Sri Lanka: interview met Siritunga Jayasuriya over de gespannen situatie in het land

Op dit ogenblik vindt het negende wereldcongres van het CWI plaats. Zo’n 130 kameraden uit ruim 20 landen zijn bijeen om te discussiëren over de politieke situatie. Eén van de aanwezigen is Siritunga Jayasuriya die als leidinggevend lid van de United Socialist Party in Sri Lanka vooraan staat in de strijd tegen de oplevende burgeroorlog in het land. Vorige week nog werd hij het slachtoffer van een gewelddadige aanval op een anti-oorlogsbijeenkomst in Colombo.

Interview door Angelika Teleweit

Regering is verantwoordelijk voor gewelddadige aanval

De media bracht artikels over een gewelddadige aanval door gewapende figuren. Ze vielen jou en andere organisatoren van een publieke anti-oorlogsbijeenkomst in Colombo aan. Wat is er eigenlijk gebeurd?

Het was de bedoeling om een publieke meeting te organiseren van de United People’s Movement, een alliantie van alle politieke krachten en partijen die zich verzetten tegen de oorlog, tegen de repressieve wetten van de regering en tegen de miserabele situatie. Dit was onze eerste massamobilisatie sinds deze regering aan de macht kwam.

Er kwam een enorme respons op onze affiches en we verwachtten tot 10.000 aanwezigen op de bijeenkomst. De dag voordien hoorden we van de lokale politie dat de meeting niet zou kunnen doorgaan omdat ze niet zouden kunnen instaan voor de veiligheid. Ik zei dat we alle nodige maatregelen zouden treffen en dat het een perfect legale bijeenkomst was.

Negentig minuten voor het begin van de meeting, toen de meeste helpers en organisatoren in de buurt waren gaan eten, zat ik met een aantal anderen in de buurt van het podium. Er was wat geluid en we zagen dat meer dan 100 mensen naar het podium liepen. Ze begonnen de geluidsinstallatie te vernielen. Ik ging kijken om te zien wat er gebeurde.

Ik zag er Mervyn da Silva, een vice-minister, en die leidde de groep. Ik begon hem te vragen wat ze er kwamen doen en toen begon enkelen naar mij te wijzen en te roepen: "Dat is hem" en ze kwamen me achterna. Ik kon ontsnappen omdat ik langs de parking liep en in een naburige supermarkt binnenstapte. Ik kwam er binnen, maar de criminelen die me achtervolgden smeten de ruiten in. Ze bleven me volgen.

Ik ging naar een andere winkel en zo slaagde ik erin om de criminelen te ontkomen en mogelijk zelfs om mijn leven te redden. Ik zag door het raam dat alle materiaal voor de bijeenkomst werd vernield en in brand gestoken. Na een tijdje kreeg ik hulp van een lokale rickshaw-chauffeur (een rickshaw is een typische lokale driewieler die ook als taxi wordt gebruikt). Op die manier kon ik uit die buurt wegraken.

Een vice-minister die een aanval organiseert is vreemd. Waarom denk je dat iemand met zo’n hoge functie in de regering een aanval opzet?

De vice-minister ontkende aanvankelijk (op een persconferentie op de dag van de aanval) dat hij er was, terwijl de regering toegaf dat hij aanwezig was en de aanval leidde met als bedoeling om de organisatoren te helpen omdat de regering niet wou dat de bijeenkomst zou plaatsvinden.

De regering is bezorgd omwille van onze activiteiten sinds de nieuwe president werd aangesteld eind 2005. Op dat ogenblik was ik de kandidaat van de USP en werd ik derde bij de parlementsverkiezingen. We waarschuwden president Rajapakse: indien hij zou doorgaan met de weg van het chauvinisme en oorlog, zouden we massaal verzet organiseren.

Sinds hij aan de macht kwam, is er het begin geweest van het organiseren van de oppositie en het verzet tegen de regering. Wij spelen daar een centrale rol in. De aanval was geen geïsoleerd feit, de regering plande de aanval wellicht omwille van onze inspanningen in het organiseren van een beweging tegen repressie en miserie.

We maakten het in de campagne duidelijk dat we opkomen voor de rechten van de Tamilsprekende bevolking, maar dat we ons tegelijk afzetten van de terroristische taktieken van de LTTE, de Tamil Tijgers. Zij versterken de tegenstellingen in Sri Lanka. We hebben een officiële klacht neergelegd tegen de regering en de politie omwille van de aanval. Maar zij proberen ons nu om te toveren tot aanhangers van terrorisme om zo hun geweld goed te praten.

Wat is de positie van de Tamil-gemeenschap in Sri Lanka?

De situatie in het Noorden, waar de Tamils een meerderheid vormen, is verschrikkelijk. Er is een enorme armoede, de prijzen zijn er vijf keer hoger dan de normale prijzen en de bevolking heeft er honger. Vooral voor de kinderen en de bejaarden is de situatie erg moeilijk. Er zijn geen geneesmiddelen. De regering heeft een centrale toegangsweg, de A9, naar het noorden gesloten. Hierdoor is de belangrijkste weg naar het schiereiland Jaffna gesloten. Alle goederen en levensmiddelen worden via die weg naar het noorden gebracht. Wij voeren campagne voor het heropenen van de weg en voor dringende transporten naar het noorden. Op dit ogenblik is er een absoluut tekort aan basisgoederen, zelfs de scholen en ziekenhuizen liggen plat.

Wat is de United People’s Movement?

De UPM is een recent gevormde groepering. Het bestaat uit heel wat politieke partijen met verschillende achtergronden, maar we voeren wel samen campagne voor de democratische rechten van de arbeiders en de armen. We voeren campagne tegen de oorlog, tegen chauvinisme en tegen de honger.

Er is een inflatie van 22%, het hoogste percentage in de geschiedenis van het land. Dit betekent dat de prijzen, en zeker de voedselprijzen, zowat dagelijks stijgen. De UPM komt op voor democratische rechten en tegen armoede.

We voeren ook campagne voor het hervatten van de vredesonderhandelingen in de jarenlange burgeroorlog. Als de regering doorgaat met het aansturen op een bloedige oorlog, dan zal dit leiden tot een permanente verdeeldheid in het land. Wij zijn daar tegen.

Wat zijn de eisen en het programma van de United Socialist Party (USP), de Sri Lankese afdeling van het CWI?

We hebben een duidelijk programma over de problemen van de Tamilsprekende minderheid. We denken dat dit probleem enkel maar kan opgelost worden als we hen verdedigen en opkomen voor het principe van het zelfbeschikkingsrecht van de Tamilsprekende bevolking. We denken dat dit niet kan doorgevoerd worden door de kapitalistische klasse. Onder het kapitalisme zal er geen blijvende oplossing gevonden worden. Het probleem kan enkel opgelost worden onder de leiding van de arbeidersklasse.

Tegelijk voeren we campagne voor het heropstarten van de vredesonderhandelingen en voor een tijdelijk akkoord zodat de arbeidersklasse zich kan heroprichten uit de huidige polarisatie langs nationale lijnen. We willen mobiliseren in strijdbewegingen rond klassenthema’s. Daarmee kan de verdeeldheid tussen de gemeenschappen overbrugd worden.

Wij zijn de enige partij die opkomt voor een gezamenlijke strijd van alle arbeiders van de verschillende gemeenschappen, de Tamils, moslims en Sinhalezen.

Wat kunnen mensen van buiten Sri Lanka doen om jullie strijd tegen repressie te ondersteunen?

De enige mogelijkheid om onze positie te verbeteren, is door zoveel mogelijk steun van arbeiders en mensenrechtenorganisaties te verkrijgen. Dus ook in jullie landen. Heel wat mensen werden vermoord. Dat is waarom de beweging tegen de overheidsrepressie maar ook tegen de terroristische activiteiten van de LTTE zoveel mogelijk steun moet krijgen.

Wat kunnen mensen in Europa concreet doen?

Ik denk dat de Europese arbeidersklasse een belangrijke rol kan spelen in het stoppen van deze oorlog en van de repressieve maatregelen van de Sri Lankese regering.

Mijn naam staat op een lijst van 21 doelwitten van de chauvinistische krachten. Ze willen me vermoorden en dat is een ernstige situatie. Er is nood aan steun van mensen die protestbrieven sturen naar de regering om de druk op te voeren om hun repressie stop te zetten. Er zal ook nood zijn aan een campagne om de aanvallen op de democratische rechten en om de doodsbedreigingen bekend te maken onder een breder publiek.

Uiteindelijk zullen we alle problemen enkel maar kunnen oplossen als we de arbeiders mobiliseren in een strijd voor een wereldwijd socialistisch alternatief.

Stuur protestbrieven!

> Engelstalige oproep voor solidariteitsberichten (met voorbeeldbrieven)

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie