We brengen op socialisme.be een regelmatige rubriek met nieuws vanuit LSP zelf. Deze rubriek moet een plaats bieden aan korte verslagen van acties, campagne-momenten,… Maar even goed voor aankondigingen van bijeenkomsten of oproepen. Nieuwe leden kunnen hier uitleggen waarom ze onze rangen vervoegd hebben.


Noteer in je agenda

  • do 19 dec – vr 20 dec. Acties in Brussel tegen EU-Top
  • vr. 20 dec. Antwerpen. Feestje ter afsluiting van het jaar
  • za. 21 dec. Luik. Antifascistisch concert, café ‘Les fous d’en face’
  • di. 31 dec. Brussel. Spetterend oudjaarfeest in kameraadschappelijke sfeer
  • za. 15 feb. Gent. ‘So you think you can quiz’, quiz van ALS-Gent
  • do. 6 maart. Antwerpen. Anti-NSV betoging
  • zo 30 maart. Brussel. Pro-keuze protest

Waarom ik lid werd

Liesbeth G, Antwerpen

Maatschappelijk bewustzijn kan gedefinieerd worden als het besef van een individu dat er naast de eigen persoon ook een samenleving bestaat waar men deel van uitmaakt en waarbij men dan ook een kritische kijk ontwikkelt naar de werking en ontwikkeling van die samenleving. Het ontstaan van dit besef bij een individu is moeilijk te duiden vermits het onder andere zowel afhangt van persoonlijke, interne, factoren als maatschappelijke, externe, factoren, hoewel deze zaken elkaar meestal beïnvloeden. Mijn eigen verhaal dat hier wordt uitgelicht zal ongetwijfeld ook de waarheid zijn voor vele andere jongeren van de huidige maatschappij. Hopelijk zetten zij dan ook dezelfde stap die ik onlangs genomen heb.

Het ontstaan van mijn besef is gepaard gegaan met de verandering van het stadsbestuur in Antwerpen. Nog nooit heb ik de aanloop naar de verkiezingen zo intens beleefd als die naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14/10. Dit was niet enkel omdat ik in Antwerpen woon en mijn generatie de stemgerechtigde leeftijd pas had bereikt maar niemand kon gewoonweg voorbij aan die maandenlange campagnes, specifieke nieuwsuitzendingen en reportages, discussies op school en in de media en zelfs een nieuwe fictiereeks op VTM. Ondanks het rumoer van de toen nog kandidaat-burgemeester Bart de Wever, bleven ik en ongetwijfeld ook vele anderen vrij zorgeloos toekijken naar de verkiezingsheisa. Een stad als Antwerpen die we nooit anders hadden gekend zou toch niet zomaar veranderen? Fout. Bart De Wever, voorzitter van de rechts-nationalistische conservatieve partij N-VA, werd als nieuwe burgemeester gekroond. Hoe kon dit? Blijkbaar dacht niet iedereen zoals ik.

Na de uitslag begonnen de discussies op school, thuis, tussen vrienden en leeftijdsgenoten. Wat me opviel was de onwetendheid, het gevoel van onmacht, de onverschilligheid en de politieke apathie van vele jongeren. De argumenten voor hun stemgedrag waren te vaag en uiteenlopend. Van “de economie is slecht, alles gaat naar Wallonië”, naar “er is werkloosheid door immigranten” tot “de humor van BDW is top”. Intuïtief voelde ik dat er iets scheelde met deze maatschappij, alleen kon ik het moeilijk duiden, formuleren en beargumenteren, net zoals al die anderen. Alleen grepen velen helaas naar de “rechtse” alternatieven die hen werden voorgeschoteld uit hoop voor “de kracht van verandering”.

Op dat moment is het besef ontstaan dat ik zeker niet mocht stilstaan, meelopen en toekijken hoe de samenleving zou blijven ontaarden en steeds minder leefbaar zou worden. Hoe de kloof tussen rijk, arm, geschoold, ongeschoold, repressie en vrijheid groter zou worden, enkel omdat er ons een beperkt aantal alternatieven wordt opgedrongen van hogerop. Hierbij gepaard kwam natuurlijk ook het besef dat de sociale problematiek op globaal niveau door te trekken is.

Het is belangrijk om een tegenkracht te vormen op het huidige systeem dat duidelijk voor veel verbetering vatbaar is. Alleen zo zal een maatschappij evolueren en zal de willekeur van hoge pieten ten koste van de burgers worden tegengehouden. Men moet alert en kritisch blijven want het bestuur zit vol wolven in schaapskleren.

De toevallige kennismaking met het ALS tijdens een campagne tegen GAS-boetes kwam dus als geroepen. Eindelijk kwamen er mensen met een ander, sociaal alternatief op de huidige problemen in de samenleving. Ik was niet langer de enige die open stond voor kritische vorming en discussie over het huidige maar vooral over het mogelijk toekomstige systeem.

Bij deze dank ik de leden van het ALS/ LSP die me met open armen hebben ontvangen. Ik hoop ook anderen aan te zetten om zich te engageren bij discussies, campagnes en acties, want samen kunnen we wel een verschil maken. Ik kijk uit naar onze toekomst, en laat dat nu juist hetgene zijn dat de jeugd vandaag nodig heeft.


Regionale congressen

Vorige zondag vond een vierde regionaal congres van LSP plaats. Een 25-tal aanwezigen nam deel aan het congres van onze werkingen in Henegouwen, Namen en Luik. Ook hier was er een enthousiaste sfeer en een sterke politieke discussie. De politieke discussie werd ingeleid door Thomas (Charleroi). De algemene organisatorische evaluatie werd ingeleid door Tibaud (Luik) gevolgd door lokale inleidingen door Sebastien (Luik) en Emily (Namen). Twee sympathisanten werden na afloop van de bijeenkomst lid. De financiële oproep haalde meer dan 1.000 euro op.

Hiermee komen we voor onze financiële oproep voorlopig op een totaal van ruim 7.200 euro en beloften van verhogingen van ledenbijdragen voor bijna 900 euro per maand.


Geslaagde meeting in Brussel

Na afloop van de bijeenkomst van de internationale leiding van het CWI van 1 tot en met 7 december was er afgelopen maandag in Brussel een aansluitende publieke meeting met socialistische sprekers uit Venezuela en Cuba. De Latijns-Amerikaanse avond was een groot succes met eerst lekkere tapas en vervolgens een sterke politieke meeting. Ruim 50 aanwezigen volgden de meeting.