Onderbetaalde koeriers. Slavernij 2.0

De zakenkrant L’Echo onthulde op 30 april dat uit het strafrechtelijk onderzoek van het arbeidsauditoraat naar het statuut van de koeriers die werken voor bestelplatforms (Deliveroo en Uber Eats, enz.) blijkt dat 55% van de in Brussel gecontroleerde koeriers zich in een onregelmatige situatie bevond omdat ze geen papieren hadden.

door Guy Van Sinoy

Veel koeriers zonder papieren werken als “zelfstandigen” voor bezorgplatforms waarbij ze identiteitsgegevens van anderen gebruiken in ruil voor een deel van hun lage inkomen. Sommige van die ‘identiteitsuitleners’ vragen zelfs de helft van het loon van migranten die pas in België zijn aangekomen, zonder bestaansmiddelen en met geen andere keuze dan een echte afpersing te aanvaarden: werken voor een miserabel loon van 2,50 euro per uur.

Kapitalistische jungle

Van werkenden zonder papieren en rechteloze werknemers een ‘commissie’ van 2,50 euro per uur eisen om als dekmantel voor hen te fungeren, is een schande. Niet dat de mensen die hun identiteitsgegevens ‘verhuren’ aan werkenden zonder papieren allemaal rijke managers zijn. Het zijn doorgaans werkenden in onzekere omstandigheden die anderen vonden die zich in een nog meer precaire situatie bevinden. Dit is de wet van de kapitalistische jungle in een sector waar het arbeidsrecht niet van toepassing is en waar de individuele vindingrijkheid regeert.

Deliveroo beweert dat er “talrijke” controles worden uitgevoerd om deze praktijk te bestrijden. Pure hypocrisie! Omdat Deliveroo zich beroept op een arrest van het Arbeidshof van december 2021 om haar koeriers de status van werknemer te ontzeggen. Arbeidsreglementen (opgelegd door de strijd van de arbeidersbeweging om de basisrechten van de werkenden te waarborgen) zijn niet van toepassing. Zonder arbeidsreglement zijn alle driften mogelijk in de kapitalistische jungle.

Ter herinnering: het was een wet van Alexander De Croo uit 2017 die de “collaboratieve” economie in het leven riep. Dat is een mooi woord voor slavernij. Het is deze wet die platforms in staat stelt het arbeidsrecht aan hun laars te lappen. Of ze nu Alexander De Croo of Georges-Louis Bouchez heten, de liberale Frankensteins zijn voortdurend bezig de rechten van de werkenden te vernietigen, zowel in het Noorden als in het Zuiden van het land. Het volgende hoofdstuk zal hoogstwaarschijnlijk de pensioenhervorming zijn. De arbeidersbeweging moet het probleem bij de wortel aanpakken en deze liberale Frankensteins politiek stoppen om te voorkomen dat zij nog meer schade aanrichten.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie