Leuven: boete wegens pamfletten uitdelen

Het recht op vrije meningsuiting en politiek campagne voeren krijgt rake klappen in het Leuven van Louis Tobback (sp.a). Vlak voor een betoging tegen het extreem rechtse NSV op 1 december werden vier LSP-leden opgepakt omdat ze campagne voerden. Volgens de politie was toelating nodig om een pamflet te mogen uitdelen!

Enkele LSP-leden kregen reeds een brief zoals deze hierboven

Ook de verkoop van stickers of van onze krant, is niet naar de zin van de Leuvense politie en meermaals werd overgegaan tot de arrestatie van LSP-leden. In december werden in totaal zes arrestaties verricht.

Daarbij werd telkens een administratieve boete opgelegd, in totaal voor meer dan 1.000 euro. Het lijkt op een offensief tegen onze volledige werking. In het verleden kenden we weinig problemen, er was slechts één geïsoleerd incident toen enkele leden werden opgepakt bij de Wereldfeesten in 2004. Nu zien we echter een bewuste aanval op onze vrije meningsuiting.

De Leuvense politie komt steevast aandraven met het lokale politiereglement waarin staat dat voorafgaandelijke toestemming nodig is om commerciële flyers uit te delen. Alsof een politiek pamflet een commerciële aangelegenheid is… Dat is misschien begrijpelijk bij traditionele partijen waar marketingbedrijven de verkiezingscampagnes uitwerken, maar wij verspreiden een inhoudelijke politieke boodschap.

In een jaar met gemeenteraadsverkiezingen is het blijkbaar in Leuven niet mogelijk om gebruik te maken van ons grondwettelijk recht op vrije meningsuiting. Dat geldt niet voor kleinere partijen, zeker niet als die opkomen voor een alternatief op zowel het neoliberalisme als extreem rechts. Is dat het probleem voor de lokale politie en het politieke establishment?

We zullen ons uiteraard niet laten kortwieken en zullen ons recht op vrije meningsuiting verdedigen. We aanvaarden geen censuur en zullen blijven opkomen voor onze standpunten. De administratieve boetes worden niet betaald en we zullen campagne voeren tegen de repressie!

Delen: Printen: