Wiens brood men eet, diens woord men spreekt

Een oud gezegde, maar een dat voor velen nog razend actueel zal klinken. Kijk naar de financiering van een partij en je kent het programma. Alle traditionele partijen zijn afhankelijk van grote giften en de staatsfinanciering die na de vele corruptieschandalen in de plaats kwam van duistere financieringspraktijken.

Bart Vandersteene

Wij kiezen voor de duurzame weg van opbouw van onze partij, door het verzamelen van vele kleine bijdragen, steun voor onze campagnes op straat, via de maandelijkse bijdragen van leden en sympathisanten. Op deze manier zijn we niet gebonden aan welke financiering van buitenaf dan ook. Niet zo bij de rest.

Na de nederlaag van Agalev vorig jaar verloren ze om en bij de 2 miljoen euro aan inkomsten op jaarbasis. Meer dan 80 personeelsleden werden afgedankt en zelfs hun maandblad konden ze niet behouden.

Partijen die geen zetel halen, krijgen niets. Na het invoeren van de kiesdrempel van 5% wordt het hen ook nog eens moeilijker gemaakt om ooit die eerste zetel binnen te halen.

Eén van de redenen om het belang hiervan te relativeren is de beperkte macht van verkozen posities in het parlement. Als je bekijkt wanneer fundamentele zaken afgedwongen zijn, dan zijn die er telkens gekomen op basis van krachtsverhoudingen in de samenleving. Als wij verkozenen zouden hebben dan zouden die hun zetel gebruiken als een platform voor de verspreiding van onze ideeën en om bewegingen in de samenleving te versterken. Want 1, 2 of 5 zetels kunnen nooit de kracht van de massa in actie vervangen.

Steun de LSP in haar werking

Wij zijn een partij die zich dagdagelijks wil en zal bewijzen. Wij leven niet van verkiezing naar verkiezing. Onze werking bestaat uit het opzetten van campagnes in wijken, bedrijven en scholen – het voeren van actie, het informeren en mobiliseren van de bevolking, het opbouwen van een echte tegenkracht.

Om dit te kunnen doen hebben we jullie steun nodig. Het budget dat we willen besteden in de kiescampagne is 8.000 euro. Dit is peanuts vergeleken met de miljoenen euro die de traditionele partijen zullen uitgeven. Maar om die 8.000 euro te verzamelen hebben we elke bijdrage nodig.

Maar vooraleer we kunnen deelnemen aan de verkiezingen, voor we affiches mogen plakken moeten er eerst 5.000 handtekeningen worden opgehaald in Vlaanderen en Wallonië. Sinds eind januari hebben onze afdelingen het materiaal ontvangen waarmee ze de handtekeningencampagne kunnen aanvatten. Ook in deze campagne kunnen we jullie hulp gebruiken.

Nodig LSP uit bij je thuis

Misschien ken jij ook mensen in je straat, onder je collega’s in je vriendenkring die wel geïnteresseerd zijn in onze ideeën en bereid zijn om eens een avondje hiervoor uit te trekken. Nodig die mensen uit bij je thuis, vraag iemand van de lokale LSP-afdeling om langs te komen met een woordje uitleg en ons verkiezingsmateriaal. Op deze manier kunnen meer geïnteresseerden kennis maken met onze ideeën, onze methodes en onze campagnes.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist