1-3 december: nationaal congres van LSP/MAS

Van 1 tot en met 3 december vindt aan de Belgische kust het tweejaarlijkse nationaal congres van LSP/MAS plaats. Dit congres zal plaatsvinden tegen de achtergrond van de discussie over de noodzaak van een politiek alternatief tegenover het afbraakbeleid van de traditionele partijen.

Karel Mortier

Inmiddels is het bijna 12 jaar geleden dat we in onze organisatie de discussie zijn opgestart over de noodzaak van een nieuwe arbeiderspartij. Met het Comité voor een Andere Politiek (CAP) begint dit geleidelijk aan concreter te worden.

Op het congres zullen we de politieke situatie bespreken en tevens een evaluatie maken van de werking van onze partij de afgelopen twee jaar. Op die basis zullen we de perspectieven en prioriteiten voor de komende periode bepalen.

Het congres moet de organisatie voorbereiden op de uitdagingen, gevaren en kansen waar we voor staan. Daartoe zullen er twee teksten besproken worden: een tekst over de politieke perspectieven en een tekst over de werking van LSP/MAS. Deze teksten worden eerst besproken in de afdelingen. Onze afdelingen vergaderen wekelijks en staan open voor alle leden. Dat is het hart van onze partij. Vanuit de afdelingen kunnen amendementen op de teksten worden opgemaakt. Bovendien wordt op de afdelingen bepaald wie als vertegenwoordiger naar het congres gaat.

Het congres staat open voor alle leden. De verkozen vertegenwoordigers van de afdelingen hebben er stemrecht. Zij zullen zich op het congres uitspreken over de teksten en de eventuele amendementen.

Op het nationaal congres wordt een nieuwe leiding verkozen: het Nationaal Comité (NC). Dat NC is verantwoordelijk voor de politieke leiding en de ontwikkeling van de organisatie tussen twee congressen in. In het NC wordt een dagelijkse leiding verkozen: het Uitvoerend Bureau (UB).

In onze organisatie werken we met het principe van het democratisch centralisme. Dat betekent zoveel mogelijk ruimte voor interne discussies over politieke standpunten en activiteiten, maar met een strikte discipline bij de uitvoering van de standpunten eens deze zijn vastgelegd. Uiteraard is er nadien de mogelijkheid om via discussie beslissingen te herroepen.

Een nationaal congres is voor onze partij een belangrijke politieke gebeurtenis. In tegenstelling tot de traditionele partijen, is voor ons de aanwezigheid van de leden wel belangrijk. Onze leden worden niet opgetrommeld om dienst te doen als applausmachine voor enkele kopstukken die een media-optreden maken. Neen, onze leden zijn actief betrokken bij het uitwerken van onze standpunten en onze perspectieven.

De betrokkenheid van de leden en de discussies in de afdelingen en op het congres vormen de basis om tot een goede evaluatie te komen en om correcte perspectieven naar voor te brengen voor de komende periode.

LSP/MAS vindt het dan ook uitermate belangrijk dat haar afdelingen zoveel mogelijk aandacht besteden aan de discussies ter voorbereiding van het congres. Leden kunnen de teksten verkrijgen via de lokale afdelingsvoorzitters. Na het congres zullen we de politieke perspectieventekst publiceren. Een aantal teksten van vroegere congressen en conferenties, vind je online op www.marxisme.net. (>Vroegere teksten van congressen en conferenties).

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie