Staking bij IVAGO. Interview met een ACOD-militant

Aan het piket bij IVAGO.
Aan het piket bij IVAGO.

Sinds afgelopen dinsdag (26 mei) zijn de werknemers van IVAGO in staking. De vuilniszakken stapelen zich op in de stad en de verbrandingsoven brandt niet meer. De staking gaat zeker verder tot en met maandag. ‘Genoeg is genoeg’, is er te horen. Dagelijks bezocht LSP het piket van de werknemers van IVAGO om solidariteit te betuigen. Op zaterdag 30 mei spraken we met één van de stakers aan het piket, een ACOD-militant.

Interview door Wouter W.

Waarom hebben jullie sinds afgelopen dinsdag massaal het werk neergelegd?

“De aanleiding was het dreigend ontslag van een werknemer die reeds 20 jaar bij ons werkte. Hij zal volgens de procedures voor het directiecomité verschijnen na een aantal slechte evaluaties. Het was voor ons een druppel die de emmer deed overlopen. Reeds lang behandelt een deel van het management de werknemers met weinig respect. Er waren eerdere incidenten. Daarnaast stellen we een aantal problemen vast die maar niet opgelost geraken: lonen die niet correct worden uitbetaald, fouten in de verlofregeling waardoor mensen hun verlof niet rechtmatig kunnen opnemen, een tekort van personeel ten aanzien van een stad die groeit. Gent heeft naast meer inwoners ook veel meer bezoekers en activiteiten. Het gevolg is meer afval. We moeten met hetzelfde aantal werknemers meer werk verzetten. In combinatie met een respectloze houding van sommige managers en soms het verwijt dat we niet voldoende hard werken, werd het dreigend ontslag van de collega de druppel te veel.”

Op 10 maart was er een betoging van werknemers van IVAGO die eindigde op het stadhuis. Werden er toen geen oplossingen geboden?

“Wel, we hebben toen duidelijk gemaakt dat deze problemen zich stelden. We hoopten op een ontvangst van de burgemeester. Die was toen met vakantie. Tine Heyse, voorzitter van IVAGO en Schepen van Milieu (voor Groen!), heeft ons toen ontvangen. Er zou een plan van aanpak komen. Vandaag moeten we in de feiten vaststellen dat er weinig veranderd is. Het gedrag van een aantal managers ten aanzien van werknemers is dikwijls nog steeds ongepast, looncorrecties waren niet correct en er zijn nog steeds foute uitbetalingen,… We zijn niet tevreden over de aanpak van de Stad Gent, die 50% van de aandelen van deze intercommunale bezit.”

Wat is uw reactie op de aanpak van Burgemeester Daniel Termont (Sp.a) de afgelopen dagen?

“Wij vinden het schandalig dat de burgermeester werknemers opvordert. Het is een aanval op deze staking. Hij probeert de staking te breken. We begrijpen dat er overlast is ten gevolge van onze acties, maar de volksgezondheid lijkt ons niet bedreigd. Bovendien staken we voor de inwoners van Gent. Want een goede huisvuilophaling en -verwerking moet een garantie zijn voor iedereen. Dit staat nog meer onder druk door de dreiging van een verdergaande privatisering.”

Wat kunnen jullie op dat vlak verwachten?

“We leven in onzekerheid. Indien er een verdergaande privatisering komt, zullen onze arbeidsomstandigheden verder worden aangetast. Nu wordt reeds meer via interimarbeid gewerkt om te vermijden dat er mensen statutair worden aangenomen. Wat zal het zijn als we volledig overgeleverd worden aan privébedrijven die winstmaximalisatie nastreven? Het management bestaat vandaag al uit privéspelers: ECOV (die de andere 50% van de aandelen bezit) stelt het management aan. Zij strijken vandaag al heel wat winst op: zowel als aandeelhouder via aandelen, als via extra’s voor het management (ter waarde van 400.000 euro afgelopen jaar). Winst maken op de afvalophaling en -verwerking gaat samen met een steeds hoger kost en een beperkte dienstverlening voor de inwoners. Zij betalen dubbel: via belastingen én via de aankoop van vuilniszakken of het gebruik van een containerpark (nu reeds na 10 beurten).”

Wat willen jullie bereiken?

“Aanstaande maandag wordt het overleg hervat. We hopen dat de directie en de stad tegemoet komen aan onze eisen. Er moeten genoeg arbeidskrachten zijn voor het gevraagde werk, we willen correcte betalingen en een respectvolle behandeling van elke werknemer, we vinden dat huisvuilophaling en -verwerking publieke opdrachten zijn en ten slotte willen we het dreigend ontslag van onze collega betwisten. We staan hier sterk als gemeenschappelijk vakbondsfront, met de steun van de werknemers en met heel wat solidariteit van inwoners. We gaan ervoor!”

Succes en solidariteit met alle werknemers!

Facebook groep ‘Solidair met de Ivago-werknemers’

ivago2

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie