Tienen. 200 betogers na racistisch geweld

Gisteren betoogden in Tienen zo’n 200 mensen nadat er een nieuw slachtoffer van racistisch geweld viel. Peter Danyi, een Slowaakse jongeman van zigeunerafkomst, werd vorige week aangevallen door een groep skinheads. Hij ligt momenteel nog in het ziekenhuis om te herstellen van de slagen en messteken.

Ken Von der Crone

Op korte termijn werd gemobiliseerd voor een betoging. De woede in Tienen na het racistisch geweld was groot en dat kwam tot uiting in een relatief grote betoging voor een lokaal initiatief.

De betoging ging gepaard met enkele toespraken en steunbetuigingen. De sprekers stelden heel duidelijk dat een klimaat van racisme dat aangewakkerd wordt door een asociaal beleid dit mogelijk gemaakt heeft.

De rechtse politiek van het huidig gemeentebestuur (CD&V-VLD) en de haatzaaiende propaganda van het Vlaams Belang dragen er een verpletterende verantwoordelijkheid. VLD-burgemeester Eddy Poffé heeft zich al meermaals negatief uitgelaten tegenover de Roma-gemeenschap in Tienen. De Roma gediscrimineerd in eigen land, worden ook hier het slachtoffer van puur racisme.

LSP wijst niet moralistisch met de vinger naar het stijgend racisme, maar probeert de voedingsbodem voor racisme uit te mesten door te verwijzen naar de sociale oorzaken. We denken dan ook dat enkel een degelijk politiek alternatief dat consequent de kaart trekt van de gewone bevolking een oplossing kan bieden. Bouw mee aan dit alternatief!

Lees ook:

> Tienen. Met 10 tegen 1 voelen rechtse skinheads zich sterk…

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist