Geen toestemming betekent NEEN. En dat geldt ook voor Rubiales en de Spaanse voetbalbond

Alle media berichtten over het schandaal: Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse voetbalbond, kuste speelster Jenni Hermoso zonder haar toestemming op de mond na de overwinning van de Spaanse ploeg. Op een persconferentie achteraf ontkende hij dat de kus ongewenst was en beschreef de klacht tegen hem als een heksenjacht en “vals feminisme” met als doel om hem “sociaal te vernietigen.” De journalisten applaudisseerden. 

door Laura (Brussel) uit maandblad De Linkse Socialist

Enorm protest

Meer dan 80 Spaanse voetbalspeelsters ondertekenden een verklaring waarin ze aankondigen dat ze niet voor de nationale ploeg wilden spelen zolang de leiding van de bond aanbleef. Op internationaal vlak kwam er protest van de Engelse vrouwenploeg, Alex Morgan van de Amerikaanse ploeg en heel wat andere personaliteiten.  

Er waren protestacties en betogingen in Spaanse steden onder het motto: “Se acabó” (‘Het is voorbij’). Het seksueel geweld waaronder vrouwen dagelijks te lijden hebben, werd hiermee aangeklaagd. Daarnaast eisten de betogers het ontslag van Rubiales. 

Het protest loonde. Onder de groeiende druk nam Rubiales 21 dagen na zijn ongewenste kus ontslag. Dit toont dat we met collectieve actie overwinningen kunnen boeken.

Hypocrisie van de regering en de voetbalbonzen

Ondanks de belofte van de FIFA om een ‘veilige sport’ te creëren, zijn er klachten gemeld in niet minder dan 16 andere landen. De gemelde gevallen van misbruik wachten nog steeds op oplossingen. 

De regering van Sanchez (PSOE) verklaarde zich solidair met de speelsters. Dit is echter meer een kwestie van politiek imago dan van echte overtuiging. Víctor Francos Díaz, voorzitter van de Hoge Sportraad, een overheidsorgaan, sprak zijn steun aan de speelsters uit zonder ook maar iets te zeggen over de redenen van het conflict. Erger nog: hij verwees uitdrukkelijk naar de regel die speelsters bedreigt met een boete van maximaal 30.000 euro en een schorsing van 2 tot 15 jaar als ze een selectie voor de nationale ploeg weigeren. Dat is niet bepaald een solidaire opstelling. Deze regel wordt gebruikt als chantagemiddel tegen georganiseerd protest van speelsters die opkomen voor hun rechten. Het had enig succes: sommige speelsters kondigden aan terug te keren naar de nationale ploeg. 

Voor een democratisering van sport en massale investeringen

Dit voorbeeld is maar het topje van de ijsberg. Bijna alle vrouwen worden het slachtoffer van seksuele intimidatie, of het nu tijdens sportactiviteiten is, op het werk of op straat. Sportcentra en de manier waarop ze functioneren zijn niets anders dan een weerspiegeling van de maatschappij waar ze deel van uitmaken: een kapitalistische maatschappij die, in haar zucht naar winst, doelbewust discriminatie in de hand werkt.

Het is goed dat Rubiales ontslag nam. We moeten de speelsters blijven steunen in hun strijd en de mobilisaties doorzetten om feministische vooruitgang te boeken in sportfederaties over de hele wereld. 

Er is een democratisering van sportorganisaties nodig zodat de speelsters, spelers en hun vakbonden controle hebben over het personeel en seksistische, racistische of LGBTQIA+fobe toplui kunnen afzetten. Er zijn ook enorme investeringen nodig in de infrastructuur en het goed opgeleide personeel dat nodig is voor degelijke, professionele en toegankelijke sportbeoefening door iedereen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie