LSP-Nieuws. In en om de partij

We brengen op socialisme.be een regelmatige rubriek met nieuws vanuit LSP zelf. Deze rubriek moet een plaats bieden aan korte verslagen van acties, campagne-momenten,… Maar even goed voor aankondigingen van bijeenkomsten of oproepen. Nieuwe leden kunnen hier uitleggen waarom ze onze rangen vervoegd hebben.


Noteer in je agenda

  • ma 18 nov. Antwerpen. Actie tegen schrappen bos- en zeeklassen. 18u30 Grote Markt
  • za. 23 nov. Regionale congressen LSP in Brussel en Vlaanderen
  • ma. 25 nov. Gent. Actie van ‘GAS-vrij Gent’ aan de gemeenteraad. 18u, stadhuis
  • ma 25 nov. Leuven. Actie aan gemeenteraad tegen de GAS-boetes. 19u30 Rector De Somerplein (vroegere Fochplein)
  • di 26 nov. Antwerpen. Marxistische discussie: ‘onze kijk op de geschiedenis’. 19u30 Agora
  • woe. 27 nov. Antwerpen. 12u30 zaal Zappa (Kiel): bijeenkomst Tamilgemeenschap
  • woe. 27 nov. Antwerpen. 19u30 zaal De Stroming (Nationalestraat). Debat: welke linkse antwoorden op de crisis? Met onder meer Daniel Piron
  • woe. 27 nov. Antwerpen 19u30 Multatuli. Meeting Antwerps Studenten Comité: hoe strijden tegen tekort aan middelen voor onderwijs?
  • do. 28 nov. Leuven. Marxistische vorming: rol van organisatie en partijen in maatschappelijke verandering. 20u café Sport
  • za. 30 nov. Regionaal congres LSP in Antwerpen
  • za. 30 nov. 11u Damiaanplein Leuven. Antifascistisch protest
  • za. 8 dec. Regionale congressen LSP in Luik en Henegouwen/Namen
  • di. 10 dec. Antwerpen. Marxistische discussie: ‘Marx en de crisis’. 19u30 Agora
  • za. 14 dec. Leuven. Publieke meeting over de Verenigde Staten met Bart Vandersteene. 16u zaal Park Den Bruul (park naast Brouwersstraat)

Gent: debat over linkse antwoorden op de crisis

Afgelopen woensdag was er in Gent een druk bijgewoond debat over linkse antwoorden op de crisis. Er werd vooral gediscussieerd over een politiek antwoord. Daniel Piron van ABVV Charleroi stelde het project van het ABVV gewest voor. Verder spraken ook filosoof Bleri Lleshi, ABVV-verantwoordelijke Katrien Neyt, SP.a’er Tom Balthazar, Stephen Bouquin van Rood!, Ivo Flachet van PVDA en Eric Byl namens LSP. Eric verving Bart die nog in de VS zat om de campagne van Kshama Sawant te ondersteunen.

Voor de meeste aanwezigen was de nood aan een alternatief links van de gevestigde partijen evident. Er was een roep naar eenheid, liefst met alle linkse krachten. Ivo Flachet hield op dat vlak de boot af, samenwerking met LSP is voor hem (nog?) niet aan de orde. Eric Byl herhaalde de uitgestoken hand van LSP voor een electorale krachtenbundeling. Daniel Piron verklaarde dat hij hoopt dat er een samenwerking tussen alle linkse krachten mogelijk is.

Een uitgebreider verslag/standpunt verschijnt later op deze site.


Sawant wint

Zoals de meeste lezers intussen zullen weten, heeft onze Amerikaanse zusterorganisatie Socialist Alternative een spectaculaire electorale doorbraak gemaakt in Seattle. Na de laatste telling van vrijdagavond (zaterdagochtend onze tijd) heeft de campagne van Sawant de overwinning uitgeroepen. Voorheen werd al een voorsprong genomen, maar met 88.222 tegenover 86.582 stemmen wordt het zo goed als onmogelijk dat Sawant de zetel niet binnen haalt.

We feliciteren Socialist Alternative bij deze doorbraak en zullen uiteraard uitgebreid hierop terugkomen. Even ter herinnering: op het vorige nationale congres van LSP een jaar geleden was Sawant een van de internationale sprekers.


Leuven: steun aan oproep voor antifascistische actie

We roepen mee op naar de antifascistische actie die voor 30 november in Leuven is gepland. Daartoe wordt het al langer geplande regionaal congres verschoven. Wat de actie van 30 november net zal inhouden, is niet duidelijk. Wel biedt het een uitstekende mogelijkheid om de discussie over de noodzaak van massamobilisatie te voeren alsook de kwestie van een alternatief op extreemrechts en de kapitalistische crisis naar voor te schuiven.

Wie mee wil oproepen voor de actie van 30/11 kan het Blokbuster pamflet (op A5) gebruiken (PDF). Er is ook een nieuwsbrief van Blokbuster verschenen om te mobiliseren naar de actie. Deze nieuwsbrief vind je hier. Ook kan je de oproep van Blokbuster verspreiden via sociale media.


Antifascistische campagnes

Eind november voeren we traditioneel op verschillende plaatsen in het land campagne om geld op te halen voor onze antifascistische werking. In de wintervakantie zullen we voorbereidingen treffen voor de jaarlijkse anti-NSV betoging, dit jaar in Antwerpen. In de aanloop daarnaar halen we geld op, vaak met chocolade. De eerste campagnemomenten hiervoor gaven alvast een brede steun aan.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie