Voeg toe aan mijn agenda

Afspraak: 26/07/23
Internationale ISA-meeting over de revolutionaire ideeën van Karl Marx

Woensdag 26 juli – 19u – Vesalius Aula – Vesaliusstraat 11 Leuven

Ben je het beu om toe te kijken hoe miljardairs steeds rijker worden terwijl de wereld wegzinkt in klimaatcatastrofe, oorlog en armoede? Ben je op zoek naar een methode en een middel om onderdrukking en uitbuiting te bestrijden? Kom dan op 26 juli naar Leuven of neem online deel aan een unieke bijeenkomst over de actualiteit van de revolutionaire ideeën van Karl Marx en de strijd voor het socialisme!

Zorgen en champagnekurken

Ken je Albert Edwards? Hij is wereldwijd strateeg bij Société Générale, een van de oudste banken van Frankrijk, opgericht in 1864. En hij maakt zich zorgen. “De bekendmaking van de nieuwe winstcijfers voor de Amerikaanse economie heeft een nieuwe schok veroorzaakt in mijn verzwakte vertrouwen dat het kapitalistisch systeem naar behoren werkt. Eerst gebruikte het bedrijfsleven de pandemie, vervolgens de oorlog in Oekraïne om te profiteren. (…) Als we geen manier vinden om deze hebzucht te beteugelen, dreigt het kapitalisme op hol te slaan.” 

Volgens hem gaan de gevaren van inflatie veel verder dan de kosten van levensonderhoud. “Deze mate van economische spanning in een reeds verdeelde en sociaal gespannen omgeving zal enkel meer onrust veroorzaken. (…) Op een moment dat de sociale cohesie al aftakelt, denk ik dat de aanblik van bedrijven die supra-normale winstmarges genereren in tijden van crisis de sociale onrust alleen maar kan aanwakkeren. Het einde van de hebzucht moet zeker komen. Anders zouden we wel eens naar het einde van het kapitalisme kunnen gaan.” ‘Eerlijk’ kapitalisme bestaat niet, kapitalisme zonder hebzucht is als een miljardair die niemand heeft uitgebuit: het bestaat niet. Langs de andere kant zal het systeem zichzelf niet omverwerpen. 

Van crisis naar crisis

Het kapitalisme bevindt zich in een wervelwind van crises die elkaar versterken en nieuwe veroorzaken. Ecologische crisis, inter-imperialistische spanningen, deglobalisatie, oorlog, inflatie, politieke crisis, polarisatie en sociale onrust … Albert Edwards is niet de enige die zich zorgen maakt in de hogere regionen van de maatschappij. Wat dit systeem uiteindelijk in stand houdt, is het gebrek aan een perspectief van een alternatieve samenleving en het gebrek aan duidelijkheid en strategie over hoe daar te komen. 

Deze afwezigheid kan betekenen dat woede over ongelijkheid, onderdrukking en uitbuiting lange tijd onder de oppervlakte blijft sudderen en lang kan zoeken naar uitdrukkingen. Maar als het eindelijk tot uitdrukking komt, kan de opgebouwde opstand op een nog explosievere manier tot uitbarsting komen. 

Een internationale strijd tegen een mondiaal systeem 

Hoe kunnen we de woede omzetten in strijd tegen het hele systeem van kapitalistische uitbuiting? Hoe kunnen we zorgen voor de eenheid van strijdbewegingen rond de arbeidersklasse, zodat de woede niet simpelweg wordt afgeleid ten gunste van een andere vleugel van de heersende klasse? 

Zelfs indien het onmogelijk is om het exacte verloop van concrete gebeurtenissen te voorspellen, kunnen we wel een beeld hebben van de algemene richting. Dat helpt om de complexe chaos van het huidige tijdperk niet gewoon te ondergaan, maar om te anticiperen en initiatieven te nemen waarbij we prioriteiten stellen. Zo richten we onze energie vandaag op de opbouw van een democratisch socialistische samenleving morgen. Aangezien het kapitalisme wereldwijd georganiseerd is, moet het verzet ertegen dat ook zijn. LSP/PSL is de Belgische afdeling van International Socialist Alternative (ISA), een wereldpartij van revolutionaire socialisten. 

De kracht van een revolutionaire wereldpartij ligt niet enkel in voortdurende uitwisseling tussen afdelingen over de hele wereld, maar in de erfenis van meer dan 170 jaar marxistische analyse van de wereld. Want ja, om de wereld te veranderen moeten we haar begrijpen, weten hoe het kapitalisme in elkaar zit en ontwikkelt, onderzoeken hoe vorige generaties revolutionairen de strijd voerden en nagaan hoe we tot een samenleving zonder onderdrukking en uitbuiting komen.

Eind juli houdt ISA een kaderschool in Leuven met activisten uit heel de wereld. Op 26 juli zetten we de deuren open. Mis die kans niet en maak kennis met een dynamische en strijdbare revolutionaire wereldpartij.

Voeg toe aan mijn agenda
Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist