Strijdbare piketten in Antwerpen – verslag van onze ploeg in Wijnegem, Wommelgem en Deurne

piketVandaag had LSP in Antwerpen een tiental ploegen op de been om piketten te bezoeken. Een van deze ploegen had als actieterrein het oosten van Antwerpen. We kwamen langs strijdbare piketten waar de actiebereidheid groot is. Er wordt al uitgekeken naar 15 december en er was ook veel discussie over wat er daarna moet gebeuren. Er zal meer nodig zijn om deze regering op de knieën te krijgen, dat was een vaak gehoorde opmerking.

Onze ploeg vertrok rond 4u30 en trok eerst langs De Lijn aan de Vaartkaai en het industrieterrein van Deurne. De eerste nieuwsuitzendingen op de radio zetten de toon. De obligate gestrande reiziger – die blijkbaar de voorbije weken geen nieuws heeft gevolgd – is uiteraard een interview waard. Als er nog ergens een werkwillige is, mag die eveneens aan het woord komen. Een tip voor wie eens in de media wil komen: ga op de avond dat een staking bij het spoor begint om 22u naar het station Antwerpen Centraal of Antwerpen Berchem. Camera’s hoef je niet te zoeken, zij zullen u wel vinden. Als je een groep camera’s zie, dan is er een collega gestrande reiziger in de buurt.

Het nieuws op de radio verschilde van het nieuws dat wij met eigen ogen zagen. We haalden extra volk op aan station Berchem waar twee andere ploegen met de fiets vertrokken en gingen – met een kleine tussenstop voor een fotomoment aan het huis van Bart De Wever – naar de Makro in Deurne. Daar stond een uitgebreid piket, de winkel was volledig dicht.

Wakker worden, Bart. De klassenstrijd staat voor je deur.
Wakker worden, Bart. De klassenstrijd staat voor je deur.

Iets verderop in Wijnegem was de sluis dicht en verzamelde personeel van zowel de sluis als het onderhoud van het kanaal. Een stevig piket met een strijdbare stemming. We werden er warm onthaald en volledig in vakbondsoutfit gestoken, het sjaaltje dat we aan de Makro kregen werd aangevuld met een petje, nog wat sjaaltjes en een hesje. Opmerkelijk: als we in deze outfit verder door rijden naar volgende piketten, krijgen we onderweg veel goede reacties van mensen die een stakersploeg in ons herkennen.

Aan een industriezone in Wommelgem staan er twee piketten, beide kanten zijn afgezet. Vanop de autosnelweg ernaast wordt vaak getoeterd door voorbijrazende truckers. De E313 staat op deze plaats vaak vast, maar nu was het rustig op de weg. Als we het nieuws mogen geloven, is dat omdat mensen bang zijn van de acties of van thuis werken. Dat er wel eens heel veel stakers kunnen zijn, lijkt voor de gevestigde media geen mogelijkheid te zijn. Het piket in Wommelgem was groot en kreeg heel wat bezoek, toen wij er aankwamen was onder meer ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw op dit piket. Militanten van de metaalsector, voeding of van de Algemene Centrale stonden er broederlijk en zusterlijk bij elkaar.

milcobelAan Milcobel in Schoten, aan de grens met Deurne, waren we amper uitgestapt of we kregen een broodje van de BBQ toegestopt. Ook hier strijdbaarheid troef onder militanten die elkaar door en door kennen en op elkaar ingespeeld zijn. Sommigen werken al 30 jaar of meer samen. Aan het piket wordt er alles aan gedaan om iedereen mee te trekken. Er is ook halal voor op de BBQ wordt meteen gezegd en een arbeider van migrantenafkomst had koekjes bij die zijn vrouw voor de stakers had gebakken. Solidariteit boven. Het piket ligt in een doodlopende straat waardoor het enige voorbijgaande verkeer uit politiewagens bestaat. Op den duur kregen ze er aan het piket medelijden mee en kregen de agenten ook een koffiekoek aangeboden. Het werd in dank aanvaard.

Onze toer eindigde rond 12u opnieuw aan station Berchem waar nog steeds een grote groep staat, maar veel andere gezichten dan toen we er deze morgen rond 6u passeerden. Enkele organisatoren van het piket staan er de volle 24 uur van de staking piket. Aan de piketten was er heel wat discussie en een grote openheid. We werden met open armen ontvangen, zowel wegens onze solidariteit als wegens onze boodschap. Deze beweging is nog maar begonnen, ze gaat daar om de regering ten val te brengen. En met de regering moet het hele besparingsbeleid weg!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie