Vandaag ging het personeel van PhotoHall in staking om te protesteren tegen de praktijken van de nieuwe eigenaar. Er was een bijeenkomst in Woluwe. Een groepje van de Actief Linkse Studenten was ter plaatse om solidariteit te betuigen. Hieronder enkele foto’s en een interview met een van de werkneemsters.

Nicolas P (ALS-Brussel)

Wat gebeurt er vandaag en hoe is het zo ver gekomen?

“Om het van bij het begin samen te vatten: PhotoHall ging op 28 november 2012 failliet. Slechts 16 winkels werden overgekocht door een overnemer, Max Heilbron. Na acht maanden heeft die besloten om het bedrijf te verkopen aan een andere overnemer, Kévin Boirayon, een Fransman die in Casablanca woont. Sinds acht maanden hebben we geen nieuws meer van hem, er is geen handelswaar in de winkels en we kunnen hem niet bereiken. Bovendien zijn de lonen niet volledig uitbetaald, diegenen die het geluk hadden om betaald te worden, kregen ongeveer 20% te weinig. We voelen ons aan ons lot overgelaten.”

De nieuwe eigenaar vormt dus een probleem ?

“Ja. Er is een totaal gebrek aan respect tegenover het personeel en alles is onzeker, we kennen de ware bedoelingen van de overnemer niet.”

Zullen de winkels dichtgaan en komt het personeel op straat te staan?

“Het ziet er wel naar uit. We krijgen enkel via de media informatie over de sluitingen en afdankingen. Van de overnemer zelf horen we niets.”

Wat is het doel van de actie vandaag?

“We staken vandaag en wat we de komende dagen zullen doen, wordt beslist op een personeelsvergadering. Het is wel duidelijk dat deze situatie niet kan blijven duren.”

Wordt de staking overal opgevolgd? Is er een eenheid onder het personeel?

“Iedereen doet mee en is solidair, los van de vakbond waar ze lid van zijn. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.”