Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Argumenten ‘The Economist’ raken uitgeput…

The Economist citeert Trotski, gaat akkoord met de analyse van het kapitalisme door Marx maar waarschuwt voor het socialistisch alternatief (erger dan de ziekte) Eerlijke schrijvers kunnen de warboel en horror die het kapitalisme veroorzaakt niet negeren. Als er maar één argument overblijft – ‘het alternatief is erger’- weet je dat ze hun laatste kaart uitspelen in het debat. Spijtig genoeg weegt die laatste kaart nogal zwaar door “dankzij” de stalinistische en reformistische vervormingen van socialistische ideeën. Maar het kapitalisme dwingt mensen te zoeken naar een uitweg wat socialistische ideeën terug aantrekkelijk maakt. De juiste lessen trekken uit de 20e eeuw is essentieel. Zie: dit artikel op economist.com.



Europese ‘Trumpcare’ voor Roemeense trucker

Het Laatste Nieuws schreef maandag: “Nicola Brezeanu diende in mei vorig jaar zijn vrachtwagen in op het terrein van transportbedrijf Dandoy in Asse. In de overslagloods zette hij een gasvuurtje neer om zijn avondeten op klaar te maken, maar de vlam sloeg in de fles waardoor de boel explodeerde. De Roemeen schopte de vuurbal weg en raakte daarbij zwaar verbrand aan zijn been, handen en gezicht. “In de loods stonden op dat moment gevaarlijke stoffen opgeslagen, maar de firma gedoogde dat we kookten op gasflessen. (…) “Medische hulp? Nooit gekregen”, zegt hij. “Ik moest de dag erna alweer vertrekken richting Frankrijk. Ik had pijn, maar kón niet weigeren. Want wie niet kan werken, moet terug naar huis. En niet rijden, is geen inkomen.” En dus trok de Roemeen zijn lange broek en stevige schoenen aan en stapte hij, de pijn verbijtend, in z’n cabine. (…) Toen de wonde begon te ontsteken, biechtte hij het toch maar op aan zijn dochter Roxana. “In een tankstation kon hij eventjes videochatten. Ik schrok enorm toen hij zijn been liet zien. Het was dik, rood en ontstoken”, zegt ze. “Met een foto van de wonde ging ik naar de dokter hier in Roemenië. Hier ben ik pijnstillers en medicijnen gaan kopen en die heb ik naar België opgestuurd. Het is een geluk dat hij zijn been niet kwijt is”, aldus Roxana. De familie is boos dat Nicola van zijn werkgever niet meteen medische zorg kreeg. “Het truckersleven is overal hard, maar nog nooit heeft een baas me gevraagd om met verwondingen te werken”, klinkt het ontgoocheld. (…) Nicola kreeg per maand 340 euro vaste vergoeding en een dagprijs van 50 euro. Per maand kwam hij zo aan bijna 2.000 euro – als hij aan één stuk door werkte, toch. Maar van dat loon ging bijna een vijfde op aan eten, telefoontjes naar huis, douchen en ander levensonderhoud. Ook boetes of schade aan de truck waren voor eigen rekening.”



Privatisering politie

Dinsdag in De Standaard: “Geen politie. Geen proces-verbaal. Verkopers zullen winkeldieven in de toekomst zelf kunnen straffen via een schadevergoeding. Bijna geruisloos hebben de werkgeversorganisaties een belangrijke slag binnengehaald tijdens de superministerraad van afgelopen zondag. Ze stuurden er al langer op aan om sneller en kordater te kunnen optreden tegen winkeldieven. Nu krijgen ze hun zin. Vanaf volgend jaar zullen winkeliers niet meer naar de politie moeten bellen om op te treden tegen de boefjes. In plaats daarvan kunnen ze een ‘minnelijke schikking’ treffen. De facto komt dat erop neer dat de politie niet meer tussenbeide moet komen. ‘Het is een overeenkomst tussen twee partijen. De winkeldief moet zijn schuld erkennen en bereid zijn om een schadevergoeding te betalen’, zegt Luc Ardies van buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van supermarkten. Daarmee is de kous meteen ook af voor de dader. Er volgt geen lastige aanvaring meer met de politie en geen proces-verbaal.” Hiermee wordt een deel van de politietaken uitbesteed aan particulieren.



Meer middelen voor onderwijs nodig

Dinsdag lazen we op deredactie.be: “Lagere scholen zien hun koopkracht sinds 2009 fors dalen. De leerlingengroei brengt de komende jaren ook het middelbaar onderwijs in de problemen, waarschuwt het katholiek onderwijs dinsdag in de krant De Tijd. De werkingsmiddelen van scholen zijn tussen 2009 en 2015 met bijna 5 procent toegenomen, van 911 naar 956 miljoen euro. Maar dat was onvoldoende om de inflatie in diezelfde periode te compenseren. Bovendien is er in 2014-2015 extra op de werkingsmiddelen bespaard om de Vlaamse begroting onder controle te houden. Tot slot leidt de snelle leerlingengroei slechts in beperkte mate tot meer werkingsmiddelen. Daardoor is de koopkracht van de scholen in het lager onderwijs sinds het schooljaar 2008-2009 met 11 procent gedaald, blijkt uit een analyse door de katholieke onderwijskoepel van de jaarverslagen van het Agentschap voor Onderwijsdiensten. De groei van het aantal leerlingen dreigt de situatie in het middelbaar onderwijs de komende jaren bovendien even nijpend te maken. Topman van het katholiek onderwijs Lieven Boeve dringt aan op een engagement van alle politieke partijen. Wachten tot de volgende regeringsperiode is geen optie, zegt hij. “De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen als ze de kwaliteit van het Vlaams onderwijs niet wil hypothekeren.” (…)”



Waarden en normen bij N-VA

Als je waarden en normen bepaald worden door een cartooneske kikker en je beweert toch dat die normen ‘superieur’ zijn, dan moet je je misschien enkele vragen stellen

Dylan Vandersnickt is de naam van de ondervoorzitter van Jong N-VA. De man kwam deze week in de media met een wansmakelijke meme waarin hij een linkse studente liet verkrachten en een andere linkse student een pistool tegen het hoofd zette. Aanleiding waren de meetings met Theo Francken die verstoord werden. De staatssecretaris moedigde zijn troepen aan toen die slogans als ‘linkse ratten, rol uw matten’ scandeerden. Hierdoor kregen jonge volgelingen van Francken de moed om een stap verder te gaan. Achteraf kwam hij zich naar eigen zeggen “gemeend” excuseren. Wellicht vooral om de carrière te redden. Overigens opmerkelijk: bij Jong N-VA wordt openlijk opgeroepen om voor Marine Le Pen te stemmen. Vandersnickt twitterde: “Ik roep op aan alle Fransen om op Le Pen te stemmen voor president! Vive la liberté!” Dit soort figuren komt ons zeggen dat migranten zich moeten aanpassen aan onze ‘waarden en normen’ en ongetwijfeld meent Vandersnickt dat zijn ‘normen’ superieur zijn. Ook als die normen niet verder geraken dan ‘Pepe the frog’, een cartooneske kikker die door de ‘alt right’-beweging als symbool wordt gebruikt. Je waarden en normen laten bepalen door een kikker en toch denken dat je ‘superieur’ bent… Rare jongens, die conservatieven!



Insecticide tegen vluchtelingen

Nu we toch bij waarden en normen aanbeland zijn: woensdag schreef De Standaard over hoe Servië insecticiden gebruikte tegen vluchtelingen. “Het incident zou hebben plaatsgevonden tijdens de ontruimingsactie van de loodsen achter het centraal station van Belgrado, waar negen maanden lang duizenden migranten woonden. (…) De loodsen in Belgrado haalden de wereldpers in januari. Duizenden – vooral Afghaanse – mannen sliepen er bij -20 op de blote vloer. Ze waren vast komen te zitten tussen EU-landen Bulgarije en Hongarije, allebei berucht voor ondermaatse leefomstandigheden in opvangcentra en gewelddadige ‘pushbacks’ aan de grens. Maar de bewoners van de loodsen wilden koste wat het kost Duitsland bereiken en bleven in de vervallen gebouwen aan het centraal station in Belgrado, ondanks het gebrek aan sanitaire voorzieningen, verwarming en bedden. (…) Maandag begonnen de ontruimingen. Wie niet wilde vertrekken werd gearresteerd of dook onder. Op woensdag waren er nog enkele tientallen migranten aanwezig, ze werden om zeven uur ’s ochtends opgeschrikt door mannen in witte pakken, die de ontluizingsspray in het rond spoten. Het Servische Commissariaat voor Vluchtelingen ‘weet niet wie de spray heeft gespoten’, maar belooft om het uit te zoeken. De spray miste zijn effect niet. Op donderdagmorgen was iedereen weg en werden de gebouwen platgebulldozerd. Volgens betrokkenen heeft de plotse haast te maken met het feit dat de loodsen op een terrein staan dat bestemd is voor de bouw van het prestigieuze ‘Waterfront project’, waar Abu Dhabi miljarden euro’s in heeft geïnvesteerd.”



Niet normaal

Dit vonden we toch een wel erg vreemde opstelling van het Rode Kruis. Deredactie.be schreef deze week: “Op de sticker van het Rode Kruis dit jaar heeft oorspronkelijk een lesbisch meisje gestaan dat speciaal voor Fanny Kiekeboe flauwvalt. De tekening van Merho werd echter aangepast. Dat schrijft Het Nieuwsblad en bevestigt Rode Kruis-woordvoerster Ann Luyten in “De ochtend” op Radio 1. Uiteindelijk is voor het klassieke man-vrouwbeeld gekozen. (…) “Het gaat om een grap en we vonden dat je die grap onmiddellijk moest doorhebben. Als je een grap moet beginnen uitleggen, dan is een grap om zeep. Het is ook heel moeilijk om een lesbisch meisje te tekenen, daar staat niet op dat ze lesbisch is. Het was allemaal een beetje verwarrend. Vandaar dat we voor het klassieke man-vrouwbeeld zijn gegaan. Voor álle duidelijkheid: het Rode Kruis is pro-diversiteit”, legt Ann Luyten uit. Tekenaar Merho is niet geheel opgezet met de wijziging. “Ik prijs me gelukkig dat ik in mijn strip wel kan doen wat ik wil. Ik ben daar helemaal vrij in”, zegt hij aan onze redactie. “Het Rode Kruis was eerst nochtans heel enthousiast, maar toen raakte de schets hogerop.”” Misschien is het omdat holebi’s nog altijd niet zomaar bloed kunnen geven? Ook dat vinden wij overigens niet normaal.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig