LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten,… Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. Nieuwe leden kunnen uitleggen waarom ze lid geworden zijn (en waarom jij dat ook moet doen).


Geslaagde meetings deze week

Dinsdag hield LSP in Gent een meeting over het openbaar vervoer en de strijd bij de NMBS. Strijdbare militanten zorgden voor een sterke inleiding tot de discussie. Er waren ongeveer 25 aanwezigen en er werden contacten gelegd.

Op dezelfde avond was er in Antwerpen een open afdelingsvergadering over Sri Lanka met Siritunga Jayasuriya als spreker (zie het interview dat gisteren op deze site verscheen). Siritunga en Srinath van de United Socialist Party verbleven enkele dagen in Antwerpen voor discussies met onze Tamil leden en contacten. Ze hadden een drukke agenda met tal van discussies en uitnodigingen. Op de open afdelingsvergadering waren we met 17 aanwezigen, van diverse afkomsten. We verkochten er voor 84 euro aan boeken.

meetinglanka
Foto: Liesbeth


Brussel: ‘Movement4Bernie’

“Even the best president in the world cannot take on the billionaire class alone. We need a massmovement of millions.” – Bernie Sanders

Bernie Sanders voert campagne voor een ‘politieke revolutie tegen de klasse van miljardairs’, een minimumloon van 15 dollar per uur, gratis onderwijs, een hogere belasting voor de rijken, stopzetting van de klimaatverandering en tegen racisme en seksisme.

Sanders en Clinton haalden een gelijkaardig resultaat bij de voorverkiezingen in Iowa. Voor een kandidaat die zichzelf openlijk socialistisch noemt en die een jaar geleden nog 40 punten op Clinton achterlag, is dat een opmerkelijk resultaat. Het is een politieke schok, een eerste slag in het gezicht van de prokapitalistische leiders. Het geeft de campagne van Sanders nieuwe zuurstof. We gaan wellicht naar een overwinning van Sanders in New Hampshire op 9 februari. De goede resultaten voor Sanders zorgen ervoor dat de leiding van de Democraten steeds vijandiger tegenover hem staat.

Miljoenen Amerikanen hebben genoeg van het beleid van het establishment. De steun voor Sanders biedt een kans om al wie een echt alternatief voor de 99% wil uitbouwen te organiseren. De campagne van Sanders inspireert zeker ook de jongeren – 84% van de kiezers onder de 30 jaar stemden in Iowa voor Sanders. De campagne stimuleert de werkenden om actief op te komen in een strijd voor een kandidaat die hun belangen verdedigt. Het zal voor Sanders nog moeilijk worden om het effectief te halen, het establishment van de Democratische Partij en de gevestigde media keren zich tegen hem. Ze hebben heel wat middelen en uiteindelijk kunnen ze Sanders van de kandidatuur houden via allerhande achterpoortjes in de kiesregels. Sanders moet onafhankelijk van de partijmachine van de Democraten opkomen. Om dat standpunt te ondersteunen, lanceerde Socialist Alternative de campagne #Movement4Bernie.

Op 17 februari bespreken we dit op een bijeenkomst in Brussel. Bart Vandersteene zal er inleiden. Hij was de afgelopen twee jaar actief in de campagne voor 15 dollar en de herkiezing van Kshama Sawant in de gemeenteraad van Seattle. Sawant wordt nu al de tweede populairste socialist van de VS, na Bernie Sanders, genoemd.

-> Facebook evenement


Gent. Debat: Op de vlucht voor oorlog en terreur – Welk alternatief op de imperialistische politiek?

5 jaar na de revoluties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is de regio verzeild geraakt in een moeras van (burger)oorlog en religieuze conflicten. Dit heeft een enorme vluchtelingenstroom op gang gebracht. Zij zijn slachtoffers van een belangenconflict voor olie in hun thuisregio.

Ondertussen probeert extreemrechts hier alle vluchtelingen te vereenzelvigen met terreur en kan racisme opnieuw een snelle opmars kennen.

Tijdens dit debat willen we dieper ingaan op de rol van het imperialisme in dit conflict en de gevolgen voor miljoenen gewone mannen, vrouwen en kinderen. Waar komt IS vandaan? Welke gevolgen heeft de Westerse inmenging in de regio? Wie zijn de vluchtelingen en op welke manier kunnen we een antwoord bieden op de uitzichtloosheid?

  • Koen Bogaert – Assistent aan UGent vakgroep Conflict & Development – over de rol van het imperialisme in de periode na de revoluties en in de opkomst van IS.
  • Ludo De Brabander – Vrede VZW – over wapendeals, belangen in oorlogen en gevolgen voor miljoenen vluchtelingen.
  • Bart Vandersteene – Woordvoerder LSP

-> Facebook evenement

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie