Stop het bloedvergieten en de oorlog – stop de slachting in Gaza!

De belegerde Palestijnen van Gaza – ’s werelds grootste openluchtgevangenis, de thuisbasis van 2,3 miljoen onderdrukte mensen – worden opnieuw gebombardeerd door de racistische en koloniale Israëlische staat na de ongekende en willekeurige aanvallen van Hamas.

De barbaarse wreedheid van de aanval van de Israëlische staat zal de eerdere bloedbaden in Gaza overtreffen – het aantal slachtoffers stijgt met het uur terwijl gebouwen met de grond gelijk worden gemaakt door de militaire uitrusting van het op drie na grootste leger ter wereld, waarvan een deel wordt geleverd en betaald door de VS en de EU. Alle vluchtroutes zijn afgesloten – de Rafah grensovergang, de grens tussen Egypte en Gaza, werd gebombardeerd om dit te garanderen.

Deze acties worden gecombineerd met de walgelijke racistische retoriek van Israëlische regeringsvertegenwoordigers. Zoals een Israëlische minister, Yoav Galant, verklaarde: “We vechten tegen menselijke beesten.” Het Netanyahu-regime haalt de strop rond Gaza steeds strakker aan door alle medicijnen, water, brandstof, elektriciteit en voedsel dat de Gazastrook binnenkomt af te snijden. Dit is een onverhulde oorlogsmisdaad.

De grote imperialistische mogendheden hebben zich verenigd om de acties van Netanyahu te steunen. Biden heeft 8 miljard dollar extra militaire hulp aan Israël beloofd bovenop de 3,8 miljard dollar die het land elk jaar geeft. Ondertussen dreigde de Europese Commissie aanvankelijk om alle Palestijnse hulp stop te zetten. Deze week was er een verklaring van Commissie-voorzitter, Ursula von der Leyen, waarin ze de oorlog van Israël tegen Gaza impliciet steunde.

De Israëlische regering is vastbesloten om Gaza collectief te straffen voor de aanval van Hamas op Israëlische steden afgelopen weekend, waarbij honderden onschuldige burgers, Joodse en Palestijnse bedoeïenen, om het leven kwamen. De brute, willekeurige moorden op arbeiders en arme mensen, waaronder kinderen en ouderen, in steden, kibboetzes en jongeren die een muziekfestival bijwonen, moeten volledig worden bestreden. Deze methoden zullen de Israëlische staat niet verslaan; integendeel, de afkeer ervan onder gewone mensen in Israël en daarbuiten zal de positie van de onderdrukkers van de Palestijnen alleen maar versterken.

Solidariteit met de Palestijnen die het slachtoffer zijn van moorddadige bombardementen in Gaza en met de families van de slachtoffers uit alle gemeenschappen aan beide kanten van het hek!

Palestijnse bevrijding

LSP/PSL en onze zusterorganisatie in Israël/Palestina, de Socialistische Strijdbeweging, staan volledig achter het recht van het Palestijnse volk om zich gewapend te verdedigen en te verzetten tegen de terreur van de Israëlische staat en de systematische, racistische onderdrukking waaronder zij leven. Deze strijd moet democratisch georganiseerd en gecontroleerd worden van onderaf, met de betrokkenheid van de massa’s werkende, arme en jonge mensen in democratische strijdcomités, georganiseerd aan beide zijden van de Groene Lijn, in steden, dorpen, werkplekken, scholen en universiteiten.

Het zou gebaseerd moeten zijn op de methoden van eerdere strijd van het volk van Palestina – stakingen en massademonstraties, zoals de Eerste Intifada in 1987 of de Staking van Waardigheid in mei 2021, de laatste keer dat de Israëlische staat zijn terreur op Gaza richtte. De Israëlische bouwsector moest toegeven dat de staking bouwplaatsen lamlegde, met een geschat verlies van bijna 40 miljoen dollar op één dag, omdat slechts 150 van de 65.000 arbeiders kwamen werken. Tegen de nog grotere repressie op de Westelijke Jordaanoever sinds het begin van het jaar, hebben Palestijnen werkplekken, winkels en diensten gesloten tegen de kolonistenpogroms en de wreedheden van het Israëlische leger.

Revolutionaire socialistische verandering

Een strijd voor Palestijnse nationale bevrijding moet gekoppeld worden aan revolutionaire systeemverandering in deze regio, waarbij de arbeidersklasse en de armen in de hele regio zich verenigen in een strijd tegen de gemeenschappelijke vijand van kapitalisme en imperialisme. Ze moeten de macht in hun collectieve handen nemen en de maatschappij transformeren. Dit geldt ook voor de Israëlisch-Joodse arbeidersklasse, die leeft onder een steeds autoritairder wordende staat die de democratische rechten beknot en lijdt onder enorme ongelijkheid – met 21% van de bevolking die onder de armoedegrens leeft. Dit is een staat waarvan de systematische onderdrukking van de Palestijnen heeft geleid tot een vicieuze cirkel van conflicten, waardoor Israël de gevaarlijkste plek ter wereld is om jood te zijn.

De heerschappij van het imperialisme, onderdrukkende regimes zoals die van de Israëlische staat en de verschillende Arabische staten, en het kapitalisme in deze regio in het algemeen, belooft een toekomst van alleen maar armoede, geweld en onderdrukking – en is niet in staat om tegemoet te komen aan nationale aspiraties en om de rechten van minderheden te garanderen. Er moet een einde komen aan hun heerschappij.

Dit betekent dat de enorme rijkdommen van de regio uit private handen worden genomen en onder publiek bezit en democratische controle worden gebracht. Het betekent de opbouw van een socialistisch Midden-Oosten gebaseerd op de democratische heerschappij van de arbeidersklasse en de arme massa’s.

Lees ook de eerdere verklaring van onze zusterorganisatie in Israël/Palestina (geschreven afgelopen zondag)

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist