Echo’s en foto’s vanop de staking

Vandaag werd in heel het land gestaakt en actie gevoerd tegen de hoge prijzen en voor koopkracht. Er waren honderden piketten en er was een actiebereidheid, zelfs indien het op veel plaatsen ontbrak aan organisatie.

Het pamflet dat onze militanten verdeelden op de piketten en acties werd goed ontvangen met heel wat discussies over de noodzaak van de nationalisatie van de hele energiesector maar ook over hoe het nu verder moet om een krachtsverhouding op te bouwen.

In ons pamflet legden we uit dat er voor deze staking heel wat aarzeling was en dat sommige vakbondsleiders met de handrem op mobiliseerden. Er is nog werk om ons protest te veralgemenen in een programma en actieplan die perspectief bieden om in het offensief te gaan om te winnen.

Een actieplan met algemene en regionale stakingen lanceren vanop een grote nationale betoging zou daar een aanzet toe kunnen bieden. Dat voorbereiden gebeurt het best zo snel mogelijk, in het bijzonder ook met personeelsvergaderingen en militantenbijeenkomsten op alle werkplaatsen, sectoren en regio’s waarop deze staking geëvalueerd wordt en volgende stappen besproken en gestemd worden.

Om een beeld van de staking te geven, publiceren we hieronder enkele verslagen en foto’s van onze militanten uit verschillende delen van het land.

Lees hier ons pamflet: ‘Strijd opvoeren met oplopend actieplan’

Piket aan TotalEnergies

Antwerpen

Op de stakingsdag stonden er in Antwerpen stakersposten aan petrochemische bedrijven in de haven, was er een actie van de sociale sector, een bijeenkomst van de openbare diensten en andere sectoren op het Astridplein en nog tal van acties.

Ploegen van LSP-militanten aangevuld met jongeren van de Actief Linkse Studenten trokken samen met enkele spoormilitanten, klimaatactivisten en anderen langs piketten in de haven. Aan ExxonMobil hoorden we hoe dit bedrijf miljardenwinsten boekt, terwijl het personeel overuren moet kloppen. Aan Total herinnerde een vlag van de Franse vakbond CGT aan de strijd die daar door het personeel van de raffinaderijen werd gevoerd de afgelopen weken. Op BASF was er een mooi piket met heel wat militanten en delegees, hier was er duidelijk opgebouwd naar de staking. We passeerden ook nog langs het piket van Evonik.

In de binnenstad was er op het Astridplein een bijeenkomst van voornamelijk ACOD met mooie groepen van ACOD Spoor, Onderwijs en andere. Daarop waren er wellicht zo’n 250 aanwezigen. Tegelijk trokken sociaal werkers langs enkele plaatsen in de stad. Ook daar waren er LSP-leden bij aanwezig.

Klik hier voor een reeks foto’s uit Antwerpen

BASF in Antwerpen

Gent

Tientallen militanten van LSP stonden vandaag aan het piket van hun vakbondsdelegatie of gingen op solidariteitsbezoek bij andere piketten. Van Bombardier in Brugge, over Eastman in Gent tot Tupperware in Aalst. We hadden honderden interessante gesprekken. Bij blokkades in de haven, de gemeenschappelijke piketten aan Industrieterrein Gent Zuid, de lege portemonnees in Aalst, het stakerscafé van ACOD … De staking werd goed opgevolgd!

Jongerendelegatie van ALS en ROSA op piketbezoek

De nationalisatie van de energiesector was voor de meeste stakers evident. We hoorden vaak dat de asociale loonwet van ’96 moet worden gebroken om hogere lonen af te dwingen. Die zijn nodig, want wat ook duidelijk werd is hoe hard het water bij sommigen aan de lippen staat. Bedrijven maken massawinsten terwijl werkenden in de precariteit belanden. We hadden natuurlijk ook gesprekken met vakbondsmilitanten over de strijd bij bedrijven als Tupperware of NMBS. De jongeren van Actief Linkse Studenten & Scholieren Gent, Campagne ROSA Gent en International Socialist Alternative organiseerden een solidariteitsfietstocht langs verschillende piketten.

Het is duidelijk dat de strijd moet worden verder gezet. We moeten een loonsverhoging en nationalisatie van de energiesector afdwingen, willen we niet allemaal verarmen. Iedereen was het erover eens dat verder strijd nodig is! Op naar een gecoördineerde beweging, van protest en lange staking!

Klik hier voor foto’s van stakingspiketten in Gent

Gent

Brussel

In Brussel organiseerden onze kameraden een indrukwekkende interventie van 8 teams, met 32 kameraden, en meer dan 40 interventies bij piketten en acties: H&M Basilix, het Delta ziekenhuis, Colruyt in Ukkel, Shopping Kraainem, op het industrieterrein van Braine, bij de bijeenkomst van spoorweg- en overheidswerknemers voor het kabinet van minister Gilkinet (ECOLO), de luchthaven van Zaventem, BMW, het Radison hotel, Axa, de ULB, Mercedes, GSK Waver, de NMBS werkplaats in Schaarbeek en Vorst, het industrieterrein van Vilvoorde, bij Audi, bij ENGIE, bij Bpost,…

Klik hier voor foto’s van de stakingspiketten in Brussel

Luchthaven van Zaventem
Piket aan het Radison hotel in Brussel

Aalst

De linkse socialisten vormden een vliegend piket met militanten/delegees uit diverse sectoren om de volgende piketten te bezoeken  en te versterken in Aalst: Tereos, Tupperware, KTA en de militantenconcentratie op de Hopmarkt.

Leuven

In Leuven was er een gezamenlijk stakingspiket aan het station tussen 8u en 11u ’s ochtends tijdens de staking van 9 november. Het was positief om daar militanten uit verschillende sectoren te kunnen treffen, van verschillende openbare diensten (stad, provincie, noodcentrale politie …) over werknemers van Ecowerf (waar 30 op de 120 personeelsleden staakten) tot natuurlijk delegaties van het spoor, Bpost, enkele groendiensten uit de provincie … Volgens Valerie, militante bij het spoor, was 80% van de treinbegeleiders in staking. 

Door geen piketten meer te hebben voor de individuele werkplaatsen kan dit echter ook de actieve betrokkenheid bij een staking verminderen. Een piket kan een plaats zijn om het personeel verder bewust te maken van de inzet van de staking, de eisen rond koopkracht van de vakbonden en links, welke syndicale strategie, etc. Tijdens vroegere algemene stakingen was er op die manier een grotere actieve deelname aan de piketten in Leuven, bij De Lijn, Bpost, de gevangenis, etc. Dit sluit natuurlijk niet uit dat er op een bepaald moment meer centraal kan verzameld worden of dat er bv. zoals op andere plaatsen een stakerscafé wordt georganiseerd.

Thema van gesprek was natuurlijk het doorbreken van de loonwet, de nood aan reële loonstijgingen, energie in publieke handen … Met LSP wezen we op de nood aan een democratisch bediscussieerd en oplopend actieplan om reële overwinningen te kunnen afdwingen en niet enkel eenmalig te staken. De onvrede zit diep. Bij AB Inbev lag heel het bedrijf stil en waren er nagenoeg geen werkwilligen, op het management na. Met de grote winstmarges die bij AB Inbev worden gerealiseerd, weten de arbeiders er waarvoor ze staken. Bij de nachtploeg werd zelfs 2 opeenvolgende nachten gestaakt.

In het algemeen kwam dikwijls de opmerking dat staken vandaag een financieel verlies inhoudt in moeilijke tijden van hoge rekeningen en inflatie. Staken was meer dan ooit een bewuste keuze om een vuist te tonen in tal van sectoren waar het personeel op het tandvlees zit, door personeelstekorten en magere lonen.

Bij AB Inbev hadden we gesprekken aan verschillende stakersposten. Met enkele militanten kwam de kwestie van migratie aan bod, waarbij we erop wezen dat de werkenden en onderdrukten zich niet mogen laten verdelen – de echte verantwoordelijke voor oorlogen en uitbuiting is het kapitaal dat ons allemaal de miserie induwt. Het Vlaams Belang krijgt ook stemmen van arbeiders, maar is tegen stakingen en vergeet al haar “sociale eisen” eens ze met de N-VA over regeringsdeelname kan onderhandelen. Ze zijn dus bereid om samen te werken – zoals extreemrechts elders in Europa – met de ergste neoliberalen.

De werkende klasse moet strijden voor betere lonen en tegen het kapitalisme dat ons tegen mekaar opzet, voor een reëel actieplan dat naar overwinningen leidt en voor een breuk met deze kapitalistische maatschappij in crisis. LSP ziet het als haar taak om democratisch socialisme als alternatief binnen de beweging te bediscussiëren, als enige uitweg uit de neerwaartse spiraal van het huidige systeem. 

Bergen

In Bergen liep de solidariteitstocht van onze ploeg door de zone Ghlin-Baudour, voornamelijk bij Aisin Europe, Air Liquide, NGK Ceramics, H&M Logistics, en vervolgens langs de wegblokkade van Quaregnon georganiseerd door de regionale vakbond ABVV met delegaties van rusthuizen en schoonmaakbedrijven enz. Vooral over de eis tot nationalisering van de energiesector onder controle en beheer van de werknemers en de gemeenschap werd enthousiast gediscussieerd.

Klik hier voor foto’s uit Bergen

Luik

In de regio Luik blokkeerden piketten de toegang tot verschillende industrieterreinen (Hauts-Sarts in Herstal, enz.), terwijl grote bedrijven stil lagen en de stakers aan de poorten van hun werkplaatsen of in versterkingen op andere plaatsen werden gemobiliseerd (FN Herstal, Safran Aero Boosters, ABInbev, Prayon, enz.). De winkelcentra Belle-Île en Médiacité en de winkelcentra Hognoul en Herstal waren ook bezaaid met piketten, evenals de ingangen van de meeste winkels van Carrefour, Lidl, Delhaize en Aldi. Onze teams ontmoetten op verschillende plaatsen leerkrachten die energie kregen van de voortdurende strijd in het Franstalige onderwijs en die actief op zoek waren naar plaatsen om de strijd te vervoegen.

Klik hier voor foto’s uit Luik

Namen

Klik hier voor foto’s uit Namen

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie