Stad Leuven onderdrukt protest tegen geweld op vrouwen


Burgemeester Leuven uit de bocht omtrent actie voor vrouwenrechten

Campagne ROSA organiseerde succesvolle, omwille van corona bewust statische, kleinschalige en coronaproof acties in meer dan 10 steden op 25 november. Met afstand houden, mondmaskers, handgel en meer verantwoordelijkheidszin dan menig bedrijf waar de afstandsregels en de persoonlijke bescherming dikwijls veel minder worden gerespecteerd.

Een groot succes met meer dan 400 mensen die overal in het land meededen en het groeiende bewustzijn rond seksisme en geweld tegen vrouwen onderstrepen. Opmerkelijk dat de lokale overheden daar enkel in Leuven moeilijk over deden: in de plaats van wat empathie te tonen voor de actie – zelfs rechtse stadsbesturen vonden het niet gerechtvaardigd om onze kleinschalige, goed voorbereide acties op te breken – laat staan het thema van geweld op vrouwen indachtig enig inlevingsvermogen aan de dag te leggen en in te schatten of er reëel gezondheidsgevaar was, greep het Leuvense stadsbestuur – helaas als vanouds – naar repressie en een zware coronaboete van 750€.

Overigens: afgelopen weekend speelden 22 goed betaalde voetballers van Oud Heverlee op Leuvens grondgebied tegen Sint-Truiden. Zonder de afstandsregels te hoeven respecteren, elkaar begroetend en omhelzend zonder strenge gezondheidsmaatregelen. Daar was de politie, wat een verrassing, niet bereid om de boel stil te leggen. Omdat de commerciële belangen daar groter zijn en een burgemeester die citymarketing belangrijker vindt dan investeren in sociale woningen daar nu eenmaal gemakkelijker voor zwicht, dan voor een campagne voor vrouwenrechten? De politiecommissaris die een organisator van Campagne ROSA een boete van 750€ aansmeerde, ging de voetballers niet gelijkaardig van het veld halen en hen vroom uitleggen dat, aangezien het hier een evenement in de publieke ruimte betrof, er geen individuele coronaboete van 250€ maar één van 750€ van toepassing was. “Alsof een café de coronamaatregelen niet zou respecteren”, aldus de commissaris. Een café dat regels zou overtreden, of een linkse campagne, is duidelijk nog iets anders dan de Jupiler Pro League, waar social distancing voor bemiddelde voetballers niet vandoen is.

Repressief in het beperken van grondrechten als het recht op vrije meningsuiting en het recht op actievoeren. Zo kennen we helaas het sociaaldemocratische stadsbestuur van Ridouani en daarvoor Louis Tobback al langer: zelfs buiten coronatijden mag je hier geen kranten verkopen of flyers verdelen zonder het stadsbestuur daar een maand op voorhand van in te lichten. Anders dreigt er een fikse GAS-boete.

In de pers, op de VRT-nieuwssite, stelde het kabinet van burgemeester Ridouani: “Er werd Campagne ROSA voorgesteld om in december actie te voeren, maar daar wilden ze niet op ingaan”. We wreven even onze ogen uit toen we deze passage in het artikel zagen. Het is niet juist dat de stad ons dit voorstel deed. En evenmin dat Campagne ROSA zoiets zou hebben afgewezen. Het kabinet van de burgemeester bedient zich hier van een onwaarheid om een situatie die er bedenkelijk uitzag voor een “progressief stadsbestuur” terug in haar voordeel te keren. Ten koste van het vertellen van flagrante onjuistheden over Campagne ROSA en het minimaliseren van de strijd voor vrouwenrechten.

Campagne ROSA eist de intrekking van de boete van 750€. We roepen onze sympathisanten op om protestmails te sturen naar de burgemeester en om Rosa te steunen om deze boete, als ze niet kan worden aangevochten, financieel te dragen. Doe mee en organiseer je, tegen seksisme en het systeem dat het voortbrengt.

Persbericht Campagne ROSA

  • Campagne ROSA organiseerde woensdag coronaveilige acties tegen seksistisch en LGBTQI+foob geweld in 11 steden.
  • Het Leuvens stadsbestuur verbood de actie, dreef ze de dag zelf uiteen en deelde een corona PV van €750 uit.
  • Campagne ROSA roept burgemeester Ridouani op de boete in te trekken en en zich publiek te excuseren bij alle vrouwen en LGBTQI+personen die dagelijks met geweld worden geconfronteerd.

Campagne ROSA organiseerde gisteren in 11 steden over hele land succesvolle en coronaveilige acties tegen seksistisch en LGBTQI+foob geweld. Deelnemers stonden op vooraf gemarkeerde plekken, met telkens twee meter afstand. Er was voldoende handgel en er waren extra mondmaskers voorzien. Het Leuvense stadsbestuur besloot de actie te verbieden.

Elise Craeghs, Campagne ROSA: “De beslissing van burgemeester Ridouani is hallucinant. Geweld tegen vrouwen vormt volgens de VN een schaduwepidemie. Ook in België werden dit jaar al 21 mensen het slachtoffer van femicide. Een protest tegen seksistisch geweld verbieden, zeker in die context, is spuwen in het gezicht van de tienduizenden vrouwen die dagelijks worden geconfronteerd met geweld.

Op de dag zelf liet het zich van haar meest repressieve kant zien. De politie stopte de actie en deelde een corona PV van €750 uit.

Anja Deschoemacker, Campagne ROSA: “De acties van Campagne ROSA zijn coronaveilig, dat hadden we in juni al getoond met onze mobilisatie in het kader van de BLM-beweging. Gisteren verliep dan ook overal vlekkeloos. Zelfs het rechtse gemeentebestuur in Aalst zag geen graten in onze actie, terwijl de zelfverklaarde progressieven in Leuven naar repressie grepen. Wij roepen burgemeester Ridouani op de boete in te trekken en en zich publiek te excuseren bij alle vrouwen en LGBTQI+personen die dagelijks met geweld worden geconfronteerd.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist