LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten,… Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. Nieuwe leden kunnen uitleggen waarom ze lid geworden zijn (en waarom jij dat ook moet doen).



Socialisme 2015: bestel nu je inkomkaart!

Bestel je ticket
Loontrekkende €12,00 EUR
Geen loontrekkende €7,00 EUR

Socialisme 2015 is een discussie- en vormingsdag van LSP, hier vind je het volledige programma.

Volgende week is het zo ver. Wie nog geen voorverkoopkaart heeft, kan dit best meteen in orde brengen. Het belooft een interessante dag te worden, een niet te missen afspraak voor wie mee wil strijden voor een betere wereld!


Militantenconcentratie publieke sector

16250366683_55c59d0410_zDonderdag bliezen militanten uit de openbare diensten verzamelen in Brussel voor een militantenconcentratie. Net zoals de eerdere algemene militantenconcentratie een week eerder was er opnieuw veel volk, een uitdrukking van de actiebereidheid die groot blijft. LSP was opnieuw sterk aanwezig met een stand, pamfletten, pankartes en tal van militanten. We verkochten 51 exemplaren van ons maandblad. Simon (Luik) was topverkoper met 13 exemplaren. Er werden tevens 5 abonnementen op ons maandblad gemaakt. Er werd voor 130 euro aan badges verkocht, Lara en Nico uit Luik waren goed voor 75 euro.

Volgende week is er op dinsdag een betoging van de publieke sector in Antwerpen en op 22 april volgt een stakingsdag. Voorlopig gaat het initiatief enkel uit van ACOD.


Nieuw op de boekenplank

wallersteinOp Socialisme 2015 zal ‘Wallersteins methode en het marxisme’ door Peter Van der Biest beschikbaar zijn. Dit boek telt 151 pagina’s en kost 10 euro bij losse verkoop. Als je het wil bestellen, kan dit door 12 euro (10 voor het boek + 2 euro verzendingskosten) over te schrijven op BE 48 0013 9075 9627 van ‘Socialist Press’ met vermelding ‘Wallerstein’. Dan sturen we het boek meteen op zodra we de bestelde exemplaren zelf aankrijgen.

Hieronder de beschrijving vanop de achterflap van het boek.

“Impressionisme hoort thuis in de kunstbeleving, niet in de historische maatschappijkritiek. De arbeidersbeweging is weinig gediend met vage indrukken ingeblikt tot zogezegde antikapitalistische theorieën. Precies dat grondgebrek beheerst de stroming rond Immanuel Wallerstein.

“‘Volg je eigen weg en laat de mensen praten.’ – Een tegendraadse begeestering die men van begin tot einde proeft in het boek dat Peter Van der Biest in 1997 voorstelde als De Tao van Wallerstein. Bij Wallersteins leerlingen bleef niet onopgemerkt dat Van der Biest hun denkwijze grondiger ontrafelde dan menig professor die zich in de jaren ’70 en ’80 nog als ‘orthodox marxist’ uitgaf. Hun reactie beperkte zich dan ook jarenlang tot angstvallig voor het publiek verborgen knorrigheden onder gelijkgezinden. Een antwoord in de openbaarheid bleef uit.

“Dat alleen al rechtvaardigt een herdruk van dit werk. Maar vooral herinnert de felle polemische stijl eraan dat wetenschappelijke ernst en openlijke toewijding aan het socialisme elkaar niet uitsluiten. Inzicht in een maatschappij van tegenstellingen groeit met de botsing tussen tegengestelde ideeën. Dat wist de schrijver reeds in 1997, drie jaar vóór de antiglobaliseringsbeweging en een decennium vóór de crisis die het marxisme weer bespreekbaar heeft gemaakt.

“Peter Van der Biest (°1968) is bediende, vakbondsafgevaardigde en politiek militant met een filosofische achtergrond. Onder meer schreef hij Marxisme in 160 vragen en antwoorden (2002, nieuwe editie in 2015), Kant als grondlegger van het Duitse idealisme (2004) en Mevrouw Hertz. Een marxistisch antwoord op ‘De Stille Overname’ van Noreena Hertz (2002).”


Strijdfonds

Elke drie maanden willen we 11.000 euro steun ophalen onder sympathisanten en met campagnes. Dat geld gebruiken we om acties te organiseren, pamfletten en affiches te drukken, … In het eerste kwartaal van 2015 staan we op tien dagen van het einde op 77% van onze doelstelling. We haalden al 8.464 euro op, de komende dagen is er dus nog een inspanning vereist om zo dicht mogelijk bij 11.000 euro te geraken. Steun ons met een storting op BE69 0012 2603 9378 van LSP met als mededeling ‘steun’. Hieronder de cijfers per regio.

  • Luik-Luxemburg: 126%
  • Brussel Waals Brabant: 94%
  • Oost- en West-Vlaanderen: 78%
  • Vlaams Brabant en Limburg: 71%
  • Henegouwen en Namen: 61%
  • Antwerpen: 44%
  • Nationaal: 89%
  • Totaal: 77% of 8.464 euro

Socialisme.be komend weekend

Met Socialisme 2015 en de betoging van Hart boven Hard zal komend weekend bijzonder druk zijn voor de redactie van socialisme.be. Onze normale rubrieken in het weekend – kort nieuws op zaterdag en partijnieuws op zondag – zullen volgende week niet verschijnen. Wellicht zullen we op zaterdag en zondag ook geen andere artikels publiceren, tenzij de actualiteit het vereist natuurlijk.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie