We brengen op socialisme.be een regelmatige rubriek met nieuws vanuit LSP zelf. Deze rubriek moet een plaats bieden aan korte verslagen van acties, campagne-momenten,… Maar even goed voor aankondigingen van bijeenkomsten of oproepen. Nieuwe leden kunnen hier uitleggen waarom ze onze rangen vervoegd hebben.


Noteer in je agenda

 • za. 8 dec. Regionale congressen LSP in Luik en Henegouwen/Namen
 • ma. 9 dec. Brussel. Internationale meeting met sprekers uit Latijns-Amerika. Meer info via bxl@socialisme.be
 • di. 10 dec. Antwerpen. Marxistische discussie: ‘Marx en de crisis’. 19u30 Agora
 • do. 12 dec. Antwerpen. Ooggetuigenverslag van socialistische succes in Seattle, met Bart Vandersteene. 19u30 stadscampus UA
 • vr. 13 dec. Aalst. Debat: welke linkse alternatieven op de crisis? Meer info
 • za. 14 dec. Leuven. Ooggetuigenverslag van socialistische succes in Seattle, met Bart Vandersteene. 16u zaal Park Den Bruul (park naast Brouwersstraat). Gevolgd door eindejaarsbuffet
 • do 19 dec – vr 20 dec. Acties in Brussel tegen EU-Top
 • vr. 20 dec. Antwerpen. Feestje ter afsluiting van het jaar
 • za. 21 dec. Luik. Antifascistisch concert, café ‘Les fous d’en face’
 • di. 31 dec. Brussel. Spetterend oudjaarfeest in kameraadschappelijke sfeer
 • za. 15 feb. Gent. ‘So you think you can quiz’, quiz van ALS-Gent

Regionale congressen

Vorig weekend vonden de twee eerste regionale congressen van LSP plaats. Het ging om de regionale werkingen van Oost- en West-Vlaanderen aan de ene kant en die van Brussel en Waals Brabant aan de andere.

In Gent bliezen 35 leden verzamelen voor drie inleidingen en een afronding. Er werd ingegaan op wereldperspectieven, nationale perspectieven en er werd een evaluatie van de werking gemaakt. De inleidingen gebeurden door Jeroen, Wouter en Michael. Liesje rondde af waarna een slotwoord door Tanja volgde. Tenslotte werd een nieuw Districtscomité, de regionale leiding, verkozen. Op het congres waren er niet enkel aanwezigen uit Gent, maar ook uit Dendermonde, Zottegem, Aalst en West-Vlaanderen. Een financiële oproep, door Donna gebracht, haalde ruim 1.700 euro aan giften en beloofde giften op, naast 150 euro aan verhogingen van maandelijkse ledenbijdragen.

In Brussel werd voor een tweedaags congres geopteerd. Op beide dagen waren er telkens 25 aanwezigen. Op zaterdag was er een inleiding door Tim met zowel internationale als nationale elementen. Hierna volgde een discussie over de politieke situatie in Brussel, ingeleid door Baptiste. Op zondag volgde dan een evaluatie van onze werking met taken en prioriteiten voor de komende periode. Dit werd ingeleid door Pablo. Het geheel werd afgerond door Nico. Tijdens het congres sloot een nieuw lid aan. De financiële oproep door Amar bracht een kleine 1.100 euro binnen en 180 euro aan verhogingen van ledenbijdragen.


Internationaal Uitvoerend Comité

Van vandaag tot en met komende zaterdag is er een bijeenkomst van het Internationaal Uitvoerend Comité van het CWI. Deze jaarlijkse bijeenkomst van de internationale leiding van het CWI gaat gepaard met intensieve politieke discussies. De voorbereidende Engelstalige tekst hiervoor vind je hier.

Deze internationale bijeenkomst heeft gevolgen voor de permanenties op ons nationaal secretariaat. Je kan best eerst bellen naar 02/345 61 81 als je wil langskomen.


Oudjaarfeest in Brussel

Zoals vorige jaren organiseren de Brusselse en Brabantse afdelingen van LSP op 31 december opnieuw een strijdbaar, gezellig, feestelijk en betaalbaar oudejaarsfeest. Het is mogelijk om in te schrijven via pablo.nyns@gmail.com of 0475/43 40 68. Dit kan ook door het bedrag over te schrijven op BE25 0014 5056 5682 met als mededeling “31/12”, uw naam en specificeren de prijs. Het feest vindt plaats in zaal Randstad, Hovenierstraat 45 1080 Molenbeek.

MENU:

 • Winterpaleissoep
 • Scampis à la crême
 • Eendenfilet / saus van het Rode Leger / Veenbessen van de Kaukasus / en Sovjet Kroketten
 • Kaastafel van Oktober
 • Koffie en Nagerecht

PRIJS:

 • 25€ loontrekkenden
 • 20€ niet loontrekkenden
 • (-3 € voorverkoop)
 • 5€ – 12 jaar (Babysit is ter plaatse voorzien)

Wintereditie van ‘De Linkse Socialist’

In december en januari verschijnt traditioneel maar één editie van onze krant. In deze krant gaan we uitgebreid in op het probleem van armoede en de wijze waarop vandaag de armen worden aangepakt, in plaats van de armoede. We komen terug op wat in Brussel gebeurde met de mensen die uit het Gesu-klooster werden gezet, maar ook op een protestactie tegen armoede in Namen en we verzetten ons tegen de pogingen om armen om te vormen tot dwangarbeiders in plaats van ze een degelijke job aan te bieden. Op de culturele pagina verbinden we dit met een stuk over de klassieker ‘Aan de grond in Londen en Parijs’ van George Orwell.

Uiteraard is er ook uitgebreid aandacht voor het fantastische resultaat van Socialist Alternative en Kshama Sawant in de VS. Een socialistische doorbraak in het hol van de leeuw, dat is best spectaculair en we gaan dan ook na van waar dit kwam en welke vooruitzichten er zijn.

Op pagina 2 hebben we een dossier over de komende verkiezingen: wat kunnen we daarvan verwachten en wat is de positie van de werkende bevolking hierin. Anja Deschoemacker gaat daar dieper op in. We brengen een verslag van een politiek debat in Gent met diverse linkse sprekers en herhalen ons aanbod tot linkse samenwerking. Het besparingsbeleid wordt bekeken vanop het lokale vlak, maar ook vanop de werkvloer met de gevolgen van een gebrek aan investeringen voor werkenden.

Verder publiceren we een socialistisch standpunt over prostitutie. Op internationaal vlak hebben we aandacht voor de komende EU-top met een overzicht van de economische, politieke en sociale crisis in Europa en een oproep om de acties van 19 en 20 december te vervoegen. We blikken ook terug op de Chileense presidentsverkiezingen.

Op onze jongerenpagina’s gaan we in op de strijd tegen GAS-boetes en andere overlast zoals extreemrechts. We komen terug op de klimaattop en het protest in Warschau en brengen verslag uit van een strijd tegen de gevolgen van het besparingsbeleid voor het hoger onderwijs met een voorbeeld van een hard getroffen hogeschool in Namen.


Financiële oproep voor Zuid-Afrika