Solidariteitsactie voor Siham in Brussel

Afgelopen zaterdag verzamelden activisten zich in Brussel om te protesteren tegen de dreigende uitwijzing uit de VS van de Marokkaanse militante Siham Byah Jihad. De betogers eisten de administratieve regularisatie van Siham.

Siham verblijft sinds meer dan 16 jaar in de VS en heeft heel haar leven gevochten tegen corruptie, voor gerechtigheid en voor mensenrechten. Na haar echtscheiding kreeg ze van de Amerikaanse autoriteiten het bevel om het land te verlaten. Ze was in de VS actief binnen de lokale solidariteitsbeweging voor de ‘Beweging van 20 februari’ in Marokko. Ze kreeg hiervoor meermaals doodsbedreigingen, volgens Siham kwamen enkele bedreigingen uit de hoek van de Marokkaanse geheime diensten die haar van “verraad” beschuldigen omdat ze het regime wil “destabiliseren” en zich lasterlijk zou uitlaten over de koning. Die beschuldigingen kunnen haar in Marokko de doodstraf opleveren of in het ‘beste geval’ levenslange gevangenisstraf indien de Marokkaanse dictatuur een schijn van gerechtelijke procedure wil hoog houden en Siham niet meteen in Derb Moulay Cherif, het centrum voor ondervragingen, op een zuurbad trakteert. Met de opkomst van de beweging Occupy Wall Street in de VS vormde de Marokkaanse lobby een alliantie met de VS om kritische stemmen het zwijgen op te leggen. Siham was daarbij een van de doelwitten omdat ze zowel actief was binnen de ‘Beweging van 20 februari’ als ‘Occupy Wall Street’.

De actie van zaterdag vond plaats op initiatief van ‘Beweging van 20 februari – België’. Met LSP ondersteunden we het protest. 

Foto’s van PPICS – banque d’images

maroc_usa_01

marocsiham03

maroc_usa_03

maroc_usa_04

 

 

 

 

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie