Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van opvallende nieuwtjes of feiten. We publiceren ook berichten die op diverse linkse socialistische blogs verschenen.


Wat de EU doet met ons geld…

Express.be bracht maandag een opvallend stuk over verbijsterende uitgaven door de Europese Commissie. De site stelde: "Terwijl Europese burgers de ene besparingsmaatregel na de andere door de strot geduwd krijgen, reizen de Europese comissarissen per privé-jet en delen ze juwelen van Tiffany’s uit aan hun gasten." Er werd ook een klein overzicht gegeven van luxe-uitgaven door de Commissarissen:

  • Meer dan 7,5 miljoen euro ging op aan reizen per privé-jet.
  • President Barroso en zijn acht assistentes deden 28.000 euro op tijdens een vierdaags verblijf in het New York Peninsula Hotel, waar de delegatie verbleef in suites à rato van 780 euro/nacht.
  • In 2009 ging 300.000 euro op aan de organisatie van cocktail parties. Een daarvan, in Amsterdam, kostte 75.000 euro en werd gesubsidieerd door de EU Research Executive Agency.
  • In 2009 werden de commissarissen en hun families uitgenodigd op de stranden van Papua New Guinea en Ghana. Een Vietnamese delegatie met 44 leden werd ingevlogen en uitgenodigd in het vijfsterren Palm Garden Resort voor een evenement dat de ‘interne samenwerking’ moest facilieren.

Meer vrouwen nemen deel aan stakingen

Het aandeel van vrouwelijke werknemers in stakingsacties neemt toe. Vorig jaar was het aandeel van vrouwen goed voor een derde van de stakingsdagen. Dat blijkt uit cijfers van de RSZ. Het gaat om een verdubbeling tegenover 2009 en een forse toename tegenover de 25% in 2008. Als reden voor de toename wordt gewezen op de acties bij Carrefour begin 2010. In 2010 waren er 162.429 stakingsdagen. Het topjaar blijft 2005 (Generatiepact) met 669.976 stakingsdagen. In 2010 werd in Wallonië meer gestaakt dan in Vlaanderen, maar in 2007 was dat omgekeerd.


Knack vergist zich

Het weekblad Knack pakte deze week uit met een voorpagina waarop als titel stond: “Grieken kelderen Europa”. Dat is een bizarre manier om de huidige gang van zaken voor te stellen. Er wordt immers gedaan alsof de Griekse bevolking verantwoordelijk is voor de eurocrisis. Nochtans zijn het niet de gewone Grieken die de controle uitoefenen over de banken en speculanten die de Griekse economie de dieperik insturen. Wel worden de gewone Grieken gevraagd om er de prijs voor te betalen met een forse aanval op hun levensstandaard, een aanval die mee vanuit de EU wordt gevoerd. In feite is de EU mee de levensstandaard van de meerderheid van de bevolking in Griekenland aan het kelderen. Of in Knack-taal: “Europa keldert Grieken.”


Britten leveren Tamils uit aan Sri Lanka

De Britse regering heeft afgelopen week 26 vluchtelingen gedeporteerd naar Sri Lanka, het ging om 15 Tamils, zeven moslims en vier Singalezen. De vluchtelingen waren niet welkom in het land, ondanks de brutale vervolging van de Tamil-bevolking in Sri Lanka. De uitwijzing van de 26 komt er vlak nadat schokkende beelden bekend werden gemaakt in een documentaire op Channel 4. Immigratieminister Damian Green verklaarde dat Groot-Brittannië “haar internationale verantwoordelijkheden ernstig neemt en iedere asielaanvraag individueel bekijkt.” De 26 werden meteen ondervraagd door de Sri Lankaanse politie. Een van de Tamil-vluchtelingen probeerde de deportatie te voorkomen met een poging tot zelfmoord. In Sri Lanka is het leven van deze en andere vluchtelingen erg onzeker. (tamilsolidariteit.wordpress.com, 20 juni)


Studentenkoten een derde duurder op vijf jaar

De prijs voor studentenkoten neemt bijzonder snel toe. De media brachten het bericht dat een studentenkot huren in Vlaanderen op vijf jaar tijd een derde duurder is geworden. Volgend jaar moet gemiddeld op bijna 270 euro per maand worden gerekend, dit academiejaar was dat nog 252 euro en vijf jaar geleden net 200 euro. De stijgende prijzen komen onder meer door de duurdere energie en het feit dat er meer studenten in het hoger onderwijs zijn zonder dat er meer sociale huisvesting wordt aangeboden. (actieflinks.be, 20 juni)


Verkeerd verbonden…

Bij het Vlaams Belang wordt geprobeerd om wekelijks in het nieuws te komen. De parlementsleden lieten zich oppakken in de Wetstraat, er werd een anti-islambetoging gehouden in Lier, inwoners van Brussel konden een zakmesje krijgen en nu volgde een campagne ‘Keer Tevreden Terug’. Dit is geen boodschap voor de vele mandatarissen en leden die het Vlaams Belang de afgelopen maanden hebben verlaten, maar een anti-migrantencampagne in de oude Vlaams Blok stijl. Er worden 300.000 pamfletten verspreid met een oproep aan migranten om vrijwillig terug te keren. Alleen heeft de medewerker van het VB die het pamflet opstelde blijkbaar dringend nood aan vakantie. In de plaats van het nummer van de Internationale Organisatie voor Migratie te vermelden, verwijst het telefoonnummer op het pamflet naar een reisbureau.


10,9 miljoen dollarmiljonairs

Het Laatste Nieuws meldde deze week: ”Nooit waren er in de wereld zo veel rijke mensen als vandaag. Het aantal dollarmiljonairs bedroeg vorig jaar 10,9 miljoen, wat meer is dan de piek van 10,1 miljoen uit 2007. Daarmee hebben de rijken de financiële crisis achter zich gelaten. (…) Samen waren de dollarmiljonairs – mensen die, exclusief hun eerste woning, een te beleggen vermogen hebben van meer dan één miljoen dollar – in 2010 goed voor een vermogen van 42.700 miljard dollar. Dat is bijna 10 procent meer dan de 39.000 miljard dollar van het jaar daarvoor.” De rijken worden dus steeds rijker, terwijl wij gevraagd worden om hun crisis te betalen.


Beelden van de Spaanse revolte

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig