Internationaal protest tegen arrestatie vrouwelijke activisten in China

Artikel door Sally Tang Mei-Ching, Socialist Action (onze zusterorganisatie in Hong Kong)

Protestactie in  India
Protestactie in India
De Chinese dictatuur heeft de Internationale Vrouwendag (8 maart) gevierd door vrouwelijke activisten op te pakken. Dit leidt wereldwijd tot woede. De arrestaties tonen de groeiende repressie onder de Chinese leider Xi Jingping maar ook hoe vrouwenrechten nog steeds onderdrukt worden in China. Op 6 en 7 maart, net voor de internationale vrouwendag en op het ogenblik dat de jaarlijkse ‘rode tapijtenmeeting’ van het Nationale Volkscongres bezig was in Peking, werden minstens tien vrouwen opgepakt toen ze wilden protesteren tegen de onderdrukking van vrouwen.

Het ging om een politie-optreden dat gecoördineerd werd door diensten van verschillende provincies. Er werden gelijktijdig activisten opgepakt in verschillende regio’s, in Peking, Hangzhou en Guangzhou. Enkele activisten werden vrijgelaten, maar vijf bekende feministische activisten zitten nog steeds vast. Hun namen zijn: Wu Rongrong (30 jaar), Zheng Churan alias Da Tu (26 jaar), Li Tingting alias Li Maizi (26 jaar), Wang Man (32 jaar) en Wei Tingting (26 jaar). Li Tingting werd in Peking opgepakt, Zheng Churan in Guangzhou en Wu Rongrong in Hangzhou.

china5foto

De vrouwen wilden op 8 maart verschillende acties organiseren. Ze wilden een actie houden in een park in Peking en ze wilden op het openbaar vervoer stickers verspreiden tegen seksueel misbruik. De afgelopen jaren werden deze activisten bekend door hun spectaculaire acties waarmee ze het publieke bewustzijn rond vrouwenrechten willen versterken. Zo was er de campagne “Occupy mannentoiletten” om meer publieke vrouwentoiletten te eisen. Er was ook een actie waarbij de vrouwen witte trouwkleden met rode verf op droegen als onderdeel van een protestactie tegen geweld binnen het gezin. De vijf zijn lid van de Actiegroep Vrouwenrechten, een actiegroep die opkomt tegen discriminatie van vrouwen.

Het magazine Time merkte op dat de vijf activisten “niet opkomen voor het omverwerpen van de Communistische Partij”. Evenmin organiseerden ze “politieke meetings”. Ze hielden het op kunstzinnige acties rond maatschappelijke thema’s (Time, 19 maart). Zoals eerder het geval was met de vervolging van de klokkenluiders die corruptie aan de kaak stelden en de activisten die voor de rechten van minderheden opkomen, heeft de ultra-repressieve machine van Xi eens te meer zelfs gematigde critici die binnen de lijnen van het systeem kleuren getroffen.

Op 12 maart werden de vijf naar verluidt officieel in beschuldiging gesteld van “het verstoren van de openbare orde en het stoken van onrust”. Dat is een algemene formule die vaak gebruikt wordt door de dictatuur om elke vorm van kritiek in de kiem te smoren. Het wordt ook gebruikt tegen vertegenwoordigers van de arbeidersbeweging of tegen wie opkomt voor ‘politieke hervormingen’. Wie schuldig wordt bevonden, kan tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen. De vijf worden 37 vast gehouden vooraleer de overheden moeten beslissen of ze doorzetten en formele beschuldigingen uiten.

Sinds de arrestatie van de vijf waren er verschillende petities in China om hun vrijlating te eisen. In veel scholen en universiteiten werden deze acties gestopt door de autoriteiten, er werd met sancties gedreigd tegen studenten. Websites en sociale media waar over de kwestie wordt bericht, zijn geblokkeerd in China.

Het maakt dat internationale solidariteit des te belangrijker is. De Chinese aanhangers van het CWI, zowel in China als Hong Kong (Socialist Action), roepen op om protestbrieven te sturen naar de Chinese autoriteiten en om acties te ondernemen voor de vrijlating van de ‘vijf van China’.

De Chinese ambassade in België is bereikbaar via chinaemb_bel@mfa.gov.cn – stuur je protestmail in het Engels.

Stuur een kopie naar cwi.china@gmail.com.

Voor meer achtergrondinformatie: Capitalism is pushing back women’s rights in China

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie