Brazilië: daklozen organiseren zich en vragen internationale solidariteit

In Taboão da Serra, São Paulo, bezetten enkele duizenden armen grond. Ze worden momenteel bedreigd met uitdrijving en vragen om internationale solidariteit. De repressieve aanpak tegenover de daklozen is een nieuw voorbeeld van het beleid dat momenteel wordt gevoerd in Brazilië. Dat beleidt richt zich tegen de slachtoffers van het neoliberalisme, in plaats van tegen de verantwoordelijken ervan. We publiceren hieronder een solidariteitsoproep van de Beweging van arbeiders zonder huis (Movimento dos Trabalhadores Sem Teto).

"We zijn het beu om te blijven zwijgen tegenover een regime van sociale uitsluiting en miserie zoals we het vandaag kennen in Brazilië. Dit regime laat ons aan ons lot over. Als activisten van de beweging van dakloze arbeiders uit de favelas (krottenwijken), hebben we meer dan 16 dagen een stuk grond dat niet gebruikt werd, bezet in Taboão da Serra – São Paulo. De eigenaar van die grond heeft een schuld aan de staat van rond de R$500.000 (150.000 euro).

"De grond werd niet gebruikt, het diende enkel als gebied voor drugshandel, verkrachtingen en andere criminele activiteiten. De grond wordt nu bezet door zowat 1.500 arme gezinnen en bijna 2.000 kinderen, maar we vrezen voor onze veiligheid. We worden bedreigd met een uitdrijving, wat een tragedie zou zijn. We eisen tijd en ruimte voor onderhandelingen en rechtvaardigheid. We willen een oplossing voor het verschrikkelijke probleem van dakloosheid in Brazilië. We roepen op tot steun en solidariteit van al wie de strijd van de arbeiders in de favelas wil ondersteunen.

"Voor rechtvaardigheid, democratie en vrijheid!"

Stuur solidariteitsberichten naar mtst@riseup.net met een kopie aan sr-cio@uol.com.br. Bezoek ook de website van de Beweging van Dakloze Arbeiders: www.mtst.info.

Stuur protestbrieven naar het hoofd van de politie van de deelstaat Sao Paulo, Edmundo Amaral Neto. Fax: 00 55 11 – 21938234. E-mail: eaneto@sp.gov.br. Stuur ook protestbrieven naar de burgemeester van Taboão da Serra, Dr. Evilásio Farias (E-mail: nadia@pmts-sp.com.br) en de vice-burgemeester (marciatam@ig.com.br).

Delen: Printen: