LSP-Nieuws. In en om de partij

We brengen op socialisme.be een regelmatige rubriek met nieuws vanuit LSP zelf. Deze rubriek moet een plaats bieden aan korte verslagen van acties, campagne-momenten,… Maar even goed voor aankondigingen van bijeenkomsten of oproepen. Nieuwe leden kunnen hier uitleggen waarom ze onze rangen vervoegd hebben.


Noteer in je agenda

  • di. 2 juli. Antwerpen. Algemene ledenvergadering met voorstelling zomercampagnes: tegen de GAS-boetes en tegen fascistisch geweld. 19u30 café Multatuli
  • 4-7 juli. ALS Zomerkamp. Meer info
  • 22-26 juli. CWI Zomerschool
  • 26 juli – 4 augustus. Griekenland. Antifascistisch zomerkamp van YRE (Youth Against Racism) en Antinazi Zone
  • za. 24 aug. BBQ van LSP-Keerbergen
  • 26 oktober. Nationale betoging tegen GAS-boetes

Waarom ik lid werd

Kelly (Gent)

There are alternatives! En een alternatieve samenleving is nodig! De democratie wordt uitgehold door het kapitalisme, ongelijkheid en onrechtvaardigheid nemen exponentieel toe. De vraatzucht van ons economisch systeem, de egoïstische en machtlustige geest van het beleid doordrongen van egotripperij, werkt de destructie van een ethische en sociale samenleving in de hand. Maar hoe lang zal het volk dit nog accepteren? De protesten die overal opduiken, tonen aan dat het volk het beu is. Sociale, economische, ecologische en politieke alternatieven worden naar voren geschoven (zie: www.bonnes-nouvelles.be). Samen met LSP wil ik voor deze alternatieven strijden en ze mee zichtbaar helpen maken.

Ik moet bekennen, een zekere onverschilligheid en enig ongeloof in verandering hebben me zelf ook een tijd parten gespeeld. Maar bepaalde ontwikkelingen in mijn leven hebben mijn verdoken betrokkenheid naar boven gebracht, ik ben kritischer geworden, heb een ruimere kijk gekregen op de samenleving en ik ben mij grondiger beginnen interesseren in maatschappelijke problematieken. Twee maanden geleden ben ik ook lid geworden van LSP. Ondertussen heb ik binnen de partij al heel wat toffe mensen leren kennen en heb ik mijn kennis kunnen verruimen. Ik geloof 200% in de visie van LSP en wil dan ook iedereen oproepen om samen met ons te strijden voor een menswaardige en eerlijke samenleving.


Syndicaal protest

Afgelopen maandag was er een actiedag van de openbare sector. Er waren verschillende betogingen in Brussel. LSP-militanten waren telkens aanwezig en voerden campagne. We verkochten doorheen de dag 38 exemplaren van ons maandblad en een abonnement. Nico (Luik) was topverkoper met 9 exemplaren, gevolgd door nog twee Luikse kameraden (Tibaud en Robin) met elk 8 exemplaren.


Maak deze zomer kennis met het marxisme

Voel je wel iets voor de ideeën die we op deze site naar voor brengen? Wil je wel eens iets lezen van Marx, Engels, Lenin of Trotski maar weet je niet goed waar te beginnen? Dan hebben we twee interessante aanbiedingen om uw zomerlectuur rood te kleuren.

  • Marxisme in hun eigen bewoordingen. Dit nieuwe boek van marxisme.be komt volgende week uit – de eerste exemplaren zullen beschikbaar zijn op het zomerkamp van ALS. Het is een bundeling van korte teksten van Marx, Engels, Lenin en Trotski over het marxisme. Van een versie van het ‘Communistisch Manifest’ over een inleiding op het marxisme door Lenin tot een tekst van Trotski over de noodzaak van een revolutionaire partij. Het boek telt 170 pagina’s en kost 10 euro.
  • Het kapitaal – een ingekorte versie. Wil je wel eens weten waarom er vandaag nog zoveel over Marx’ Kapitaal wordt gesproken? En wil je wel eens nagaan of het klopt dat velen die erover spreken het niet bepaald hebben gelezen? Dan is de ingekorte versie van ‘Het Kapitaal’ – op 200 pagina’s – een uitstekende mogelijkheid. Het gaat om een versie waarin een reeks voorbeelden zijn weg gelaten maar waarin de essentie van het boek overeind blijft. Dat bevestigt ook Trotski in het voorwoord dat hij bij de eerste publicatie van deze inkorting schreef (en dat ook in deze versie te vinden is). Het boek kost 12 euro

Wil je een van deze boeken bestellen? Laat het ons weten via redactie@socialisme.be. De genoemde prijzen zijn exclusief verzendingskosten.


Het zomert op socialisme.be

Morgen begint het zomerritme van socialisme.be. Dat betekent dat het publicatieritme een beetje lager ligt, naargelang de actualiteit brengen we dagelijks wel een of meerdere artikels. Vaste rubrieken zoals het kort nieuws of het partijnieuws op zondag zullen minder regelmatig verschijnen – eerder om de twee weken.


Zomereditie van De Linkse Socialist

De nadruk deze zomer ligt op de jongerencampagnes en dan vooral tegen de GAS-boetes. We willen dat opentrekken en ook ingaan op politierepressie en de wijze waarop dit wordt gebruikt tegen iedere vorm van verzet – kijk maar naar Turkije en Brazilië. In het dossier wordt repressie politiek verklaard door in te gaan op de rol van de staat onder het kapitalisme. Tevens wordt in het dossier concreter ingegaan op de campagne tegenGAS.

Verder wordt ook ingegaan op thema’s die in de zomercampagne prominent zijn: antifascisme (p 15), antiseksisme (p7) en we komen ook terug op de mobilisaties tegen Monsanto (p 14).

Op de politieke pagina’s wordt een verslag gebracht van een debat in Brussel waarbij ook wordt terug gekomen op onze open brief over linkse eenheid die we vorige maand publiceerden. Verder is er aandacht voor het lokale niveau dat hard zal getroffen worden door de huidige besparingen. Er is het voorbeeld van Antwerpen (dat op p2 aan bod komt), maar even goed van de besparingen die het Turnhoutse jeugdhuis Wollewei treffen (p6). Op pagina 6 weerleggen we ook het argument dat het met de PS beter zou meevallen – het voorbeeld van het beleid in Charleroi is op dat vlak veelzeggend.

Op syndicaal vlak wordt meer algemeen ingegaan op de vraag of klassenstrijd nog bestaat. Daarnaast kozen we thema’s die ook bij jongeren aansluiting vinden (onderwijs en openbaar vervoer).

De volledige inhoud:

  1. Besparingen werken niet
  2. Hoe verder met de oproep van het ABVV van Charleroi en de opbouw van linkse eenheid || Harde besparingen in de gemeenten en steden
  3. Hoe de kapitalistische haaien stoppen? || Na de bekentenissen een koerswijziging bij het IMF?
  4. Klassenstrijd bestaat nog steeds. De vraag is: hoe ze te winnen?
  5. Onderwijs hervormen zonder centen? || Geen falende Fyra, maar gratis en degelijk openbaar vervoer!
  6. Neen aan de verkoop van het jeugdhuis Wollewei! || Charleroi, een voorbeeld van socialistisch beleid? Of toch niet…
  7. Allemaal samen tegen seksisme!
  8. Kapitalisme in crisis leidt tot meer geweld door de staat
  9. Bouwen aan het verzet tegen de GAS-waanzin
  10. Opstand tegen autoritair regime van Erdogan
  11. Brazilië. Protest tegen prijsstijgingen, corruptie en geweld || Griekenland. Regering sluit openbare omroep
  12. Sport. Competitie vervalst door big business
  13. Partijnieuws
  14. Agro-business. Honger als wapen van het kapitaal || Voor betaalbare festivals!
  15. Tegenover fascistisch geweld: een sociaal en socialistisch antwoord! || Griekenland. Antifascistische comités tegen neonazi’s van Gouden Dageraad
  16. Stop GAS-waanzin en repressie, stop racisme en fascisme, stop kapitalisme!
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie