krachten te versterken. Een kracht uitbouwen om de samenleving te veranderen, vereist inspanningen en durf om naar buiten te treden. Die durf is doorgaans vooral een politieke kwestie: gewone werkenden worden niet aangeleerd of aangemoedigd om als ‘experts’ van hun eigen positie in de samenleving naar buiten te treden. Het is immers in het belang van de kleine minderheid van de bevolking die het vandaag voor het zeggen heeft dat de grote meerderheid zwijgt. Zoals de historische Ierse vakbondsleider James Larkin zei: “De machtigen lijken alleen groot omdat we op onze knieën zitten. We moeten opstaan!”

Om campagnemomenten succesvol te maken, is het nuttig om dit planmatig aan te pakken. Op voorhand stellen we doelstellingen op van wat we ermee willen bereiken en dat vertalen we naar financiële steun en verspreiding van onze krant. Nadien evalueren we dit op de volgende afdelingsvergaderingen.

Al onze middelen komen van de eigen leden en van steun die we ophalen. Een ledenbijdrage is een kwestie van politieke overtuiging: we beperken ons niet tot woorden, maar zijn ook bereid tot praktische inspanningen. De hoogte van de maandelijkse ledenbijdrage is niet algemeen bepaald, leden betalen een bijdrage naar wat voor hen mogelijk is. Een politieke krant verkopen, is vandaag een minder courante praktijk als twintig of dertig jaar geleden. Maar die maandelijkse grote lijnen van de actualiteit en centrale voorstellen voor de strijd vormen een nuttige leidraad voor militanten en sympathisanten. Voor ons is de verkoop van onze krant ook een manier om in discussie te treden.

Iedereen kan een rol spelen in een afdeling van LSP, we moeten daarbij uiteraard ook rekening houden met de druk van het dagelijkse leven en kunnen niet alles doen. Maar met een planmatige aanpak en vooral door het collectief te doen, staan we sterker. Eén enkele vinger kan je makkelijk breken, verschillende vingers vormen samen een vuist. Vorm met ons sterke vuisten om het uitgeleefde en rotte kapitalisme te vervangen door een democratisch socialisme!

Wil je lid worden? Wil je uitgenodigd worden naar afdelingsvergaderingen? Contacteer ons via info@socialisme.be of 02/345 61 81.


Turks magazine beschikbaar

sosyalisHet heeft wat tijd gevergd – onder meer om door de douane te geraken – maar de nieuwe editie van het magazine van onze Turkse zusterorganisatie is vanaf nu beschikbaar. Het telt 38 pagina’s en is voor 3 euro te koop via ons nationaal secretariaat. In dit magazine onder meer een dossier over het Rojava-model, naast artikels over de situatie in Turkije en de rest van de wereld. Contacteer geert@socialisme.be om een of meer exemplaren te bekomen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie