Succesvolle meetings over de situatie in Duitsland

Op een ogenblik van nationale stakingen in België en een steeds openlijker conflict tussen de basis van de vakbonden en de traditionele partijen, konden onze meetings over de politieke ontwikkelingen in Duitsland en de nood van een nieuwe arbeiderspartij op heel wat interesse rekenen.

Simon Van Haeren

In 11 steden – van Oostende tot Eupen – waren er meetings met Marc Treude, gemeenteraadslid van de SAV (Duitse zusterpartij van LSP) in Aken en actief lid van de WASG. De WASG lag samen met de hervormde PDS aan de basis van de electorale doorbraak van de Linkspartei.

De inleiding en discussie gingen niet enkel over de kracht van de WASG, o.a. de hoge participatiegraad (ongeveer 70% van de leden zijn actief); en haar zwakheden, onder meer de rol van de PDS-leiding die al gedeeltelijk het vertrouwen van de arbeiders heeft verloren door haar deelname aan besparingen in lokale regeringen en gemeenteraden. Er werd ook ingegaan op de vraag hoe we in België de oproep voor een nieuwe arbeiderspartij kracht kunnen bijzetten en concretiseren.

In Brussel en op andere plaatsen zorgde de discussie onder de tientallen aanwezigen een enthousiasme, ondermeer om verder te werken met de petitie voor een nieuwe arbeiderspartij. Verschillende vakbondsmilitanten hebben ondertussen reeds LSP gecontacteerd om te werken met deze petitie. Twee arbeiders in Brussel sloten na de meeting aan bij LSP.

Delen: Printen: