#Socialisme2016. Onze veiligheid kunnen we niet aan rechts overlaten

Programma en praktische info
Programma en praktische info

De vreselijke aanslagen in Parijs blijven nazinderen. Er gaat wereldwijd geen dag voorbij zonder nieuwe terreuraanslagen in Indonesië, Irak, Burkina Faso, Syrië, Nigeria, Turkije, …

Het recht om in veiligheid te leven, zonder de constante dreiging van terreuraanslagen, is onderdeel van onze fundamentele sociale rechten, net zoals het recht op degelijke huisvesting, op werk dat correct betaald wordt, op onderwijs en de mogelijkheid om kinderen groot te brengen zonder voor het einde van de maand bang te moeten zijn. De linkerzijde heeft ook op dit vlak een eigen programma, zowel op korte als lange termijn. Maar toch wordt het debat over veiligheid vandaag door rechts gedomineerd.

Zo had N-VA-voorzitter en schaduwpremier Bart De Wever het over de nood aan een “Belgische Patriot Act” om de terreurdreiging te bestrijden. De Belgische regering voerde al nooit geziene maatregelen door. Brussel werd dagenlang platgelegd, het leger verscheen in de straten en betogingen werden verboden. Als we zien hoe deze regering omspringt met ons sociaal weefsel op vlak van werkgelegenheid, uitkeringen, huisvesting of openbare diensten: hoe kunnen we haar dan onze veiligheid toevertrouwen?

De oorlogszuchtige taal en politiek van de rechtse regering vergroot het risico op terreuraanslagen. Tegelijk worden vluchtelingen en migranten gestigmatiseerd. Het is een klassiek voorbeeld van verdelen om te heersen waarbij verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet worden. De sociale tegenstellingen, de besparingen, de winsten en extreme lonen voor de topmanagers, kortom alle brutale gevolgen van het kapitalisme worden naar de achtergrond verdreven wegens de terreurdreiging.

Welke antwoorden kan de arbeidersbeweging bieden? Waar staan de sociale en politieke organisaties? Hoe kan de stem van de sociale meerderheid aan bod komen in de discussie over veiligheid? Dat is het onderwerp van de openingsmeeting van ‘Socialisme 2016.’

De sprekers op deze meeting zijn Tina Degreef, vakbondssecretaris bij LBC die in eigen naam spreekt; Eric Byl, algemeen-secretaris van LSP; en Cédric Gérôme van het CWI, de internationale organisatie waarvan LSP de Belgische afdeling is.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie