LSP-Nieuws. In en om de partij

We brengen op socialisme.be een regelmatige rubriek met nieuws vanuit LSP zelf. Deze rubriek moet een plaats bieden aan korte verslagen van acties, campagne-momenten,… Maar even goed voor aankondigingen van bijeenkomsten of oproepen. Nieuwe leden kunnen hier uitleggen waarom ze onze rangen vervoegd hebben.


Noteer in je agenda

  • ma 25 feb. Gent. 18u stadhuis. Protest tegen GAS-boetes aan het Gentse stadhuis
  • di 26 feb. Brussel ULB. 19u aud H13.09 gebouw H Solbosch. ALS-meeting. Actualiteit van het marxisme. Spreker: Eric Byl
  • woe. 27 feb. Leuven. 20u PI 00.32 Vesaliusstraat (tegenover groep T). Meeting over de strijd tegen fascisme. Sprekers: Kristof over Gouden Dageraad, Geert Cool over de strijd tegen extreemrechts vandaag en vroeger
  • do. 28 feb. Luik. Meeting: strijd tegen fascisme. Spreker: Geert Cool
  • do 28 feb. Antwerpen. 18u De Coninckplein. Protest tegen GAS-boetes
  • za. 2 maart. Rood!-conferentie
  • do. 7 maart. Leuven. Anti-NSV betoging
  • zo. 10 maart. Huy. Betoging tegen kerncentrale van Tihange
  • do. 14 maart. Brussel. Vakbondsbetoging tegen EU-top
  • vr. 15 maart. Brussel. Betoging tegen repressie
  • zo. 17 maart. Luik: betoging tegen gesloten asielcentrum te Vottem
  • 13-14 april. Socialisme 2013
  • 4-7 juli. ALS Zomerkamp

Sterke vakbondsbetoging

De vakbondsbetoging van afgelopen donderdag was bijzonder sterk met tienduizenden aanwezigen. Ook LSP was sterk vertegenwoordigd op de betoging. We hadden vijf stands langs het parkoers, tientallen militanten brachten ons maandblad aan de man, we verdeelden duizenden pamfletten en hadden ook enkele honderden protestborden meegebracht met onder meer de roep voor een actieplan met algemene staking(en). Daarnaast namen we ook deel aan de interventie van Rood! dat eveneens 10.000 pamfletten verspreidde en een stand had. Tientallen militanten liepen samen met hun delegatie op.

De interesse in onze ideeën en standpunten was groot. Volgens onze eerste afrekening werden 213 exemplaren van ons maandblad verkocht. Topverkopers waren Boris uit Brussel (15), Max uit Bergen (14), Emilie uit Gent (12) en met 11 exemplaren ook Jo uit Gent, Stefanie uit Charleroi en Thomas uit Namen. Met badges werd aan de stands en op de betoging 223 euro steun opgehaald.

Onze pancartes met duidelijke en strijdbare slogans sloegen aan. Veel betogers wilden ze meedragen om de roep naar een algemene staking mee kracht bij te zetten. Afbeeldingen met deze slogans haalden diverse media. Daaronder ook de enige krant die de grote betoging als centraal hoofdpunt op de voorpagina plaatste, namelijk de gratis krant ‘Metro’. Althans de Franstalige editie, zie hieronder.

LSP bedankt alle kameraden die van onze tussenkomst op deze betoging mee een succes hebben gemaakt.


Pro-keuze betoging niet op 24 maart

We zijn al enige tijd voortrekkers voor het opzetten van een tegenbetoging tegen de jaarlijkse anti-abortusmars die normaal op 24 maart van dit jaar was gepland. Het gaat om een betoging van de conservatieven en religieuze fundamentalisten die niet willen dat vrouwen baas in eigen buik zijn. Daar tegenover plaatsen wij een pro-keuze actie.

Omwille van verdeeldheid in het anti-abortuskamp is de geplande betoging van 24 maart echter afgelast of uitgesteld. Mogelijk komt er een nieuwe datum en zal er dan ook een tegenactie plaatsvinden. Maar mogelijk zullen de conservatieven een jaar overslaan. Daar hebben we geen bezwaar tegen. In dat geval pleiten wij er wel voor om alsnog een pro-keuze actie te houden.

Zodra hieromtrent meer informatie beschikbaar is, zullen we dit uiteraard melden. Maar voorlopig is er op 24 maart dus geen betoging.


Socialisme 2013

Deze week publiceerden we het programma voor Socialisme 2013 (bekijk dit hier). Ons jaarlijkse vormings- en discussieweekend belooft een bijzonder interessante bijeenkomst te worden met tal van thema’s en goede sprekers uit binnen- en buitenland. Zo laten we het woord aan die vakbondsverantwoordelijken die stappen zetten om de discussie over een politiek alternatief te voeren (Daniel Piron en Felipe Van Keirsbilck), aan arbeiders van Ford en Arcelor, aan politieke activisten van diverse linkse initiatieven,… Op zondag is er een uitgebreide werkgroep van en door spoorpersoneel met onder meer Alex Gordon van de Britse transportbond RMT.

Voorverkoopkaarten zijn vanaf nu beschikbaar en kosten 10/15 euro voor een weekend (niet-loontrekkenden betalen 10 euro, loontrekkenden 15) of 6/8 voor een dag.


Initiatief voor linkse eenheid

Vertegenwoordigers van LSP hebben deelgenomen aan constructieve gesprekken met verschillende krachten links van de gevestigde partijen. Het initiatief kwam van het ABVV in Charleroi en Zuid-Henegouwen. Op de laatste bijeenkomst was er ook een vertegenwoordiger van de christelijke bediendenbond CNE aanwezig. De aanwezige linkse krachten – PTB (PVDA), PSL (LSP), PC, LCR (SAP), LCT, Mouvement de Gauche en PH – kondigden aan dat er eind april een gezamenlijke publieke meeting in Charleroi komt. LSP steunt dit initiatief ten volle.


Geslaagde scholierenmeeting in Brussel

De Actief Linkse Scholieren hielden zaterdag een lokale vergadering in Brussel met een 20-tal aanwezigen uit zes scholen. Drie leden uit het atheneum Charles Jansens hebben de discussie ingeleid en gingen in op het besparingsbeleid in België, repressie tegen jongeren (met onder meer de GAS-boetes en politiegeweld), maar ook over strijdmethoden (met voorbeelden uit Chili en Québec), perspectieven voor jongeren,… Er werd nog gediscussieerd over de betoging tegen het ‘banket van de rijken’ en de GAS-boetes die daarop volgden, waarbij ook verschillende ALS’ers een boete opliepen. Het was een interessante discussie en de jongeren zijn gemotiveerd om verder te strijden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie