Braziliaanse socialisten herdenken Socrates

De laatste dag van het congres van de linkse partij PSoL (Partij voor socialisme en vrijheid) werd opgedragen aan de belangrijke Braziliaanse voetballer Socrates die op dezelfde dag (4 december) overleed aan de gevolgen van een leveraandoening.

Alec Thraves vanuit São Paulo

Het congres van de PSoL vertoonde even een moment van eenheid toen alle afgevaardigden en bezoekers het leven van Socrates herdachten. Socrates was niet alleen een uitstekende voetballer, hij stond ook vooraan in de strijd van de arbeidersklasse en van de armsten in Brazilië.

De arbeiders en armen in São Paulo en de rest van het land hebben zo’n strijders nodig. Op de dag dat Socrates overleed, won zijn oude ploeg uit São Paulo, Corinthiërs, de Braziliaanse titel en dit tot groot vermaak van minstens de helft van de voetbalfans in de stad.

Toen de afgevaardigden na het congres naar huis trokken en langs de wolkenkrabbers wandelden, konden ze ook een minder rooskleurig beeld van de stad zien. Er zitten op bijna iedere straathoek honderden zwervers die hun kartonnen bedden voor de nacht opmaken op basis van wat ze vonden in afvalbergen.

De ouderen, jongeren, mannen en vrouwen die ondanks hun verschrikkelijke bestaan amper een bedreiging voor de voorbijgangers vormen, worden door het bewind gezien als menselijk afval. Hun ingevallen ogen vertellen dat ze alle hoop op een degelijk leven hebben laten varen.

Het Braziliaanse kapitalisme wil de wereld een ander beeld laten zien. Met het ochtendlicht worden de straten schoon geveegd om een beter beeld van de stad te kunnen geven, een stad die de Wereldbeker organiseert in 2014 en de Olympische Spelen in 2016.

Die prestigeprojecten gaan gepaard met enorm veel financiële middelen en corruptie, maar intussen worden de armsten slechter behandeld dan dieren bij ons.

Socrates was uniek onder de Braziliaanse voetballers omdat hij een oprecht sociaal bewustzijn had en steeds bleef opkomen voor de verbetering van de voorwaarden van de Braziliaanse arbeidersklasse.

Mogelijk had Socrates nog geleefd indien hij een levertransplantatie had gekregen, maar hij weigerde de wachtlijst voorbij te steken. Tot aan zijn dood bleef hij zijn principes aanhouden.

LSR, de Braziliaanse afdeling van het CWI, stelde op het congres van PSoL dat deze partij een socialistisch programma moet verdedigen om een einde te maken aan de dagelijkse wreedheden van het kapitalisme en dat PSoL de basis moet leggen voor een massale socialistische partij. Dat zou de beste manier zijn om hulde te brengen aan een held als Socrates.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie