Home / Op de werkvloer / Bpost / Bpost: grote winsten op kap van sociaal bloedbad

Bpost: grote winsten op kap van sociaal bloedbad

Artikel door Christophe De Brabanter

Bpost schrapte in 2013 zo’n 1.067 voltijdse banen. Het droeg bij tot een besparing van 8,3 miljoen euro op de personeelskosten. Een afbouw van een postbedrijf lijkt misschien logisch, is de post immers niet iets van het verleden dat steeds meer vervangen wordt door email en dergelijk?

Toch maakte Bpost in 2013 20% meer winst. De winst komt voornamelijk doordat er steeds meer pakjes worden verstuurd via online internetwinkels. Deze pakjes zijn natuurlijk in gewicht en in grootte moeilijker om te bezorgen. De werkdruk verhoogt.

De totale winst in 2013 kwam uit op 273 miljoen euro. De besparing op de personeelskosten in 2013 bedraagt m.a.w. slechts zo’n 3% van de winst. Zo’n 226 miljoen van deze winst gaat naar de aandeelhouders in de vorm van dividenden die recentelijk zijn opgetrokken van 0,93 naar 1,13 euro bruto. Dan nog stellen de besparingen op personeelskosten slechts 3,7% van de dividenduitkering voor.

De Belgische overheid krijgt door de hogere dividend 40 miljoen euro extra. Misschien kan het dat bedrag meteen inzetten voor jobprogramma’s voor jongeren die geen werk vinden nu er eens te meer een duizendtal jobs bij Bpost verloren zijn gegaan? Het zou alvast van pas komen, want het postbedrijf wil dit jaar opnieuw 800 jobs schrappen. Elk jaar opnieuw wordt een sociaal bloedbad aangericht. Zelfs indien het gebeurt door natuurlijke afvloeiingen, betekent het nog dat er minder jobs voor jongeren zijn.

De postarbeiders worden letterlijk als citroenen uitgeperst voor enkele percenten extra winst of 4 cent extra dividend-uitkering per aandeel. Met dienstverlening heeft het voor de directie en de aandeelhouders, waaronder de overheid, al lang niets meer te maken.