Voeg toe aan mijn agenda

Afspraak: 17/03/24
Gaza. Internationaal massaprotest doorzetten!

Betoog mee: zondag 17 maart – 14u Brussel Noord

LSP-pamflet dat op de betoging zal verspreid worden

  • Voor een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren
  • Voor een arbeidersboycot van wapenproductie en transporten
  • Voor een sociale strijd voor nationale bevrijding

Netanyahu en zijn rechtse regering willen hun genocidaire oorlog tot de conclusie voeren. Ruim meer dan 30.000 officiële doden, 72.000 gewonden en verminkten, epidemieën en hongersnood stillen hun haat niet. Ook Rafah, het laatste toevluchtsoord, met meer dan 1,5 miljoen vluchtelingen, willen ze bulldozeren en uitmoorden. Dit moet stoppen!

De wereldwijde verontwaardiging, woede en massale solidariteit met de Palestijnen heeft regeringen gedwongen tot voorzichtige kritiek. Hun oproepen om “operatie Gaza” te stoppen, airdrops en het ponton van de VS (dat er pas binnen 2 maand zal zijn) zijn schijnheilig, want tegelijk gaat de militaire, economische en financiële steun aan Israël gewoon door.

Enkel massaal verzet, in de regio en internationaal, door de arbeidersbeweging, de jongeren en alle onderdrukten, kan dit genocidair proces stoppen. Het zou ook de onderdrukte en nog geïsoleerde anti-oorlogsbeweging in Israël zelf versterken. Om wat te eisen? Een onmiddellijk staakt het vuren, gevolgd door een  einde aan de bezetting en het recht van de Palestijnen op haar eigen staat. 

De wortels van deze oorlog liggen in decennia van bezetting en blokkade door de racistische kapitalistische staat Israël, gebaseerd op de uitbuiting van Arabische en Joodse arbeid en op nationale onderdrukking, landdiefstal en de ontkenning van het recht op zelfbeschikking van de Palestijnen.

Het profiteren gaat gewoon door

De bezetting is Big Business, ook in België. Voor bedrijven als OIP en Challenge die een rol spelen in de wapenleveringen. Anderen, zoals Caterpillar, Volvo en Cemex leveren machines voor het slopen van huizen of het bouwen van nederzettingen. Solvay en IBM leveren apparatuur om Palestijnse burgers te bespioneren. Belfius, KBC, Degroof Petercam en Ackermans & Van Haaren hebben honderden miljoenen euro’s in bedrijven die betrokken zijn bij Israëlische nederzettingen.

Dat soort bedrijven en banken zijn een perfecte illustratie van hoe het kapitalistische winstsysteem dit genocidair bloedbad voedt. Het toont dat de strijd tegen de bezetting tegelijk een strijd is tegen het kapitalisme. 

Actie tegen wapenleveringen opvoeren – ook in België

Een rechtszaak in Nederland leidde tot een voorlopig verbod op de export van onderdelen van F-35 oorlogsvliegtuigen naar Israël, maar de regering gaat ertegen in beroep! De druk van onderuit moet dus verder worden opgevoerd. In India weigert de vakbond voor watertransport (Water Transport Workers Federation die 3500 arbeiders organiseert) in 11 grote Indiase havens, om nog wapentransporten naar Israël te laden of te lossen. 

Ook in België wordt opnieuw actie gevoerd tegen de medeplichtigheid van de regeringen hier: 74% van de Belgen wil het stopzetten van wapentransfers naar Israël! Op initiatief van het “Collectif Liège Palestine Solidarité” wordt in Namen een betoging voorbereid om transparantie te eisen van de Waalse autoriteiten en een einde te maken aan de exportvergunningen naar Israël. Daarmee wil men ook werknemers aanmoedigen om te weigeren materiaal te hanteren dat bestemd is voor het Israëlische offensief en de onderdrukking van de Palestijnen.

Waarom speelt de werkende klasse een sleutelrol?

Door haar plaats in het productieproces en de transportketen, kan zij het transport en productieproces stoppen en zo de hele internationale militaire winstmachine stilleggen. Vakbonden kunnen en moeten dergelijke concrete actie en blokkades van wapentransporten stimuleren en organiseren.

Massastrijd in de regio – Internationalisme versterken

Massabewegingen zijn cruciaal om de hypocrisie aan het licht te brengen. In Marokko vonden grote protesten plaats tegen de normalisering van de diplomatieke relaties met Israël. In Egypte stellen protesten de medeplichtigheid van het regime van al-Sisi aan de kaak. De Libanese regering moest onder druk een staking in de publieke sector organiseren en wordt nu geconfronteerd met een twee weken durende staking in de publieke sector over lonen.

De solidariteitsbewegingen met de Palestijnen moeten omslaan in een strijd tegen het imperialisme en tegen de eigen regeringen die het imperialisme dienen. Wanneer dat gevaar dreigt, zal ook de druk op Israël verder toenemen. Onze internationale organisatie ISA is actief in de regio en speelt een belangrijke rol in het organiseren van het verzet in Israël zelf. Met hun campagne op de universiteiten tegen de zwarte lijsten verzetten ze zich tegen de uitsluiting van iedereen die zich tegen het bloedbad uitspreekt.

Nationale bevrijding is een sociale strijd

Het is tevens nodig de strijd voor een staakt-het-vuren te koppelen aan de strijd voor de heropbouw van Palestina. Daarvoor zijn massale collectieve investeringen nodig in (psychologische) gezondheidszorg, onderwijs, dienstverlening, sanering van vervuilde wijken, massale woningbouw, … onder democratische controle van onderuit, om corruptie te voorkomen.

Er zijn middelen genoeg in de zakken van de regionale en imperialistische kapitalistische elite, die zich verrijkt met (neo)koloniale uitbuiting, wapenindustrie en te koste van de zelfbeschikking van de volkeren in de regio. Stel je voor dat lokale rijkdommen door de gemeenschap democratisch gecontroleerd en gebruikt kunnen worden om met een hoge levensstandaard gelijkheid van alle naties en bevolkingen te garanderen!

Dat is het socialistische alternatief waar LSP en ISA wereldwijd voor strijden. Neem contact op met een van onze leden en bespreek met ons ons alternatief: een socialistische en internationalistische samenleving.

Doe mee

Brussel. Open vergadering : ‘De nationale kwestie in Palestina: wat is de analyse van marxisten?’ Donderdag 21 maart 19u30. Pianofabriek, Fortstraat 35 St Gillis

Meetings met Maria Clara, ROSA-activiste uit Brazilië. Stop racisme, kolonialisme, extreemrechts en seksisme. Eén gezamenlijke strijd.

  • Maandag 25 maart: Brussel 19u30 Pianofbriek
  • Dinsdag 26 maart: Gent 19u30 Blandijn. Rozier lokaal 1.4
  • Woensdag 27 maart: Leuven 19u Romaanse Poort zaal B1.4
  • Donderdag 28 maart: Antwerpen 19u30 Multatuli
  • Zaterdag 30 maart: Luik 18u Aquilone
Voeg toe aan mijn agenda
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie