Tragedie in Al-Ahli ziekenhuis in Gaza

Voor een wapenstilstand! Voor een volledig onafhankelijk onderzoek! Protest en strijd voor fundamentele oplossing!

De ramp in het ziekenhuis Al-Ahli Al-Ma’amadani in het centrum van Gaza stad is afschuwelijk. De enorme ontploffing op de binnenplaats van het ziekenhuis vond plaats op dinsdag 17 oktober, toen 5.000 mensen die voor hun leven vluchtten uit andere delen van de Gazastrook er dekking zochten naast een groot aantal gewonden, reddingswerkers en zorgpersoneel.

Door Michael Kurtzer en Yasha Marmer (Socialistische Strijdbeweging, ISA in Israël-Palestina)

Volgens schattingen op het moment van schrijven zijn er maar liefst 500 Palestijnse doden gevallen bij wat de dodelijkste gebeurtenis op de Gazastrook is sinds 2008. Zij komen bovenop het ontstellend aantal dodelijke slachtoffers in Gaza, ondertussen meer dan 4.100 sinds het begin van de wraakoorlog van de regering-Netanyahu na de verrassingsaanval van Hamas.

Context

Geen enkele onafhankelijke partij is er op dit moment in geslaagd om de directe bron van de ontploffing op de binnenplaats van het ziekenhuis definitief vast te stellen. De bewering van het Israëlische leger dat de bron een raket afgevuurd door de Palestijnse Islamitische Jihad was, is dus ook niet aangetoond. Een onafhankelijk onderzoek is noodzakelijk. Ondertussen is de context wel duidelijk: een politieke beslissing van de regering van Netanyahu, Ben Gvir en Ganz, gesteund door de legerleiding, om een ongekende aanval uit te voeren op de Gazastrook. De meer dan 2 miljoen inwoners van Gaza worden bovendien bewust onderworpen aan een rampzalige blokkade als onderdeel van een collectieve afstraffing die bestaat uit een massamoord met een bloedbad van ongekende omvang.

Volgens gegevens van de VN werden minstens 10 ziekenhuizen in Gaza geraakt sinds het begin van de oorlog. Door de ‘volledige’ blokkade draaien 20 van de 23 ziekenhuizen in de Gazastrook op gedeeltelijke capaciteit omwille van een voortdurend tekort aan water en elektriciteit. Er is geen elektriciteit voor de couveuses voor baby’s en duizenden gewonden kunnen niet behandeld worden als gevolg van de voortdurende bombardementen.

Het gebombardeerde Al-Ahli ziekenhuis verleende diensten aan duizenden inwoners die uit het noorden van de Gazastrook moesten vluchten na bedreigingen door het Israëlische leger. Er zijn berichten over tientallen mensen die gedood zijn door Israëlische bombardementen terwijl ze uit het noorden probeerden weg te geraken.

De propaganda van Israël

Netanyahu, zijn regering en de legertop wijzen op cynische wijze elke verantwoordelijkheid voor de gruwel af. Ze stellen: ‘Onze handen hebben dit bloed niet vergoten’. Drie dagen voor de aanval op het ziekenhuis, werd de Palestijnse Rode Sikkel door het Israëlisch leger gevraagd om het Al-Quds ziekenhuis in Gaza-stad te evacueren. Dit geeft aan dat medische faciliteiten op de Gazastrook wel degelijk een doelwit zijn.

Er zijn verschillende tegenstrijdige ‘officiële’ Israëlische versies van de ramp. Eerst had commentator Amit Segal het over een “officiële Israëlische bron” volgens wie “het ondubbelzinnig om een verkeerd afgevuurde raket van Hamas” ging. Tien minuten later verklaarde de woordvoerder van het Israëlische leger dat de verantwoordelijkheid bij de Islamitische Jihad lag. De haastige verandering van versies geeft op zijn minst aan dat er conclusies verspreid werden voordat er een grondig onderzoek plaatsvond. Bovendien gaf een woordvoerder van het Israëlische leger toe dat de luchtmacht aanvallen uitvoerde in het gebied rond de tijd van de ontploffing. De krant Washington Post verifieerde een video waarin een zoemend geluid te horen is voor de ontploffing, waarschijnlijk van een vliegtuig.  

Enkele rechtse kapitalistische regeringen die het Israëlische regime steunen in de wraakoorlog zijn echter niet geneigd om de officiële propaganda over de ontploffing in het ziekenhuis zomaar te herhalen. Ook dat wijst erop dat er geen bevredigend bewijs is geleverd om de versie van het Israëlische leger te bevestigen. “Wacht op de feiten, rapporteer ze duidelijk en nauwkeurig,” drong de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly aan. De Duitse kanselier Scholz riep op tot een grondig onderzoek en Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen verklaarde dat de feiten moeten worden onderzocht.

Het is niet uitgesloten dat het drama een gevolg is van Israëlische bombardementen, noch dat het komt door een verkeerd afgevuurde raket. Socialisten verzetten zich tegen willekeurige raketbeschietingen. Slachtoffers van een militaire aanval en belegering hebben het recht op zelfverdediging, ook door middel van partizanenstrijd die georganiseerd wordt onder democratische controle van de gemeenschap met verkozen actiecomités. Dat is iets anders dan de wijze waarop de milities vandaag willekeurig raketten afvuren zonder enige verantwoording af te leggen aan de gemeenschap. Willekeurig raketvuur schaadt gewone mensen van alle gemeenschappen aan beide kanten van het hek. Het wordt zelfs cynisch gebruikt door het Israëlische establishment om steun te mobiliseren voor het bombarderen van Gaza.  

Het onderzoek naar de ramp in het ziekenhuis moet volledig onafhankelijk gebeuren van de regering-Netanyahu, het leger en de Israëlische veiligheidsdiensten die er allemaal belang bij hebben om alle verantwoordelijkheid van zich af te schuiven. De goed geoliede propagandamachine van het Israëlische regime werd al vaak gebruikt om de verantwoordelijkheid voor misdaden tegen gewone mensen te ontkennen. Dat was in het verleden vaak het geval toen scholen of ziekenhuizen werden gebombardeerd, of ook nog toen de journaliste Shireen Abu Akleh vorig jaar in Jenin werd doodgeschoten.

Eén van de methoden om de verantwoordelijkheid te ontkennen, is door van gruweldaden geïsoleerde gebeurtenissen te maken. Is het echter mogelijk om de ontploffing in het ziekenhuis los te koppelen van het feit dat de Israëlische regering de Gazastrook aan een nooit geziene bommenregen onderwerpt?

In de eerste week van de oorlog meldde de Israëlische luchtmacht dat het 6000 bommen op Gaza had gegooid. In reactie hierop legde Marc Garlasco, een militair adviseur en voormalig onderzoeker van oorlogsmisdaden voor de VN, uit dat Israël “in minder dan een week wierp wat de VS in Afghanistan in een jaar wierpen, in een veel kleiner, veel dichter bevolkt gebied, waar fouten worden uitvergroot.” Volgens Garlasco werden er tijdens het meest intensieve jaar van de Amerikaanse oorlog in Afghanistan ongeveer 7.423 bommen gedropt.

Woede en protest in de hele wereld

De diepe schok en afschuw die gewone mensen voelen als reactie op de slachting in het ziekenhuis hebben al geleid tot solidariteitsprotesten in het hele Midden-Oosten en de wereld. Dinsdagavond waren er al indrukwekkende spontane protesten in Egypte, Jordanië, Turkije, Libië, Tunesië, Marokko, Libanon en andere plaatsen.

Hoewel de Palestijnse Autoriteit onder leiding van Fatah een dag van rouw afkondigde, terwijl solidariteitsprotesten werden georganiseerd in Jenin en Ramallah, schoten de politie-eenheden van de PA op demonstranten met gasgranaten en zelfs met scherpe munitie. Dat benadrukt nogmaals de rol van de PA als onderaannemer van de bezetting. Het protest dat dinsdagavond plaatsvond in Ramallah was het grootste sinds het begin van de oorlog. Tijdens de demonstratie riepen betogers onder andere “het volk wil de president omverwerpen”, een slogan gericht tegen de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas. Abbas wordt, samen met een aantal staatshoofden in de regio, gezien als iemand die vanaf het begin van de oorlog zijn mond heeft gehouden. Protesten hebben de koning van Jordanië er al toe aangezet om de top met Biden, die woensdag zou plaatsvinden met Abbas en de president van Egypte, El-Sisi, af te zeggen.

De geplande top, die samenviel met het bezoek van Biden aan Israël, was niet bedoeld om een onmiddellijke wapenstilstand te bevorderen, maar om het Amerikaanse imperialisme meer directe controle te geven over het beheer van de oorlogscrisis. Ondanks de verschillen en spanningen tussen de houding van het Witte Huis en het Netanyahu-regime, die ook impliciet waren in de toespraak van Biden, geeft het bezoek zelf steun aan het bombarderen van Gaza en zelfs aan de mogelijke landinvasie met duizenden soldaten. Zo’n invasie zou leiden tot een nog gruwelijker toename van het aantal slachtoffers en het gevaar van een bredere escalatie in de regio versterken.

Een massabeweging is nodig om dit te voorkomen. Het versterken van betogingen in het Midden-Oosten en wereldwijd, en aan beide zijden van de groene lijn, kan de regering Netanyahu-Ben Gvir-Ganz dwingen om de wraakoorlog te stoppen. Het moet duidelijk gezegd worden: stop de oorlog voor de bestendiging van de belegering, stop de bezetting en de onderdrukking van de Palestijnen. Stop de leugen van de ‘conflictbeheersing’! Voor een massale strijd aan beide kanten van de groene lijn voor een wapenstilstand, rehabilitatie van gemeenschappen aan beide kanten van het hek en voor een fundamentele oplossing die vertrekt van de garantie op het bestaansrecht, zelfbeschikking en een leven in waardigheid in het kader van een strijd voor socialistische verandering in de regio.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist