Betoging in Hong Kong om klokkenluider Snowden te verdedigen

De onthullingen van voormalige NSA-medewerker Edward Snowden toonden de hypocrisie van de VS over cyberspionage. Obama en co hebben immers een uitgebreide toegang tot al onze communicatie via het internet. Het National Security Agency (NSA) had daartoe een eigen systeem, PRISM, uitgewerkt. Snowden maakte dit bekend en moest onderduiken in Hong Kong. Daar betoogden afgelopen vrijdag een duizendtal mensen voor democratische rechten en voor de bescherming van klokkenluider Snowden.

Pamflet van Socialist Action dat op deze actie werd verspreid

Er waren een duizendtal betogers om Edward Snowden te steunen. Snowden verblijft in Hong Kong nadat hij details bekend maakte over de wijze waarop de Amerikaanse regering het internet en telefoongesprekken op massale schaal afluistert en volgt. De actie werd wat uitgeregend, maar de betogers riepen toch slogans als “Verdedig vrije meningsuiting”, “Bescherm Snowden” en “Geen uitlevering”. Socialist Action, de aanhangers van het CWI in Hong Kong, was een van de 19 organisatoren voor de betoging. We publiceren hieronder de tekst van het pamflet dat op de actie werd verspreid in het Engels en het Chinees.

Naar aanleiding van deze actie werd Sally Tang Mei-ching van Socialist Action door diverse media geïnterviewd. Zij was tevens de eerste spreker op de actie.


Verdedig Edward Snowden. Tegen de aanval van het VS-imperialisme op de democratische rechten!

Edward Snowden, een voormalige medewerker van de CIA, werd een klokkenluider en vluchtte naar Hong Kong. Hij maakte bekend dat de VS op massale schaal het telefoon- en internetverkeer van gewone mensen volgt. In Hong Kong ging het om de communicatie van publieke vertegenwoordigers, zakenlui, studenten en scholieren. Dit bedreigt de privacy van mensen op een gigantische manier. Het Amerikaanse National Security Agency (NSA) geeft toe dat het 97 miljard aparte data heeft verzameld in maart 2013.

Snowden onthulde onder meer hoe het ‘Prism’-schema van de NSA werkte en informatie ophaalde van private online accounts in de VS maar ook in het buitenland. Daarbij bleek de meewerkende rol van bedrijven als Google, Facbook, Skype, PalTalk, Microsoft, Apple en Yahoo. Die werkten allemaal bereidwillig mee aan het Prism-programma. De affaire-Snowden is een wereldwijd schandaal voor de Amerikaanse regering die regelmatig beschuldigingen uit tegen het Chinese dictatoriale regime dat gelijkaardige ondemocratische methoden gebruikt tegen haar bevolking. Snowden waarschuwt dat de ‘FBI Hong Kong zwaar onder druk zet om hem uit te leveren’. De FBI (Federal Bureau of Investigation) stelde dat het een stafonderzoek start en “alle nodige stappen” zal ondernemen om Snowden te vervolgen wegens het bekend maken van de geheime Amerikaanse toezichtprogramma’s.

Als marionet van de Chinese Communistische Partij (CCP) wacht de lokale leider van Hong Kong, CY Leung, braaf op orders van de Chinese regering. Peking zal een beslissing nemen over het al dan niet uitwijzen van Snowden. Die beslissing zal niet gebaseerd zijn op een afweging inzake ‘mensenrechten’ of respect voor vrije meningsuiting. Neen, de geopolitieke belangen en politieke voordelen zullen doorslaggevend zijn. De onthullingen van Snowden zijn politieke argumenten die de Chinese regering kan inzetten om de druk op de VS op te voeren, zeker nu de spanningen tussen China en de VS groter worden. Peking is ook op zoek naar manieren om de Amerikaanse druk (op vlak van handel, de muntoorlog en de militaire koers van Obama om China in Azië te isoleren) wat te beperken. De Chinese overheid zal ongetwijfeld ook bang zijn dat de eigen stelsels van controle op communicatie zullen bekend raken indien het te ver gaat rond dit thema.

Amerikaanse hypocrisie

In 2010 bracht Wikileaks een reeks onthullingen met geheime documenten van de Amerikaanse regering, onder meer over misdaden door Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan. De VS-regering reageerde prompt door de oprichter van Wikileaks, Assange, met alle mogelijke middelen te bestrijden. Assange zit nog steeds noodgedwongen in de ambassade van Ecuador in Londen. De soldaat Bradley Manning die meer dan 700.000 geheime Amerikaanse documenten openbaarde, zit al bijna drie jaar in de gevangenis in afwachting van zijn proces. In de gevangenis werd hij gemarteld en vernederd. Dit geeft aan dat de VS dan wel mag beweren dat ze opkomen voor ‘mensenrechten’, maar dat ze in de praktijk een zelfde houding aannemen als de Chinese dictatuur op een ogenblik dat de vrije meningsuiting de belangen van de heersende elite bedreigt. Zoals Philip Cunningham in de South China Morning Post (5 juni) schreef: “De VS en China zijn niet alleen op vlak van economische macht steeds meer aan elkaar gewaagd, ze lijken ook steeds meer op elkaar inzake machtsspelletjes en informatiecontrole.”

De VS-regering beweert wereldwijd op te komen voor democratische rechten. In werkelijkheid is de winst van de Amerikaanse bedrijven de grootste bekommernis. De VS-regering heeft de afgelopen jaren al verschillende maatregelen genomen om de vrijheden op het internet te beperken. Dit leidde eerder al tot protest in de VS. De zaak-Snowden toont aan dat ‘democratie’ slechts een politiek wapen is dat de VS inzet om de druk op de Chinese dictatuur op te voeren voor de eigen kapitalistische belangen. Democratische rechten en bescherming tegen overheidscontrole en repressie zijn afgedwongen door massastrijd, ze werden niet toegekend door de elite of door imperialistische regeringen.

Benny Tai van de campagne Occupy Central dat opkomt voor democratie in Hong Kong, verklaarde dat de democratie in Hong Kong de ‘westerse standaard’ moet aannemen. De zaak van Edward Snowden toont nu op een ironische manier aan dat ook de Amerikaanse samenleving op ondemocratische wijze wordt gecontroleerd. Meer bepaald door de 1% van de heersende klasse. Onder het kapitalisme worden democratische rechten steeds ondermijnd en bedreigd, tenzij de bevolking massaal de verdediging ervan opneemt. Socialist Action ondersteunt de strijd voor volledige democratische rechten, maar waarschuwt daarbij dat daarbij op de kapitalistische elite wordt gebotst. Dat is waarom we nood hebben aan een nieuw systeem met echt socialisme.

Onze eisen:

  • Geen uitlevering – asiel voor Snowden in Hong Kong!
  • Stop de vervolging van Snowden. Voor de vrijlating van Bradley Manning!
  • Stop de ‘big brother’ overheid, voor democratische controle van verkozen comités op NSA en CIA. Afschaffing van ‘Prism’ en andere antidemocratische spionageprogramma’s!
  • Stop censuur, voor vrijheid van media en meningsuiting!
  • Stop de dominantie van de private media en technologie tyconen – voor echte vrije media onder democratische publieke controle!
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Reacties zijn gesloten.