Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Ramp in Jemen

Dinsdag schreef De Standaard over de verschrikkelijke situatie in Jemen. “De Verenigde Naties vatten de situatie samen in een duizelingwekkend rijtje cijfers: meer dan 18 miljoen mensen verkeren in nood, 2 miljoen mensen zijn ontheemd, 7 miljoen mensen lijden honger. Alsof dat nog niet genoeg is, brak de voorbije weken een cholera-epidemie uit. Meer dan 100 Jemenieten zijn daar al aan gestorven, 20.000 anderen zijn besmet.” De oorlog in Jemen wordt mee gevoerd door Saoedi-Arabië dat bij het bezoek van Trump nieuwe wapendeals kon sluiten. Trump zelf prees de Saoedi’s voor hun “krachtige aanpak in Jemen.”



7,41 euro per dag voor eten

Bizar: deze week pleitte de N-VA bij monde van Kamerlid Yoleen Van Camp voor meer middelen voor de zorgsector. Het Kamerlid had cijfers opgevraagd over hoeveel aan maaltijden wordt besteed. Aan ingedriënten wordt gemiddeld 7,41 euro per dag per patiënt besteed. Van Camp stelt dat dit te weinig is en vraagt ‘een degelijke basisfinanciering’ van de ziekenhuizen met extra beloningen voor kwaliteitsvolle voeding. Besparingspolitici die geconfronteerd worden met de gevolgen van hun besparingen maken rare sprongen. Maar het is genoteerd: N-VA is blijkbaar gekant tegen de besparingen in de zorgsector. Wat houdt die partij tegen om de andere coalitiepartners daarvan te overtuigen en effectief te investeren in zorg?



Lobby

Een opmerkelijke vaststelling in de discussie over ziekenhuismaaltijden is dat deze niet tegemoet lijken te komen aan de vereisten van gezond en vers eten. Een verpleegkundig docent van de Karel de Grote Hogeschool en UAntwerpen gaf daar een verklaring voor: klinische voeding in de vorm van supplementen wordt wel heel vaak aan patiënten gegeven “zonder eerst met verse voeding en aangepaste kooktechnieken aan de slag te gaan. Daar zit een gigantische industrie achter met een stevige lobby. Terwijl dat voor verse voeding niet zo is.”



Trump bespaart op zorg

Charles Michel was opgetogen over het gesprek dat hij had met de Amerikaanse president Trump. Ongetwijfeld konden ze elkaar op heel wat neoliberale punten vinden. Denk maar aan de besparingen in de zorg. Dinsdag lazen we in Gazet van Antwerpen: “Trump wil op tien jaar tijd 800 miljard dollar besparen op Medicaid, waardoor naar schatting 10 miljoen Amerikanen minder steun krijgen bij ziekte. Daarnaast worden ook gezondheidsprogramma’s voor kinderen en gehandicapten teruggeschroefd en wil Trump 25% besparen op de voedselbonnen waar 42 miljoen Amerikanen gebruik van maken. Al dat bespaarde geld moet dienen voor drastische belastingverlagingen die vooral het bedrijfsleven ten goede komen.”



Europese kritiek waar België niets mee doet

Maandag schreef De Morgen: “Nergens in Europa werken zo weinig mensen met andere origine dan in België. Dat schreef de Europese Commissie in haar jaarlijkse beleidsaanbevelingen. De Commissie hekelt de achterstelling van migranten en andere kansengroepen op de Belgische arbeidsmarkt. (…) De Commissie gaat in de aanbevelingen dieper in op de situatie van de Belgische arbeidsmarkt. Die is volgens de Commissie problematisch. Zo zijn er te weinig jongeren, ouderen, laaggeschoolden en vooral migranten die een job hebben. De tewerkstellingsgraad van mensen met een migratieafkomst in België hoort zelfs tot de laagste in heel de EU. Zo heeft in de leeftijdsgroep 20-64 jaar slechts 49,1 procent van de mensen die buiten de EU geboren werden een job, tegenover 70,2 procent van de personen met een Europees paspoort. Toch vormt niet enkel de Belgische arbeidsmarkt een probleem. Volgens de Europese Commisie moet er ook worden geïnvesteerd in infrastructuur, vooral in transportinfrastructuur. “Het probleem van de piekuurfiles wordt steeds groter, ondermijnt de aantrekkelijkheid van België voor buitenlandse investeerders en brengt ook zeer grote economische en milieukosten met zich mee”, verklaarde de Commissie. Daarom moeten het moderniseren van spoorinfrastructuur en het wegwerken van de ‘missing links’ tussen de belangrijkste economische hubs prioriteiten zijn voor België. “België moet ook iets doen aan de fiscaal voordelige behandeling van bedrijfswagens. Dat werkt files namelijk in de hand”, klinkt het bij de Commissie. Het openbaar vervoer moet eveneens beter.” De Europese Commissie legt eerst besparingen op en schrikt dan van de gevolgen ervan? Het doet wat denken aan het N-VA-beleid om eerst op zorg te besparen en vervolgens over de kwaliteit van de ziekenhuismaaltijden te klagen.



Apache onder vuur

Als ze bij N-VA kritiek krijgen, dan wordt dit niet vergeten. Onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen botst uiteraard met de machtspartij N-VA. Dat ondervindt Apache.be. De site kreeg al verschillende klachten na onthullingen over duistere zaakjes waarin ook de N-VA betrokken was. Zelf heeft de site het over “scheldtelefoons, dreigbrieven, huiszoekingen, een partijvoorzitter die ons ‘een lasterlijk medium’ noemt of twee dagvaardingen, goed voor dwangsommen van 350.000 euro.” Nu werd nog een stap verder gegaan: Apache.be werd gecontacteerd door Trividend, een participatiemaatschappij die kapitaal verschaft aan sociale ondernemingen. Via deze weg hoopte Apache een lening te krijgen. Trividend leek daar volledig in mee te gaan, tot het dossier afgeblokt werd door de vertegenwoordiger van de hoofdaandeelhouder van Trividend: de Vlaamse overheid. Een vertegenwoordiger van minister Homans zei ‘njet’ en dus komt er geen lening.



Sjoemelaars

Apache had deze week overigens een interessant nieuwtje: “Volgens een rapport van auditeur Ernst&Young dat Apache kon inkijken, heeft de Europese fractie waar het Front National en Vlaams Belang deel van uitmaken in 2016 met Europese subsidiegelden gesjoemeld. Het ‘Europe of Freedom and Nations’ (ENF) is de Europese fractie van extreemrechts waarvan onder andere het Vlaams Belang, het Front National van Marine Le Pen en het Oostenrijkse FPO lid zijn. Gerolf Annemans (Vlaams Belang) is de penningmeester van het ENF en dus verantwoordelijk voor deze boekhouding. Volgens Ernst&Young kan er voor zo’n 54.000 euro aan subsidiegelden ‘niet voldoende ondersteunende informatie’ voorgelegd worden. Die ‘ondersteunende informatie’ zijn waarschijnlijk facturen die in lijn zijn met de Europese regelgeving voor uitgaven van het ENF in 2016. (…) Daarnaast tilt Ernst&Young ook zwaar aan de vaststelling dat de Europese extreemrechtse fractie voor bijna een half miljoen euro (492.506,88 euro) facturen betaalde aan een beperkte hoeveelheid leveranciers zonder daarbij de Europese regels inzake openbare aanbesteding te respecteren.” Annemans heeft het over een conflict met Ernst&Young dat ondertussen van de baaan zou zijn. Maar los daarvan moeten we de vraag stellen waarom extreemrechts zoveel middelen van ons belastinggeld krijgt. Facturen voor een half miljoen euro, dat is niet weinig!



Stokslagen tegen homoseksualiteit

Vorig weekend was er de Pride in Brussel. Dat strijdbaar protest nog altijd nodig is, bleek deze week uit de schande van de stokslagen waartoe twee homo’s in Indonesië werden veroordeeld. Nos.nl schreef: “In de Indonesische provincie Atjeh zijn voor het eerst homo’s bestraft met het toedienen van stokslagen. Dat gebeurde in het openbaar op een schavot op een plein bij een moskee in de provinciehoofdstad Banda Atjeh. (…) De mannen waren in maart door buurtgenoten ‘betrapt’ toen zij in een gehuurde kamer seks met elkaar hadden. Vorige week werden ze door een shariarechtbank ieder tot 85 stokslagen veroordeeld. Vanwege het voorarrest gingen daar twee slagen per persoon vanaf. Tegelijk met het homostel werden ook vier mannen en vier vrouwen bestraft, omdat zij een buitenechtelijke seks hadden gehad.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig