Hugo Gijsels overleden

We vernamen het overlijden van Hugo Gijsels, auteur van verschillende boeken onder meer over het Vlaams Blok. Gijsels is op 54-jarige leeftijd overleden aan een hartinfarct. Hij kampte reeds enkele jaren met gezondheidsproblemen.

Als journalist was Gijsels betrokken bij heel wat controversiële artikels en reportages. Als gedreven en geëngageerde journalist trok hij ten strijde tegen het Vlaams Blok, maar ook tegen extreem-rechtse politici als Paul Van Den Boeynants. Gijsels schreef ook een boek over de Bende van Nijvel, een groepering die terreur zaaide in België midden jaren 1980.

Wat ons vooral zal bijblijven, is het werk van Hugo Gijsels over extreem-rechts. In de jaren 1980 was hij de drijvende kracht achter het tijdschrift ‘Halt’ waarin tal van interessante achtergrondartikels verschenen over extreem-rechts in België en op internationaal vlak. Vanaf eind jaren 1980 tot midden jaren 1990 was hij zowat de enige auteur die op basis van grondig opzoekingswerk materiaal publiceerde over het Vlaams Blok. Zijn bekendste boek, "Het Vlaams Blok", verscheen vlak na de eerste nationale verkiezingsdoorbraak van het Blok in 1991. Gijsels had na de lokale verkiezingsdoorbraak van het Blok bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1988 in Antwerpen systematisch onderzoek verricht naar die partij.

Na Zwarte Zondag (24 november 1991, de eerste nationale verkiezingsdoorbraak van het Blok) waren veel jongeren en arbeiders geschokt over de verkiezingsuitslag van extreem-rechts. Onze organisatie had zo’n resultaat voorzien en was reeds enkele maanden bezig met het opzetten van de Blokbuster-campagne om jongeren te organiseren in de strijd tegen extreem-rechts. Als na zwarte zondag duizenden jongeren op straat komen om te protesteren tegen het Blok, begint ook de zoektocht naar een beter begrip en vooral naar een politiek alternatief. Dat beter begrip van het Blok hebben velen kunnen ontwikkelen op basis van het werk van Hugo Gijsels die op deze manier, wellicht onbewust, een grote groep jongeren tot een engagement tegen racisme heeft aangezet.

Vanaf 1991 werd meer onderzoek gedaan naar extreem-rechts en verschenen ook tal van andere interessante werken over het Vlaams Blok en extreem-rechts in Europa. Sommigen hadden heel wat kritiek op de methode van Gijsels, het feit dat hij niet wetenschappelijk genoeg te werk zou gaan, te snel conclusies trok,… Dat kan allemaal best zijn, maar Gijsels is en blijft een pionier die met zijn materiaal de anti-racistische beweging versterkt heeft. Dat is de reden waarom wij respect hebben voor Gijsels.

De crematie van Hugo Gijsels zal op vrijdag 31 december om 14u in Vilvoorde plaatsvinden. Blokbuster zal uit respect voor de belangrijke bijdrage van Gijsels aan de anti-rascistische beweging een vertegenwoordiger sturen.

Delen: Printen: